Ekvadora piešķir Asanžam diplomātisko patvērumu • IR.lv

Ekvadora piešķir Asanžam diplomātisko patvērumu

47
Britu policisti saņem ciet Asanža atbalstītāju. Foto: AFP/LETA

Britu policisti iegājuši Ekvadoras vēstniecībā Londonā

Ekvadoras ārlietu ministrs Rikardo Patino ceturtdien paziņoja, ka tīmekļa medija “WikiLeaks” dibinātājam Džūljenam Asanžam tiek piešķirts diplomātiskais patvērums. Saņemtas arī ziņas, ka vairāki policisti ceturtdien Londonā iegājuši Ekvadoras vēstniecības ēkā, kur patvēries tīmekļa medija “WikiLeaks” dibinātājs Džūljens Asanžs, ziņo aģentūra AFP.

Pagaidām gan nav zināms, kāpēc likumsargi iegājuši vēstniecības ēkā. Britu mediji šīs ziņas pagaidām nav apstiprinājuši.

Tikmēr pie vēstniecības ēkas izraisījušās Asanža atbalstītāju un policistu sadursmes. Aizturēti vismaz trīs cilvēki. Oficiālais aizturēšanas iemesls pagaidām nav zināms, bet aģentūras “Associated Press” reportieris novēroja, ka policisti aizvilka vairākus cilvēkus, kuri bija atteikušies pakļauties likumsargu rīkojumam pāriet otrā ielas pusē.

Uzrunā medijiem Ekvadoras ārlietu ministrs Patino vienlaikus asi nosodīja Londonas izteiktos draudus iebraukt Ekvadoras vēstniecībā, lai aizturētu Asanžu, un uzsvēra, ka Ekvadora pilnībā ievēro starptautisko tiesību normas.

Lēmumu piešķirt diplomātisko patvērumu Asanžam Ekvadoras ārlietu ministrs skaidroja ar bažām, ka Asanžs varētu tikt izdots ASV, kur viņa dzīvība varētu būt apdraudēta.

Ekvadora bija lūgusi garantijas, ka Asanža tiesības tiks ievērotas un ka viņš pēcāk no Zviedrijas netiks izdots trešajām valstīm, taču tās netika saņemtas, atklāja ministrs. Ekvadora uzskata, ka Asanža bažas par savu drošību ir pamatotas, un ka Asanžs kļuvis par politiskas vajāšanas upuri, teica Patino.

Jau ziņots, ka Asanžs 19.jūnijā lūdza politisko patvērumu Ekvadoras vēstniecībā Londonā un kopš tā laika uzturas vēstniecības ēkā.

Asanžs tika aizturēts Lielbritānijā 2010.gada decembrī, pamatojoties uz divu Zviedrijas pilsoņu sūdzībām par seksuālu uzbrukumu. Pats Asanžs šīs apsūdzības noraida, lai gan atzīst, ka viņam bijis sekss ar šīm sievietēm. Asanžs uzstāj, ka dzimumattiecībās sievietes stājušās labprātīgi, bet prasības iesniedzējas apgalvo, ka Asanžs viņas izvarojis.

Asanžs baidās – ja viņš tiks izdots Zviedrijai, viņš var vēlāk tikt nosūtīts uz ASV, kur viņam var nākties atbildēt uz apsūdzībām par Savienoto Valstu slepeno diplomātisko dokumentu publiskošanu “WikiLeaks” vietnē un draudēt nāvessods.

Arī Asanža vadītais tīmekļa medijs “WikiLeaks” ceturtdien izteica asu nopēlumu Londonai, tās draudus interpretējot kā “naidīgu un galēju” uzbrukumu patvēruma meklētājiem.

“”WikiLeaks” visbargākajā mērā nosoda Lielbritānijas izvēli ķeries pie iebiedēšanas līdzekļiem,” teikts medija izplatītajā paziņojumā. “Šāda veida draudi ir naidīga un galēja rīcība, kas nav samērojama ar apstākļiem, un tas ir vēl iepriekš nepieredzēts uzbrukums patvēruma meklētājiem visā pasaulē.”

Tikmēr Lielbritānijas Ārlietu ministrija uzsver, ka Londonai ir “juridisks pienākums izdot Asanža kungu Zviedrijai, kur viņu sagaida nopratināšana apsūdzībās par seksuāliem noziegumiem, un mēs esam apņēmības pilni izpildīt šo pienākumu”.

 

Komentāri (47)

inghem65 16.08.2012. 10.51

Beidziet pīt sazvērestības teorijas – viss ir ļoti vienkārši :) UK draud iebrukt Ekvadoras vēstniecībā, lai tikai “izpildītu juridisko pienākumu izdot” Asanžu Zviedrijai un lai zviedru prokurori varētu “uzdot pāris jautājumus” cilvēkam, kuram vēl nav uzrādīta apsūdzība.

Ir valstis, kas ar nepacietību gaida UK precedentu, kā “pareizi” uzspļaut un apiet Vīnes konvenciju. Ķīnai nesen būtu noderējis veids, kā “korekti” dabūt ārā disidentu no ASV vēstniecības.

+21
-9
Atbildēt

7

    zauls > inghem65 16.08.2012. 18.21

    Ja Zviedrija Asanžu izdos ASV, tad Zviedrija ir jāizslēdz no Eiropas savienības.

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    Egitazz > inghem65 16.08.2012. 19.27

    nonākt drošībā krievijā.
    ===
    дарагой, савсем балной, да? бириги сибя, ты нужын тута

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    Egitazz > inghem65 16.08.2012. 19.32

    Zviedrijai būtu jāsaskaras ar visnopietnākajām sekām (ekonomiskām un plitiskām sankcijām, dilpomātisko attiecību pārtraukšanu), ja viņi izdos Asanžu ASV.
    ===
    un kurš atļautos tā Zviedriju sodīt? Latvija?:)) Latvija drīzāk pieteiks diplomātisko karu Ekvadorai, pieprasot izdot Asanžu.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    tuba76 > inghem65 16.08.2012. 16.12

    Cik es sapratu runa nebija par iebrukumu, bet par brīdinājumu pēc attiecīgu starptautiski normu iedarbināšanas – ieiet. Ja es pareizi sapratu, tad – tādos rupjos vilcienos – var veikt pasākumus, kuru rezultātā vēstniecībai vairs nav tiesības diplomātiski pārstāvēt kādu valsti – tās teritorijai vairs nav diplomātiskās imunitātes.
    Tie, kas runā par iebrukumu, acīmredzot ir dzirdējuši Ekvadoras reakciju, bet nav lasījuši pašu vēstuli.
    Un viss tikai tāpēc, ka džekiņš atteicās pārbaudīt savu veselību pēc seksa bez prezervatīva. Tautieši, lietojiet prezervatīvus, lai nav jāpārdod dvēsele un jākļūst par pešku politiskajās spēlēs!

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

    Egitazz > inghem65 16.08.2012. 19.26

    varam iedomāties, kāds būtu tracis, ja ķīnieši pamēģinātu tā darīt;))

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    alekstapinsh > inghem65 16.08.2012. 16.07

    Nesapratu, vai tā bija ironija, sarkasms vai kas cits. Absolūtas demokrātijas nav, nebija un nebūs. Apvienotā Karaliste demokrātijas ziņā noteikti ir kādu soli priekšā Krievijai, tāpat arī ASV. Bet atsevišķos gadījumos, kā šajā, ASV un UK uzvedas kā fašisti. Krievija uzgavilē (jo parādās iemesls pašu pārkāpumu attaisnošanai, dubultmorāles pārmešanai — šoreiz pamatoti, utt.), Ekvadora pucē spalvas kā humānākā valsts pasaulē (piemiedzot acis pati uz saviem cilvēktiesību pārkāpumiem). Asanžs līdz turienei netiks, Zviedrijai būtu jāsaskaras ar visnopietnākajām sekām (ekonomiskām un plitiskām sankcijām, dilpomātisko attiecību pārtraukšanu), ja viņi izdos Asanžu ASV.

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    Agrita Maniņa > inghem65 16.08.2012. 15.19

    jautājums nav par teroristiem, bet par precedentu. Ja UK atļausies iebrukt suverēnas valsts vēstniecībā (kas juridiski ir attiecīgās valsts teritorija) vienalga ar kādu mērķi, tad to varēs atļauties darīt arī citas valstis (Ķīna, Koreja, Krievija, Baltkrievija … ). Neatceros, ka pat PSRS būtu ko tādu atļāvusies vai publiski apliecinājusi savu šādu vēlmi.

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

mary75 16.08.2012. 13.36

Atraduši īsto demokrātijas un brīvības aizstāvi – narcisu Assanžu.
Manuprāt, pēc tam, kad viņš sāka kalpot Putinam, caur to TV, kas propogandē Putina idejas ārzemēs, vajadzētu taču sākt saprast, kas viņš tāds ir.
Tas gan nenozīmē, ka Ekvadora nedrīkstētu dod tam patvērumu.
Ja briti iebruks tai vēstniecībā, tas būs ārkārtīgi slikts piemērs, cerams, tādu kļūdu viņi nedarīs.

+13
-3
Atbildēt

4

    edmunds_miluns > mary75 16.08.2012. 16.08

    Dzeris49, vai varat lūdzu konkrētāk pakomentēt, vai vienārši pievienot saiti ar info. Gribas iepazīties. Paldies.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    Egitazz > mary75 16.08.2012. 21.09

    To Asanža raidījumu var iepirkt jebkurš TV. Bet brīnumainā kārtā neviens no rietumu TV negrib dzirdēt savu oponentu intervijas

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    karlsons,duffy, vera > mary75 17.08.2012. 10.12

    Tipiski tuvredzīgs skatījums. Paplašināšanai noderēs http://reason.com/blog/2012/04/19/in-defense-of-julian-assange-and-russia

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 16.08.2012. 18.40

    http://izvestia.ru/news/527984 – kaut vai šo.
    Un, pēc tiem raidījuma viesiem vien jau var noprast, ka viņš strādā kā Krievijas propogandists, acīmredzot, “atmaskodams” “ļauno” amerikāņu imperālismu, ko viņš, pārsvarā, darīja arī agrāk.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

oktaavs 16.08.2012. 10.52

Ja briti to izdarīs, tad noslidēs manaās acīs vismaz līdz Baltkrievijas līmenim demokrātijas ziņā. Iegansts un meli neinteresē.
Draugi palūdza? Patiesība nav vēlama starptautiskajiem globālistiem ?

+16
-7
Atbildēt

1

    reksa > oktaavs 16.08.2012. 20.57

    Bet manās acīs Britija noteikti kļūs cienījamāka.
    Lai to trako Asandzi izdod kaut vai uzreiz Amerikai!
    Krievijas pakalpiņi ir pelnījuši sēdēt cietumā.

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu