Kultūras ministre skaidro Krutojam Latvijas vērtības • IR.lv

Kultūras ministre skaidro Krutojam Latvijas vērtības

108
Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende. Foto: Inga Nestere, F64

Turpmāk “Jaunajā vilnī” vienu dienu varētu atvēlēt Latvijas mūzikai

Nākotnē starptautiskā populārās mūzikas jauno izpildītāju konkursa “Jaunais vilnis” laikā atsevišķa diena varētu tikt veltīta tikai Latvijas mūzikai un izpildītājiem, tā šodien tikšanās laikā sprieduši kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (VL-TB/LNNK) ar konkursa rīkotāju Igoru Krutoju un komponistu Raimondu Paulu.

Kultūras ministre žurnālistiem stāstīja, ka ar konkursa rīkotāju un Paulu runāts par festivāla nākotni, kā arī nolemts, noslēdzoties konkursam, satikties vēlreiz, lai vērtētu tā norisi un lemtu, ko turpmāk var kopā darīt, vēsta aģentūra LETA.

“Šajā tikšanās reizē mēs aizrunājāmies par to, ka konkursa laikā varētu būt viens Latvijas kultūras vakars. Varētu būt Raimonda Paula orķestris, kas spēlē visu konkursa laiku,” sacīja Jaunzeme-Grende.

Krutojs neizslēdz iespēju, ka “Jaunajā vilnī” kāda diena varētu būt latviešu mūzikai veltīta, taču uz skatuves būtu jāuzstājas populārām Latvijas grupām, lai interesanti būtu arī Krievijas televīzijas skatītājiem. Atsevišķa Latvijas mūzikai un izpildītājiem veltīta diena panāktu to, ka arī Latvija būtu vairāk pārstāvēta “Jaunajā vilnī”.

Ministre informējusi konkursa rīkotāju, ka daļai sabiedrības ir neizpratne par šo pasākumu, un Krutojs atzinis, ka par to nebija domājis un neizjūt to. Kad būs noslēdzies konkurss, tiks vērtēti visi tā plusi un mīnusi, kā arī nakts diskotēkas norise, kas rīt notiks Rīgā, 11.novembra krastmalā.

“Es izteicu savu vērtējumu par pasākuma norisi krastmalā, kā arī paudu savu uztraukumu, ka šajā vietā notiek tāds pasākums. Krutojs saprata, tādēļ pēc konkursa mēs vēlreiz sanāksim kopā, lai vērtētu un izsvērtu, vai mīnusu ir vairāk par plusiem. Esmu pateicīga, ka viņš ir gatavs par to tik atklāti runāt,” pauda kultūras ministre.

Viņa arī norādīja, ka būtu nepieciešams izvērst diskusiju par to, vai krastmala ir domāta valstiskiem pasākumiem, un tad būtu nepieciešami arī skaidri kritēriji tam, kas tiek uzskatīts par valstisku pasākumu. “Šāds dialogs un saruna tikai veicinātu savstarpējo izpratni,” uzskata Jaunzeme-Grende.

Savukārt Krutojs atzina, ka diskotēka 11.novembra krastmalā spēs piesaistīt daudzu Krievijas televīzijas skatītāju uzmanību, jo pasākums tiks filmēts un tā fonā būs redzama skaistā vecpilsēta.

Jau ziņots, ka “Jaunais vilnis 2012” Jūrmalā ilgs līdz 29.jūlijam. Konkursā šogad kopumā piedalās 16 dalībnieki no dažādām pasaules valstīm – Armēnijas, Baltkrievijas, Izraēlas, Itālijas, Kazahstānas, Ķīnas, Kirgizstānas, Lietuvas, Meksikas, Nigērijas, Krievijas, Ukrainas, Somijas un Latvijas. Latviju šogad konkursā pārstāv vokālā grupa “Framest”.

Konkursa kopējais naudas balvu fons ir 100 000 eiro (70 280 lati). Pirmās vietas ieguvējs iegūs 50 000 eiro (35 140 latu) lielu naudas balvu, otrās vietas ieguvējam tiks 30 000 eiro (21 084 latu) naudas balva, bet trešās vietas ieguvējs saņems 20 000 eiro (14 056 latus) lielu naudas balvu.

 

Komentāri (108)

buchamona 26.07.2012. 10.26

Gremde laikam ir pirmā augsta ranga LR amatpersona, kura pēc LR neatkarības atjaunošanas atgādināja ” ciemiņiem” no Krievijas, ka Latvija viņiem ir sveša māja, kurā būtu pieklājīgi jāuzvedas.

Ja atceramies visus iepriekšējos JV, šī pasākuma organizatoru un dalībnieku izlēcienus attiecībā pret mūsu valsti, pret mūsu valsts himnu, karogu, prezidentu un tam visam pretī liekam – mūsu augsto amatpersonu gatavību publiski apliecināt, ka JV Latvijā ir īpaši izcils, valstisks pasākums, tad rodas jautājums, kas ar Latviju šobrīd notiek?

+26
-11
Atbildēt

0

liepinsoskars 26.07.2012. 12.04

TV man nav, dzelteno presi nelasu un droši vien būtu mierīgi palaidis garām gada slavenāko urlu pasākumu – JV, bet nu kārtējo reizi atkal sasparojušies mūsu politiķi – ja pagājušajā gadā valsts prezidents šo aicināja, tad šogad, izrādās, kultūras ministre pievērsusi uzmanību pasākumam. Īstenībā, es domāju, ka vislabāk būtu, ja Krutojam un viņa bandai latviskās vērtības izskaidrotu robežsargs Rīgas lidostā vai vilcienā…

+15
-6
Atbildēt

13

    janazakovica > liepinsoskars 26.07.2012. 12.21

    lai ka te visiem letajiem parodij nacionaliem nepatiktu vilnis…jurmalai ka kurort pilsetai tas ir izdzivosanas un attistibas jautajums…zviedru krievu zidu auglotaji var…bet kaiminu sovbiznesa parstavji nevar..jurmalaa ir ieguldita loti liela maskavas krievu ebreju nauda…tapec jurmala attistas pec klasiska kurortu scenarija..kads ari bija kannas un nicaa…kinofestivali koncerti un t.t. un cilveki perk ipasumus un dzivo kurortos.bet latvesiem viss vienmer ir slikti..brivibu pastalaas.sauklus mes atceramies.

    +5
    -13
    Atbildēt

    0

    guna_sniedzina > liepinsoskars 26.07.2012. 12.37

    @zirnekliene Šeloba
    Es cienu Jūsu cienījamo vēcumu, tāpēc nenākšu klāt ar ad hominem apvainojumiem, kaut Jūs pati tikko esat nogrēkojusi tieši šādi. Bet tā vietā vēlētos painformēt, ka mans vecums nav tāds, lai varētu pat hipotetiski pieņemt, ka es varēju dienēt LPSR VDK.

    Otrkārt, pievēršu Jūsu uzmanību, ka manas piezīmes bija par gramatiku un stilistiku. Ja jums ir šaubas par šo vārdu leksisko nozīmi, iesāku ieskatīties konversācijas vardnicā vai enciklopēdijā.

    Iespējams, ka esat tās tirgus babeņu sugas pārstāve, kura ar putām uz lūpām it kā aizstāvētu latviešu valodu, bet pati to turpinā kropļot: “dārgākas cenas” utt.

    +5
    -13
    Atbildēt

    0

    guna_sniedzina > liepinsoskars 26.07.2012. 12.20

    Kaut Jūs presi ne lasāt , iesaku pirms rakstīt publiskajā virtuālajā vidē komentārus, apgūt labā līmenī latviešu valodas gramatiku un stilistiku, jo Jūsu teikums daļā “…vīzu atteikumu būtu vēl labāki.” nav sastādīts atbilstošii literārās latviešu valodas gramatikas noteikumiem. Pareizi to pašu domu būtu jānoformulē šādi: “…vīzu atteikumi būtu daudz labāks risinājums.”

    +5
    -11
    Atbildēt

    0

    Egitazz > liepinsoskars 26.07.2012. 12.21

    un būtu baigi labi, ja vīzes atteiktu pirms pašvaldību vēlēšanām, lai Lindermanim vēl vēlētājus piebalsot.

    Tad gan es iedomājos, kā ņirgtu daudzi, ka Latvija ir tik nedroša par savu neatkarību un latvisko garu, ka baidās no festivāla un neielaiž tā rīkotājus.

    +6
    -9
    Atbildēt

    0

    gliters > liepinsoskars 26.07.2012. 12.08

    Vislabāk būtu, ja Krutojam un Co latvisko vērtību vārdā attiektu iebraukšanas vīzas. Un, cik zinu, vīzu attiekumu iemeslus nav pienākums nevienam skaidrot.

    +12
    -10
    Atbildēt

    0

    dagne7 > liepinsoskars 26.07.2012. 18.41

    Ir ļoti jauki lasīt latviskā portālā kādu tekstu visumā ļoti pareizā latviešu valodā, skaidri tomēr redzot, ka to rakstījis cilvēks, kuram latviešu valoda nav dzimtā valoda.
    Gribas paslavēt vai atbildēt pat tad, ja teksts neizsauc īpašu interesi, bet dažas garumzīmes šķiet tīrais sīkums.
    Tā teikt, integrācija dzīvē.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    dzintarz > liepinsoskars 26.07.2012. 13.15

    Vērtējumu sistēma (nellijas & Co iestrādātā) labi parāda, ka šeit viens mērkaķis vērtē otru pērtiķi, trešo vienaci vai vēl kādu virtuālo..
    Un dežūrpersonāls ir no [email protected] “amatu apvienošanas” jebšu “sovmesķiķeļtsvo” kārtībā”..

    +9
    -6
    Atbildēt

    0

    dzintarz > liepinsoskars 26.07.2012. 13.05

    Kaut Jūs presi ne lasāt ,
    cienu Jūsu cienījamo vēcumu,
    pati tikko esāt nogrekojusi tieši šādi
    manas piezīmes bija par gramatiku un stilistiku.
    iesāku ieskatīties konversācijas vardbicā vai enciklopēdijā
    lai man būtu temāts kuru ar ministres k-dzi apspriest.
    ============
    Ak tu Kungs!
    Un kāpēc tie projekta [email protected] troļļi tik ļoti iemīlējuši mērkaķu vai pērtiķu attēlus?
    Varbūt tie patiesībā ir nellijas virtuālie vergredaktori, kurus mums te jāabonē?

    +9
    -5
    Atbildēt

    0

    gliters > liepinsoskars 26.07.2012. 12.46

    Parastais veids, kā novirzīt uzmanību no raksta tēmas, pārvēršot diskusiju savstarpējo “laipnību” izteikšanā, ir “piezīmes par gramatiku un stilistiku” – nekā jauna.

    “Iespējams, ka esat tās tirgus babeņu sugas pārstāve, kura ar putām uz lūpām ir kā aizstāvēs latviešu valodu, bet pati to turpinās kropļot: “dārgākas cenas” utt.”

    Sakāpinātas rūpes par “valodas tīrību” arī ir parastais Antonijas ielas algoto demagogu paņēmiens, ja diskusija skar lielkrievu šovinisma izpausmes.

    +9
    -5
    Atbildēt

    0

    gliters > liepinsoskars 26.07.2012. 12.22

    Čekistam čekista runa – kad nav ko teikt pēc būtības, piesienas stilam. Te jau viens ar niku “klusais” dara līdzīgi.

    +11
    -6
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > liepinsoskars 26.07.2012. 12.47

    TT, kas ir “vardbicā”? Mācot citus, pārbaudat, lūdzu, rūpīgāk savus tekstus.

    +10
    -4
    Atbildēt

    0

    liepinsoskars > liepinsoskars 26.07.2012. 12.11

    Piekrītu, vīzu atteikumi būtu vēl labāki.

    +11
    -4
    Atbildēt

    0

    gstrazds > liepinsoskars 26.07.2012. 12.44

    Nu, TT, apskaties labāk, cik Tev pašam gramatiskas kļūdas komentārā.

    +12
    -2
    Atbildēt

    0

dro 26.07.2012. 10.15

Vai tad viedajiem un inteliģentajiem žurnālistiem IR nekas nav iebilstams pret diskotēku Daugavmalā? Nu ja nav, tad visus stobrus pret Grendi un NA! Ušakovs to novērtēs, nedrīkst vairs atkārtot pieļauto kļūdu, tagad visus spēkus Vienotības un SC smičkai Rīgas domē – Ušakov dolžen sidjet v Rižskoi dume!:)

+18
-10
Atbildēt

2

    dzintarz > dro 26.07.2012. 11.24

    Paņirgt visiem patīk..

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > dro 26.07.2012. 11.03

    Ozoliņš šodienas Delfos ir ielicis garu apņirgājošu rakstu par ušakova čempionātu ar līšanu tilta vantīs.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu