Daugavpils biologi atklāj jau ceturto jauno augu sugu Latvijā • IR.lv

Daugavpils biologi atklāj jau ceturto jauno augu sugu Latvijā

23
Foto: Pēteris Evarts - Bunders

Garkausa vairodzenes zināmās tuvākās atradnes konstatētas Polijā, Ukrainā un Krievijā

Šopavasar Daugavpils Universitātes bioloģijas studentu prakses laikā universitātes botānikas speciālisti atrada Latvijas un arī Baltijas valstīm jaunu prīmulu dzimtas sugu – garkausa vairodzeni (Androsace elongata).

Pēdējo piecu gadu laikā tā ir jau ceturtā jaunatklātā vai par izmirušu uzskatītā augu suga, ko Latvijā atklājuši Daugavpils Universitātes botāniķi, informē DU Sistemātiskās bioloģijas institūta docents Pēteris Evarts – Bunders. Pirms tam tika atklātas lielā najāda (Najas major), ozollapu embotiņš (Teucrium chamaedrys) un dižā gaiļbiksīte (Primula ealtior).

Garkausa vairodzene atrasta Daugavpils pilsētas dienvidu daļā Grīvā, sausā dabiskajā zālājā. Jaunatrastā populācija esot ļoti vitāla, atradnē ir vairāki simti augu.

Garkausa vairodzene nav tik izskatīga kā radniecīgās bezdelīgactiņas vai gaiļbiksītes. Šī vairodzeņu suga ir aptuveni piecus centimetrus liels lakstaugs.

Līdz šim bija zināms, ka suga atrodama biotopos Centrālajā un Dienvideiropā. Tuvākās iepriekš zināmās atradnes bija Polijā, Ukrainā un Krievijas centrālajā daļā.

Tagad zinātnieki diskutē par garkausa vairodzenes atradnes izcelsmes veidu Latvijā – vai tā ir dabiska un līdz ar to būtu iekļaujama aizsargājamo augu sarakstā, vai arī cilvēka nejauši ievesta. Tomēr vairāku stepju augu sugu atrašana Daugavpils apkārtnē (ozollapu embotiņš, zemais grīslis, zilganā brūnkāte) varētu liecināt par šā auga atradnes dabisko izcelsmi.

 

Komentāri (23)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu