Otrajā ceturksnī Latvijas IKP gada laikā audzis par 5,1% • IR.lv

Otrajā ceturksnī Latvijas IKP gada laikā audzis par 5,1%

24
Foto: Edijs Pālens, LETA

Eksperts: Latvijas elastīgie uzņēmēji pašreizējos tirgos spēj reaģēt ātrāk

Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šā gada otrajā ceturksnī pēc sezonāli neizlīdzinātajiem datiem, salīdzinot ar 2011.gada otro ceturksni, audzis par 5,1%, liecina Centrālā statistikas pārvaldes publicētais ātrais novērtējums.

IKP ietekmēja apjomu kāpums rūpniecībā un tirdzniecībā, abas nozares palielinājušās par 7%. Pieaugums ir bijis arī būvniecības nozarē. Par 9% vairāk tika iekasēti produktu nodokļi, vēsta “Nozare.lv”.

Pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem IKP šā gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar šā gada pirmo ceturksni, palielinājies par 1%. Precizēts un izvērsts šā gada otrā ceturkšņa IKP temps un vērtība tiks publiskoti 7.septembrī.

“DNB bankas” ekonomikas analītiķis Pēteris Strautiņš uzskata, ka pašreizējā situācija pasaules ekonomikā varētu būt diezgan labvēlīga Latvijas decentralizētajam un viegli haotiskajam izaugsmes modelim, kurā trūkst skaidras vispārējas stratēģijas, bet ir daudz praktisku eksperimentētāju, drosmīgu sava ceļa gājēju un augstai nenoteiktības pakāpei emocionāli gatavu improvizatoru. “Situācijai eksporta tirgos strauji mainoties, elastīgie Latvijas uzņēmēji uz iespējām reaģē straujāk nekā konkurenti,” saka Strautiņš.

Kā ziņots, sezonāli neizlīdzinātie dati liecina, ka šā gada pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2011.gada pirmo ceturksni Latvijas IKP palielinājies par 6,9%.

2011.gadā salīdzinājumā ar 2010.gadu Latvijas IKP palielinājās par 5,5%.

Finanšu ministrija lēš, ka Latvijas IKP šogad kopumā augs par 4%, savukārt Latvijas Bankas 2012.gada IKP pieaugumu prognozē robežās no 3,5% līdz 4%.

Savukārt ekonomikas analītiķis Strautiņš norāda, ka jau ir iestājies emocionāls nogurums no biežās IKP prognozes celšanas uz augšu, bet acīmredzot tuvākajā laikā nāksies saspringt vēlreiz, jo pirmās pazīmes liecina – arī trešajā ceturksnī izaugsme ir turpinājusies aptuveni līdzšinējā līmenī. Strautiņš norāda, ka, piemēram, nodokļu iekasēšanas apjoms jūlijā bijis lielākais kopš t.s. treknajiem gadiem.

 

Komentāri (24)

aija_vecenane 09.08.2012. 20.05

Nogurums no IKP pieauguma? Nē jel! Dodiet vēl!

+1
0
Atbildēt

1

    grislits > aija_vecenane 09.08.2012. 21.35

    Nogurums nevis no pieauguma, bet no prognožu pārrēķināšanas uz augšu :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu