Pienam un kartupeļiem cena kritīs • IR.lv

Pienam un kartupeļiem cena kritīs

20
Foto: Kaspars Krafts, F64

Prognozes liecina, ka cenas augs putrām, rīsiem un šokolādei

Visā Eiropā turpina kristies piena cenas, vislielāko neapmierinātību izraisot Vācijas zemniekos. Arī Latvijā piena cena ir kritusies. Tāpat gaidāms kartupeļus cenu kritums, jo tupeņus uzturā arvien vairāk aizstājot putras, makaroni un rīsi, informē Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA), kas apkopojusi cenu izmaiņas pasaules tirgos.

Toties cenu pieaugums tiek prognozēts gan cūkgaļai, gan putrām un rīsiem, gan šokolādei. Aprēķināts, ka tuvākajos piecos gados šokolādes patēriņš pieaugs par 10%, savukārt tirgus pieauguma dēļ šokolādes tāfelītes tiks ražotas mazākas un kakao daudzums to sastāvā samazināsies.

Tirgus pētnieki paredz arī, ka nākamgad, iespējams, kāps cenas olīveļļai, jo sakarā ar lielo sausumu šogad samazināsies olīvu raža. Šā iemesla dēļ nākamajā sezonā Spānijā attiecīgi par trešdaļu saruks olīveļļas ražošana.

Nedaudz samazinājušās apelsīnu ražas Meksikā un Brazīlijā, līdz ar to gaidāms neliels cenu kāpums. Arī ES apelsīnu raža būs par 12% mazāka nekā iepriekšējā sezonā.

Toties būtiski pieaugs aprikozu raža Francijā, kas ir lielākā šo augļu ražotāja Eiropas Savienībā. Kopumā raža – 177 000 tonnu – ir par 13% vairāk nekā pērn. Tāpēc gaidāms, ka cena varētu kristies.

 

Komentāri (20)

info 14.08.2012. 20.51

kritiis iepirkuma cenas, veikalos nekas nemainiisies.

+3
0
Atbildēt

0

ilmisimo 14.08.2012. 17.58

Pienam un kartupeļiem cena kritīs
_________________________—-
Nestāviet zem piena un kartupeļu cenām!

+4
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu