Kļūda “izbrāķēto” studiju programmu sarakstā • IR.lv

Kļūda “izbrāķēto” studiju programmu sarakstā

41
Studenti testā. Foto: AFP/LETA
Māris Klūga

Augstākās izglītības padomes veiktajā augstskolu novērtējumā, ko publiskoja “Ir”, atklājusies būtiska kļūda

Negatīvu vērtējumu saņēmušo studiju programmu sarakstā, ko “Ir” ieguva no kompetenta avota un ceturtdien publiskoja, ir kļūdaini iekļautas vairākas Rīgas Starptautiskās ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolas (RISEBA) programmas, toties ir «pazudusi» cita augstskola, kuras vairākas programmas, pēc ekspertu atzinuma, nav ilgtspējīgas – augstskola EIHSEBA, liecina “Ir” rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Kā “Ir” informēja Rīgas Starptautiskās ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolas rektores p.i. Ilmārs Kreituss, trīs no publiskotajā sarakstā iekļuvušajām studiju programmām viņa vadītā augstskola nemaz nepiedāvā – jurisprudences, tiesību zinātnes un tūrisma vadības programmas. Augstskola uzsver, ka visas tās piedāvātās bakalaura un maģistra studiju programmas no ekspertiem ir saņēmušas visaugstāko vērtējumu, savukārt trešajā jeb zemākajā vērtējuma grupā iekļautas tikai koledžas studiju programmas, ko augstskola arī neplāno turpināt.

“Ir” pagaidām nav izdevies noskaidrot, kā šī kļūda radusies Augstākās izglītības padomes (AIP) sagatavotajā ziņojumā par studiju programmu vērtējumu, kas atrodas redakcijas rīcībā. AIP projekta vadītāja Baiba Rivža izteicās, ka projekta gaitā esot bijuši „vairāki starprezultāti un varianti”, tāpēc “Ir” rīcībā nonākušie dati varētu būt neprecīzi.

Kaut arī oficiāla rezultātu publiskošana varētu likvidēt jebkādas pārpratumu iespējas, Rivža joprojām atteicās oficiāli publiskot galīgos vērtēšanas rezultātus. Savukārt “Ir” atvainojas RISEBA par sarakstā pieļautās kļūdas publiskošanu.

Neoficiāla informācija liecina, ka AIP sarakstā kļūdaini minēto RISEBA programmu vietā negatīvu vērtējumu ir saņēmušas citas augstskolas – EIHSEBA – piedāvātās studiju programmas – uzņēmējdarbības vadība, jurisprudence, tiesību zinātnes un tūrisma vadība.

Sazinoties ar augstskolu EIHSEBA, tās vadības un organizācijas analītiķe Tatjana Lapteva “Ir” ceturtdien pavēstīja, ka EIHSEBA nav vēl saņēmusi vērtēšanas projekta rezultātus, tāpēc tos nevar komentēt. Savukārt Rivža apliecināja, ka rezultāti ir izsūtīti visām augstskolām.

 

Komentāri (41)

Vineta Ungailo 13.07.2012. 10.12

nu tas jau tikai loģiski, ka kaut kur nosperts darba procesā esošs dokuments būs pilns ar kļūdām. nevar taču sagaidīt, ka dokumenta sagatavotājs rēķinātos, ka viņa darba variantu kuru katru brīdi kāds var nopublicēt.

+2
0
Atbildēt

0

Intars Rozmans 13.07.2012. 11.29

Ceru, ka Ir saprot augstākās izglītības problemātiku, jo īpaši galvenā redaktore, kas deklarē uzticamo info, bet jau nākamajā dienā atklājas “kļūdiņas”! Nez cik uzticama ir pārējā informācija? Un vai tomēr aiz šī saraksta nevajadzētu skatīties tālāk un plašāk?
Vai Ir nav iekritis melnā pr krustcelēs šādi rīkojoties?
Uz šiem jautājumiem tiešām interesētu iegūt kaut cik jēdzīgas atbildes – ja tādas vispār var saņemt! Turklāt silti iesaku iepazīties ar neslavas celšanas “aktiem”, jo reizēm, cienījamajiem žurnālistiem nekaitētu sākt ar likumu un tad ar slaveno saukli: “Mums bija jāinformē sabiedrība”!
p.s. Un tomēr neliksim vienā maisā Rīgas un reģionālās izglītības iestādes, bet pieļauju, ka ekspertiem līdz tam kā Ir līdz adekvātam žurnālam!

+2
-1
Atbildēt

0

red_hot_chilly 17.07.2012. 07.19

NO AIP materiāliem.
Eiropas Sociālā fonda Projekta mērķis un būtiskākie nodrošinātie uzdevumi:
• augstākās izglītības programmu kvalitātes, savstarpējās pārklāšanās, resursu pietiekamības un ilgtspējas izvērtējums;
• augstskolu, koledžu un augstākās izglītības attīstībā ieinteresēto grupu, valsts un sabiedrisko organizāciju iepazīstināšana ar Projekta rezultātiem un sagatavotajiem priekšlikumiem.
Augstākās izglītības izvērtēšana ietvers:
• visu Latvijas augstskolu, koledžu un to pa virzieniem sagrupēto studiju programmu izvērtēšanu;
• rezultātu publiskošanu un izskaidrošanu.
Projekta finansējums ir 1 001 495 lati. AIP vienlaikus atzīmē, ka aptuveni 190 studiju programmas vērtēšanai Projekta ietvaros netika iesniegtas.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu