Pie trūkstošām zālēm Stradiņos tiek ar "pazīšanos" • IR.lv

Pie trūkstošām zālēm Stradiņos tiek ar “pazīšanos”

22
Foto: Andrejs Strokins, F64
Māris Klūga

Stradiņos pietrūkst valsts kompensētu zāļu, pacientus aicina „pirkt pašiem”

Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca vairākus mēnešus nav spējusi atrast jaunu avotu pēcdzemdību potēm, kad ražotājs pārtraucis to piegādi. Nepieciešamības gadījumā pie potes varēja tikt „tikai, ja ir pazīšanās vai vēlme sacelt traci”, uzskata situāciju slimnīcā uz savas ādas izbaudījusī māmiņa Sanita. Šonedēļ gan imūnglobulīna pote atkal tiks piegādāta.

Imūnglobulīna pote, kas grūtniecēm, ja mātes asins rēzus nesakrīt ar bērna asins rēzus faktoru, nepieciešama 72 stundu laikā pēc dzemdībām un ir daļa no dzemdību pakalpojuma. Turklāt tā ir valsts kompensēto zāļu sarakstā. Šāda pote bija nepieciešama arī Sanitai, kura sazinājās ar Ir.lv, lai pastāstītu par nejēdzīgo situāciju Stradiņos.

Marta sākumā imūnglobulīna injekcijas „Rhesonativ” ražotājs „Octapharma AG” paziņoja, ka pārtrauc medikamenta ražošanu, un nākamā piegāde gaidāma tikai 2.jūlijā. Stradiņa slimnīcai „Rhesonativ” piegādā SIA „Tamro”. Uzņēmums Ir.lv norādīja, ka nepieciešamais medikaments ir „ļoti unikāls”, jo to ražo “sarežģītā bioloģiskā procesā”. Uzņēmuma pārstāvis teica, ka viņam neesot zināmi citi ražotāji, kas izstrādātu šādas zāles.

Lai gan trešdien, 27.jūnijā, medikaments jau esot izsūtīts uz Latviju, ilgu laiku imūnglobulīna potes bija deficīts, jo tās Stradiņu slimnīca izlietoja ātrāk nekā bija plānojusi.

Proti, līdz 1.jūnijam imūnglobulīna injekcija bija nepieciešama 60 pacientēm no kopējām 857 sievietēm, kuras dzemdējušas Stradiņa slimnīcas dzemdību nodaļā. Pēdējā šā medikamenta piegāde – 50 flakonu – Stradiņos bija februāra beigās. Pēc slimnīcas aprēķiniem, ar to vajadzēja pietikt pieciem mēnešiem. Kā izrādījās, šie aprēķini bija neprecīzi.

Tā neapskaužamā situācijā nonāca Sanita, kura jūnija sākumā dzemdēja Stradiņu slimnīcas nodaļā. Kā Ir.lv stāstīja Sanita, divas dienas pēc dzemdībām pie viņas atnākusi vecmāte un teikusi, ka viņai ir nepieciešama šī pote, “bet mums viņas nav. Jums vēl ir 24 stundas, lai viņu saņemtu”. Sanitai pateikts, ka imūnglobulīna pošu trūkst jau ilgu laiku, un, ja jaunā māmiņa to vēloties, zāles ir jāiegādājas pašai. Mazākais “Rhesonativ” iepakojums maksā 26 latus, savukārt lielākais – 64 latus, liecina Zāļu valsts aģentūras (ZVA) mājaslapa.

Šādos medikamenta deficīta gadījumos ārstniecības iestādei jāvēršas ZVA ar lūgumu Latvijā atļaut ievest kādu nereģistrētu analogu trūkstošajam medikamentam, taču ZVA portālam Ir.lv noliedz, ka Stradiņa slimnīca to būtu pieprasījusi. „ZVA rīcībā nav informācijas par minēto slimnīcas pieprasījumu medikamenta ievešanai. Komunikācija par konkrēto medikamentu nav notikusi nedz oficiālā sarakstē, nedz ar e-pastu starpniecību,” norāda ZVA sabiedrisko attiecību speciāliste Ilga Namniece. Viņa arī uzsver, ka tieši slimnīcām ir pienākums plānot, kādi un cik daudz medikamentu būs nepieciešams.

Tikmēr Stradiņa slimnīcas preses sekretāre Ieva Stibe uzsver, ka pieprasījums ZVA bijis un ir apstiprināts, bet analogais medikaments nav ievests, jo „ražotājs norādījis uz piegādes apjoma neizdevīgumu un atteicies to darīt”. Pēc tam slimnīca vērsusies SIA „Saules aptieka”, kuri piedāvājuši ievest un piegādāt slimnīcai nepieciešamo vakcīnu, bet vēlāk, saskaroties ar šo zāļu deficītu arī citās Eiropas valstīs, taču plāns nav izdevies.

No komunikācijas problēmām starp ārstniecības iestādi un ZVA, kā arī novēlotajiem mēģinājumiem atrast citas zāles cietējas ir pacientes. Sanita galu galā pie zālēm tikusi, jo vīram bijuši kontakti Veselības ministrijā. „Nez no kurienes dažas vakcīnas uz nodaļu atsūtīja,” teica Sanita, norādot, ka pie vakcīnas varot tikt tikai tad, ja ir „pazīšanās un vēlme sacelt traci”. „Vakarā vecmāte noķēra manu vīru slimnīcas gaitenī un pajautāja, vai viņš nevarētu vēl kādu poti dabūt, jo vēl vairākām sievietēm to vajag,” stāsta Sanita, piebilstot, ka tas tikai parāda, cik neatrisināta ir šī problēma.

Slimnīcas pārstāve Ieva Stibe gan norāda, ka nepieciešamās vakcīnas iegūtas no Rīgas Dzemdību nama un „visas sievietes, kurām medikaments bija nepieciešams, to ir saņēmušas”. Kā iemeslu sieviešu aicināšanai medikamentu iegādāties pašām Stibe teic, ka „tas bijis ātrākais iespējamais veids pacientēm tikt pie zālēm šajos apstākļos, kad slimnīcai nav izdevies steidzami saņemt medikamentu”.

„Labā ziņa ir – šonedēļ ražotājs atsāk piegādi,” Ir.lv teica Stibe. Medikaments esot saražots jau maija vidū, bet tam bijis jāiziet vairāku nedēļu pārbaudes process.

Imūnglobulīna potes nesaņemšana sievietēm var radīt komplikācijas nākamajā grūtniecībā, draudot ar spontānajiem abortiem vai pat neauglību. Jaundzimušā bērna veselību potes saņemšana vai nesaņemšana gan nekādi neietekmē.

 

Komentāri (22)

mary75 28.06.2012. 11.11

Ja tiešām pie zālēm tiek nevis pēc indikācijām, bet, pēc kādiem citiem kritērijiem, tas ir liels skandāls, kas jāizmeklē att. iestādēm.
Kaut arī, priekš Latvijas nekas jauns.

+2
0
Atbildēt

0

ieva1 28.06.2012. 19.47

Te aizmirsts piebilst, ka šīs vakcīnas oficiāli nevienā aptiekā nepārdod un nav iespējams “iegādāties pašiem”. Ja nu vienīgi pa „kreisiem ceļiem” un par trīskāršu cenu. Tas, savukārt, norāda, ka šādas vakcīnas tomēr kaut kur ir. Tāpat kā tas, ka pēc VM informēšanas, tās tomēr kaut kur uzrodas.

Un dīvaina ir piebilde par pošu „ātrāko saņemšanas veidu” un slimnīcas nespēju „steidzami” saņemt medikamentu – steidzami, 72 stundu laikā, tas ir nepieciešams pacientēm, bet kopš februāra, kad šo pošu nav, jau ir pagājuši vairāki mēneši, un to nu kā „steidzamību” diez vai var raksturot.
Par potes nesaņemšanas sekām varēja aprunāties ar kādu vecmāti vai ārstu.

Tomēr labi, ka problēmai redzams risinājums. Tas priecē.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu