Dombrovskis: Pašreizējās Rīgas domes rīcība ir finansiāli bezatbildīga • IR.lv

Dombrovskis: Pašreizējās Rīgas domes rīcība ir finansiāli bezatbildīga

60
Premjers Valdis Dombrovskis. Foto: Emīls Desjatņikovs, F64

“Vienotība” neizslēdz iespēju konsultēties ar citām partijām par taktiku nākamgad gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās

No finansiālā viedokļa patlaban Rīgas domes rīcība ir bezatbildīga. “Pašreizējās [Rīgas] domes stratēģija ir tērēt līdzekļus pāri savām iespējām, “spēlēt treknos gadus”,” LNT raidījumā “900 sekundes” trešdien sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība).

Uz jautājumu, vai “Vienotības” un Reformu partijas (RP) sarunu mērķis par kopīgu startu pašvaldību vēlēšanās ir vājināt “Saskaņas centra” ietekmi Rīgas domē, premjers atbildēja, ka sarunas nenotiek “pret kādu, bet par to, kā stabilizēt situāciju pašvaldībā”.

“Mūsu mērķis ir nodrošināt kvalitatīvu pašvaldības darbu, lai Rīgas dome dzīvotu un strādātu atbilstoši finansiālajām iespējām, nevis nodarbotos ar populismu,” norādīja Dombrovskis.

“Vienotība” neizslēdz iespēju konsultēties arī ar citām partijām par taktiku nākamgad gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās; pirmās konsultācijas jau ir notikušas ar Reformu partiju par kopīga starta iespēju Rīgas pašvaldības vēlēšanās, taču konkrētu lēmumu pagaidām nav. “Kaut kāda sadarbība abām partijām noteikti būs, taču pašlaik tās bija tikai pirmās konsultācijas,” sacīja premjers.

Reaģējot uz Dombrovska izteikumiem, Rīgas mērs Nilš Ušakovs uzsver, ka nepieļaus Rīgā labējo politiku Dombrovska izpildījumā, informēja Rīgas domes sabiedrisko attiecību nodaļā.

“Ministru prezidentam, pat ja viņš pārstāv “Vienotību”, nepiestāv melot. Visas savas saistības un budžeta deficītu Rīga sedz ar saviem uzkrājumiem. Atšķirībā no valdības, kas skrien apkārt, aizņemoties naudu un pretī atdodot kontroli pār savu valsti,” saka Ušakovs.

Viņš atgādina, ka visiem ir zināms, ko Dombrovska izpratnē nozīmē “stabilizēt situāciju pašvaldībā”. “Kā liekas un nevajadzīgas atcelt visas sociālās programmas, sākot no skolu remontiem un beidzot ar brīvbiļetēm bērniem un pensionāriem. Un pēc tam sarakstīt vēl vienu grāmatu par “ekonomiskiem sasniegumiem”, kuru vienīgi pieklājības pēc izlasīs Starptautiskā valūtas fonda ierēdņi,” min galvaspilsētas mērs.

Jau ziņots, ka “Vienotība” un RP sākusi viedokļu apmaiņu par taktiku pēc nepilna gada gaidāmajās Rīgas pašvaldības vēlēšanās, taču RP atturas šo apspriešanos saukt par sarunu sākšanu kopīgam startam pašvaldību vēlēšanās Rīgā.

 

Komentāri (60)

aldis_grunde 11.07.2012. 11.43

Vai kāds žurnālists nevarētu sagatavot apkopojumu par Rīgas, citu lielāko pilsētu un valsts budžetiem, to izpildi, uzkrājumiem, parādiem par šo un iepriekšējiem gadiem?
Tad būtu saprotams, kas notiek, bet šobrīd šīs runas ir vēl tukšākas kā priekšvēlēšanu solījumi.

+19
-3
Atbildēt

1

    Andis > aldis_grunde 11.07.2012. 17.13

    Doma ir ļoti atbalstāma, taču te ir vairāki zemūdens akmeņi, jo skaitļi ne vienmēr ir tik vienkārši interpretējami. Piem. liels budžeta pārpalikums pašvaldības budžetā var būt nevis saprātīgas saimniekošanas rezultāts bet gan aizkavējies ES projekts, kurā iepriekš plānoto naudu neizdodas notērēt un citur to tērēt arī nevar.
    Pašvaldību parādus uzmana Valsts kase un tur īpaši spilgtiem gadījumiem nevajadzētu parādīties. Ar vienu izņēmumu – Dienvidu tilta gadījumā (pirms Ušakova) šo kontroli izdevās apiet, formāli parādu uzkraujot būvniekiem, bet faktiski jau pilsētai jāmaksā.
    Rīgai, jau, protams bija arī komforta spilvens – agrākie uzkrājumi, kas līdz šim momentam Rīgas budžetam vēl ļauj izskatīties pēc kaut kā. Šie uzkrājumi, kā reize, tika veidoti, lai būtu mazāk sāpīgi sākt maksāt Dienvidu tilta milzu kredītu, tika jau arī domāts par tādiem dārgiem bet vajadzīgiem pasākumiem, kā Salu tilta kapitālā rekonstrukcija un Rīgas centra ielu lielā rekonstrukcija ar visu komunikāciju maiņu un modernizāciju (Čakene bija pirmā). Tagad tas viss noēsts.
    Starp citu, iepriekšējo Rīgas domi arī īpaši nevajadzētu pārslavēt par šiem iekrājumiem – tādus veidoja arī citas pašvaldības, tāda ir normālā prakse, jūtot, ka laiki nav īsti stabili. Tas, kas notiek pašlaik, gan ir tīrākā bezatbildība jeb vai liela mēroga kaitniecība.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

dro 11.07.2012. 10.22

Pierastā Vienotības laipošana. Kad NA piedāvāja runāt par vienotu taktiku RD vēlēšanās, tad gan V, gan RP atteicās. Tas arī saprotams – abas partijas nav atmetušas cerību veidot koalīciju ar SC, un pašvaldībās no kritiķiem visvieglāk atšaudīties – tas taču tikai saimniecisks darbs!:) Piesaistot novājināto RP, šobrīd V neriskē zaudēt noteicošo stāvokli koalīcijā. Ja tāda situācija būtu bijusi pēc saeimas vēlēšanām, tad mums jau tagad valdītu Jaunupa – Āboltiņas, Štokenberga – Pabrika ideālā koalīcija:)

+18
-13
Atbildēt

2

    astra_ozo > dro 11.07.2012. 17.39

    RP nekas nespīd, ja vēl viņi sāks aktīvi lobēt ebreju “kopienas” prasību izpildi, tad 2% ir maksimums. Tāpēc jau centīsies pēc iespējas vairāk kadru :) iefiltrēt kopīgajā sarakstā, lai pēc tam varētu sākt cīņu par draudzību, ko nespēs salauzt pat tanki.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    gliters > dro 11.07.2012. 10.37

    “Tas arī saprotams – abas partijas nav atmetušas cerību veidot koalīciju ar SC, un pašvaldībās no kritiķiem visvieglāk atšaudīties – tas taču tikai saimniecisks darbs!:)”

    Nu ja, tas ir “saimnieciskais darbs” un tāpēc šajā gadījumā SC nostājai referendumā par valsts valodu nav nekādas nozīmes. Jau paredzu, ka klusais, zanE, ABC un Co pēc pašvaldību vēlēšanām nodarbosies ar šāda veida demagoģiju un smadzeņu pūderēšanu. Vnk “redzu cauri” šādiem politbiznesmeņiem un blefotājiem.

    +14
    -10
    Atbildēt

    0

gliters 11.07.2012. 10.23

RP nav citu variantu, kā uzsēsties kādam (konkrēti V) “uz astes”, jo pēc Zatlera nelietīgās slēpšanās aiz Lemberga “platās muguras” ar nolūku atdot varu pār Latviju Kremlim, RP reitings ir atbilstošs. Tas, ka V nesteidz aicināt NA uz sadarbību, norāda uz to, ka V nav atmetis domu būt RD koalīcijā ar to pašu SC, kuru Dombrovskis tagad kritizē par izšķērdību un bezatbildību.

+17
-13
Atbildēt

1

    gliters > gliters 11.07.2012. 11.56

    Demagoģija kā nullei – vai tas, ka saku, ka Zatlers šo izmantoja kā izkārtni, nozīmē viņa “atbalstīšanu”?

    +16
    -7
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu