Vai viegli būt vienīgajiem • IR.lv

Vai viegli būt vienīgajiem

Pēteris Lucāns, SIA Rūķis īpašnieks un valdes priekšsēdētājs. Foto — Edmunds Brencis
Aivars Kļavis, speciāli Ir

Par SIA Rūķis darbību un tās rezultātiem vislabāk liecina viens no lielākajiem tentiem Baltijā virs futbollaukuma Tallinā, kas godam kalpo jau gandrīz desmit gadus

Biznesā attīstība notiek, kad tu uzņemies vairāk, nekā tajā brīdī reāli vari izdarīt, saka SIA Rūķis īpašnieks un valdes loceklis Pēteris Lucāns. Patiesībā tas esot lēciens nezināmajā, kad uzņēmējs apņemas izdarīt ko tādu, kas tajā brīdī šķiet gandrīz neiespējami, un, lai solījumu izpildītu, nākas meklēt ne tikai jaunus tehnoloģiskos risinājumus, bet arī iekārtas. 

Viņa uzņēmums, kurš dibināts vēl tālajos deviņdesmitajos, pašlaik nodarbojas ar liela izmēra polivinilhlorīda (PVH) tentu, angāru, dažādu pārsegumu, tajā skaitā mēslu krātuvju membrānu, kā arī industriālo paceļamo vārtu ražošanu un uzstādīšanu. Jā, arī vārti tiek izgatavoti no PVH, kurš, būdams lētāks par metālu un citiem tradicionālajiem materiāliem, dažādās industrijās pašlaik tiek lietots arvien vairāk. Tiesa, joprojām tiek ražotas arī teltis kā sākumā, tomēr to dara arī citi uzņēmumi, kas strādā ar šo materiālu, bet ar lielgabarīta produktiem strādā tikai Rūķis. Turklāt ne tikai vietējam, bet arī Norvēģijas un laiku pa laikam — Baltijas tirgum.

No ecēšām līdz PVH audumam

80. gadu beigās Pēteris Lucāns pabeidza toreizējo Priekuļu Lauksaimniecības tehnikumu, iegūstot lauksaimniecības mehāniķa specialitāti. Ar pēdējo iesaukumu vēl dabūjis dienēt padomju armijā un pēc atgriešanās iestājies Lauksaimniecības akadēmijā — ekonomistos. 1991. gadā abi ar tēvu Lādezerā… Ne jau pašā ezerā, bet tā sauca un joprojām sauc ciemu tagadējā Limbažu novadā, nodibinājuši savu uzņēmumu Rūķis. 

Mūsdienās vairs negadās bieži rakstīt par uzņēmumu, kas dibināts pirms vairāk nekā 30 gadiem un, pārdzīvojis visas krīzes, sekmīgi turpina strādāt joprojām. «Jā, jā, mēs esam ļoti seni,» saka Pēteris, redzot manu pārsteigumu. «Toreiz darbību sākām pavisam citā nozarē. Taisījām lauksaimniecības tehniku. Piemēram, ecēšas.» Viņi pirkuši metālu, metinājuši, urbuši, skrūvējuši… Divatā tēva darbnīciņā darījuši visu, līdz pircējiem varēja piedāvāt gatavas iekārtas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu