ASV vēstniece Gārbere latviski pauž pateicību par pavadīto laiku Latvijā • IR.lv

ASV vēstniece Gārbere latviski pauž pateicību par pavadīto laiku Latvijā

22
ASV vēstniece Laatvijā Džūdita Gārbere. Foto: Evija Trifanova, LETA

Sveicienus Latvijai latviešu valodā nodeva jaunais ASV vēstnieks Latvijā Marks Pekala

ASV vēstniece Latvijā Džūdita Gārbere, kuras amata pilnvaru termiņš tuvojas noslēgumam, otrdienas rītā intervijā LNT raidījumā “900 sekundes” skatītājus uzrunāja latviešu valodā, tādējādi pateiccoties par ciešo sadarbību un laiku, kas pavadīts Latvijā vēstnieces amatā.

“Man bija liels gods strādāt par vēstnieci Latvijā. Šis pavadītais laiks Latvijā man paliks ilgā atmiņā. Mūsu abu valstu sadarbība ir kļuvusi vēl ciešāka un esmu pārliecināta, ka tā paliks tāda pati un turpināsies. Paldies Latvija un uz redzēšanos,” savā pēdējā publiskā uzstāšanās latviešu valodā sacīja Gārbere, raksta LETA.

Tāpat Gārbere bija sagatavojusi pārsteigumu, jo videomateriālā sveicienus Latvijai latviešu valodā nodeva jaunais ASV vēstnieks Latvijā Marks Pekala, kurš savā uzrunā īpaši uzsvēra savu ciešo saikni ar Baltijas valstīm, jo savulaik strādājis ASV vēstniecībā Igaunijā, bet viņa vecaistēvs pirms Otrā pasaules kara no Lietuvas atbrauca uz Liepājas ostu, lai no tās emigrētu uz Rietumiem.

Jau ziņots, ka Pekala ir karjeras diplomāts, patlaban vada Cilvēkresursu biroja Iesācēju nodaļu Valsts departamentā. No 2007. līdz 2010.gadam viņš bijis vēstnieka vietnieks ASV pārstāvniecībā Francijā, no 2005.gada līdz 2007.gadam strādājis Eiropas un Eirāzijas birojā, pārraugot ASV divpusējās attiecības ar 15 Skandināvijas, Baltijas un Centrāleiropas valstīm, bet no 2002.gada līdz 2005.gadam – ASV pārstāvniecībā Igaunijā.

2001.gadā Pekala bijis Nacionālajā drošības padomē atbildīgs par jautājumiem, kas saistīti ar Krieviju. Tāpat Pekala strādājis pārstāvniecībā NATO, piedaloties NATO un Krievijas pamatakta izstrādē un NATO stratēģiskā koncepta izstrādē, un nodarbojies ar dažādiem jautājumiem Azerbaidžānā un Polijā.

No 1998. līdz 1999.gadam Pekala bija Džordžtaunas universitātes dekāns un lasīja lekcijas par ASV un Krievijas attiecībām un Eiropas drošību.

Pekala studējis Mičiganas universitātē un Kolumbijas universitātē. Viņš ir precējies, ģimenē aug divas septiņus un desmit gadus vecas meitas.

Līdzšinējā vēstniece Gārbere, kura arī ir karjeras diplomāte, darbu Latvijā sāka pirms gandrīz trīs gadiem – 2009.gada augustā. Viņas priekšgājējs Čārlzs Larsons Rīgu pameta pēc nepilna gada darba līdz ar jaunā ASV prezidenta Obamas ievēlēšanu amatā. Iepriekš nepilnus trīs gadus ASV vēstnieces Latvijā pienākumus pildīja Ketrīna Toda Beilija. Pirms viņas šos pienākumus trīs gadus pildīja Braiens Karlsons.

 

Komentāri (22)

buchamona 03.07.2012. 10.13

Šādu ziņu nevajadzētu novērtēt par zemu. ASV vēstnieces uzruna latviešu tautai valsts valodā, tā nav tikai dekorācija labajam tonim – tas ir žests ar dziļu jēgu, kādu no Krievijas vēstnieka mēs nekad nesagaidīsim.
Pat ja to gribētu un spētu :), Vešņakovs nekad nedrīkstētu atļauties nodemonstrēt šādu attieksmi pret atjaunoto LR, kuras viens no balstiem ir latviešu valoda.

+17
0
Atbildēt

0

mary75 03.07.2012. 10.31

Tas, kas nesaprot, ka ASV vēl arvien ir visietekmīgākā valsts ar vislielāko ekonomisko un militāro potenciālu, un, galvenais, vienīgā valsts, uz kuru Latvija var paļauties, izdara lielu kļūdu.
Reizēm izbrīna antiamerikānisku komentāru daudzums sakarā ar jebkuru tēmu.
Arī dažu ES valstu antiamērikānisms izskatās vai nu pēc “bērnišķīgās kreisuma slimības”, vai vecuma marasma, īsti nevar saprast.

+11
-2
Atbildēt

3

    mary75 > mary75 03.07.2012. 13.01

    Neviens jau nesaka, ka ASV vienmēr un visur rīkojas pareizi, un nedara kļūdas un muļķības, iet runa par to, ka ASV, tomēr, pieturas pie kādiem principiem, to nevar nopirkt par gāzi, iebiedēt, utt., un tā ir Latvijas vienīgais īstais sabiedrotais.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 03.07.2012. 14.06

    Droši vien, šiem te likumiem ir spēcīgi lobiji, tas jau ASV ir atļauts, un, nav jau tā, ka tur arī korupcija nepastāv, visa kā pietiek, kā jau jebkur citur.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > mary75 03.07.2012. 18.52

    ……….Today, in our media, there is an unprecedented amount of anti-national and anti-American dirt and reflections of how bad they – Westerners – are. But it is claimed scarily knowing that U.S. would not “give us away”. And if it will… Then not only shame, but there will be whom to fight, and then those 2 percent will not help. We will need much more – we will have to wash the careless reluctance to defence shame. ……….
    http://www.lithuaniatribune.com/2011/11/07/e-vareikis-the-new-dawn-of-1940-part-ii-whom-are-we-going-to-fight/

    0
    0
    Atbildēt

    0

ValdisGaisais 04.07.2012. 14.24

Kāds gadījumā nezin, ja man 19 gadi un es gribu pirmo reizi paņemt ātro kredītu http://www.atrais.lv, vai ir nepieciešams kāds galvotājs vai pietiek arī ar pases datiem tikai?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu