Ķīlis plāno mainīt augstskolu pārvaldi • IR.lv

Ķīlis plāno mainīt augstskolu pārvaldi

32
Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis. Foto: Lauris Vīksne, F64

Augstskolu autonomija neradot jaunu kvalitāti un konkurētspēju

Pēc augstskolu programmu vērtējuma publiskošanas izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis sola ķerties klāt pašiem augstākās izglītības vērtētājiem un panākt izmaiņas augstskolu pārvaldē. To ministrs apliecinājis žurnālam Ir.

Jau vēstīts, ka Augstākās izglītības padomei (AIP) kavējās publiskot par Eiropas naudu tapušā 854 augstskolu programmu vērtējuma rezultātus, kas rādīja, ka 55 programmas būtu slēdzamas. Ķīlis līdz ar sabiedrības pārstāvjiem aicināja AIP atklāt vērtējumu, pirms augstskolas sāk pieņemt dokumentus no potenciālajiem studētgribētājiem.

Ķīlis uzskata, ka šis vērtējums ir maigs: «Daudz asāk vajadzēja.» Augstskolu vērtējumu, viņaprāt, vajadzētu sniegt ik pēc diviem gadiem, nevis izņēmuma kārtā. «Jāatrod institucionalizēta vieta šādam vērtējumam, un tas jāsniedz visai Latvijas augstākās izglītības jomai vienlaikus. (..) Šis vērtējums ļoti masīvi jāizmanto tālāk, akreditējot studiju virzienus,» Ķīlis skaidro nodomu. «Nodarbosimies nevis tikai ar sodīšanu: sliktās programmas slēgt, nedot [budžeta] naudu nekvalitatīvajām programmām, bet arīdzan labās programmas apvienosim.»

Nākamais solis, ko Ķīlis augstākajā izglītībā grib spert, – atcelt studiju valodas ierobežojumus, lai tuvinātu Latvijas augstskolas starptautiskajai videi, veicinātu viesprofesoru pieplūšanu, iespēju katram studentam kaut semestri tikt studiju apmaiņas programmās citās valstīs, kā arī ciešu sasaisti ar darba tirgu – lai visvairāk vēlas studēt augstskolās, kuru absolventi ir veiksmīgi darba tirgū.

Pašlaik augstskolas tiek vadītas no iekšienes: tie, kas lemj, ir pašas augstskolas mācībspēki, administratori. Ķīlis uzskata, ka augstskolu padomēm jābūt strukturētām tā, ka mazākums tajās ir no pašas augstskolas, vairākums – no ārpuses – biznesa cilvēki, sabiedrības pārstāvji. «Šī padome saņem ekspertu vērtējumu, akreditācijas rezultātus un saka: «Kas tas ir? Rektor, ja gribat palikt amatā, nesiet mums pēc mēneša savu būtisko izmaiņu plānu! Vai arī mēs jūs atceļam,» Ķīlis skaidro.

«Tāpēc vajadzīgas izmaiņas Augstskolu likumā,» saka ministrs. «Augstākās izglītības pārvalde ilgstoši nav mainīta, akreditācijas sistēma ir jauna, bet imūna pret ārēju skarbu novērtējumu. Joprojām saglabājas protekcionisms profesoru un programmu piedāvājumam noteiktā valodā. Turklāt vēl augstskolu autonomija un budžeta vietas, kas nodrošina regulāru finanšu pieplūdi noteiktām augstskolām, un sistēma iekapsulējas. Skaidrs, ka tā neradīs jaunu kvalitāti un starptautisko konkurētspēju,» tā Ķīlis.

Vairāk par Ķīļa reformu plāniem lasiet šīs nedēļas žurnālā Ir rubrikas «Pusdienas» rakstā «Galvas ripos!».

Komentāri (32)

gluhiha 26.07.2012. 08.40

Prieks redzēt Ķīli darbībā, varbūt tiešām kaut kas mainīsies šajā pašreiz bezjēdzīgajā sistēmā, kas drukā diplomus par atsēdēšanu.

+13
-3
Atbildēt

0

agijs 26.07.2012. 09.33

.
Kaut nu nesanāktu “labiem nodomiem bruģēts ceļš uz elli”!

Par Ķīļa patiesu vēlmi uzlabot augstākās izglītības kvalitāti šaubu nav. Bet ar augstskolu pārvaldes nodošanu “politikāņu” rokās gan vajadzētu uzmanīties. Labi, Ķīlis šobrīd tāds balts un pūkains izskatās, bet jāatcerās, ka politikā vara ir MAINĪGA. Un jau pēc pus gada šā vietā varētu atrasties kāds konkrēts plānā galdiņa urbējs (piemēru Latvijas politkā laikam pietiek, lai konrētus kadrus neminētu). Padomājiet kā būtu bijis ja augstskolu pārvalde būtu tiešā “politikāņu” ietekmē, teiksim, oranžo vai zaļzemnieku valdīšanas laikos?!

Un te nu Ķīlim būtu jāspēj padomāt nedaudz dziļāk nekā tikai un vienīgi par šodienas “operatīvajām vajadzībām” sakārtot lietas…

+12
-2
Atbildēt

3

    Lalalaima > agijs 26.07.2012. 14.04

    Liec mieru Ķīļa kungam. Lai Ķīlis vada Izglītības ministriju un ievieš reformas, bet politikānisms Saeimā nav viņa problēma. Tā jau var norakt jebko.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    agijs > agijs 26.07.2012. 14.36

    Brūnaliņa, un IZMā jau nekad politikānisma nav bijis un nebūs, ne?

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    enjoy > agijs 26.07.2012. 10.44

    Ķīlis teica, ka padomēs jābūt cilvēkiem no attiecīgās nozares, lai augstskola piemērotos tautsaimniecības prasībām. Tā ir Dānijā, man šķiet, un arī citur.
    Piekrītu Ķīlim, ka augstskolas pat necenšas kļūt labāks, svarīgāk ir saglabāt esošo stāvokli un naudas plūsmu.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

mariam 26.07.2012. 08.58

Visā visumā esmu par Ķīli.

+11
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu