Ziņojums: Bēringa-Breivīka Oslo sarīkoto sprādzienu varēja novērst • IR.lv

Ziņojums: Bēringa-Breivīka Oslo sarīkoto sprādzienu varēja novērst

23
Norvēģu asinspirti sarīkojušais Anderss Bērings-Breivīks tiesas zālē. Foto: AFP/LETA

Noziedznieku liktenīgajā dienā bija iespējams apturēt agrāk, secina eksperti

Sprādzienu Oslo, kuru pagājušā gada 22.jūlijā sarīkoja ekstrēmists Anderss Bērings-Breivīks, bija iespējams novērst, secināts Norvēģijas premjerministram Jensam Stoltenbergam iesniegtajā neatkarīgas komisijas sagatavotajā ziņojumā.

Ziņojumā izvērtēts, kā atbildīgie dienesti rīkojas ārkārtas situācijā pērnajā 22.jūlijā, kad Norvēģiju satricināja sprādziens valdības ēku kvartālā. Tajā dzīvību zaudēja astoņi cilvēki, bet pēc tam terorists sarīkoja asiņainu slaktiņu Ūteijas salā, kur tika nogalināti 69 cilvēki, raksta LETA/AFP.

“22.jūlija uzbrukumu valdības ēku kompleksam bija iespējams novērst, efektīvi ieviešot jau pieņemtos drošības pasākums,” konstatēts ziņojumā. “Noziedznieku [Andersu Bēringu-Breivīku] 22.jūlijā bija iespējams apturēt agrāk.”

“Varasiestādes nespēja aizsargāt cilvēkus Ūteijas salā. Ātrāka policijas operācija bija reāla iespējamība,” atzina eksperti.

2011.gada 22.jūlijā Bērings-Breivīks sarīkoja sprādzienu Norvēģijas valdības ēku kvartālā Oslo centrā, nogalinot astoņus cilvēkus, bet tad devās uz Ūteijas salu, kur Darba partijas jauniešu organizācijas vasaras nometnē nošāva 69 cilvēkus – pārsvarā pusaudžus, no kuriem jaunākā nule kā bija nosvinējusi14.dzimšanas dienu.

Norvēģijas policija saņēmusi asu kritiku par nepietiekami operatīvo reakciju uz traģiskajiem uzbrukumiem, jo kopš sprādziena Oslo līdz Bēringa-Breivīka aizturēšanas brīdim Ūteijā pagāja vairāk nekā trīs stundas, lai gan uzbrucēja vārds Norvēģijas drošības dienestiem jau bija zināms.

Slaktiņš Ūteijā ilga aptuveni stundu un 15 minūtes. Likumsargiem bija grūtības atrast transportu, lai nokļūtu nelielajā salā.

Desmit nedēļas ilgusī Bēringa-Breivīka tiesas prāva noslēdzās pagājušajā jūnijā, bet spriedums šajā lietā vēl nav pasludināts.

Kaut arī nav šaubu, ka slaktiņu sarīkojis Bērings-Breivīks, pieciem Oslo tiesas tiesnešiem ir jāizlemj, vai uzskatīt viņu par pieskaitāmu un piespriest cietumsodu, kā to pieprasa aizstāvības puse, vai piekrist prokuratūras nostājai un nosūtīt viņu uz slēgta tipa psihiatrisko slimnīcu.

Sprieduma pasludināšana gaidāma 24.augustā.

 

Komentāri (23)

dzintarz 14.08.2012. 14.06

Čals izskatāts stipri “nobarojies” norvēģu “cietumu maizē”, salīdzinot ar sākotnējām fotogrāfijām.

Norvēgām vajadzētu “autsorsēt” cietumu pakalpojumus no saviem draugiem un ziemeļ/austrumu kaimiņiem – krieviem.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu