Pētījums: patriotiskie vismazāk vēlas maksāt nodokļus • IR.lv

Pētījums: patriotiskie vismazāk vēlas maksāt nodokļus

47
Bērns taisa valsts karodziņu. Foto: Kaspars Krafts, F64

Lai kā Latvijas iedzīvotāji ikdienā kritizētu politiķus, viņu apziņā tie ir varoņi

Joprojām vairākumam sabiedrības ikdienas varoņi ir politiķi par spīti publiskam viņu darbības nosodījumam. Patriotisms vēl nenozīmē atbalstīt savu valsti ar nodokļu maksājumiem. Tik pretrunīgi ir sabiedrības viedokļi, lai arī tie par nākotnes izredzēm pirmoreiz pēdējos gados kļuvuši pozitīvi. Tomēr jaunākajā „DNB Latvijas barometra” pētījumā eksperti brīdina par nākotnes psiholoģiskā stāvokļa trauslumu un nedrošības sajūtu.

Pēc ekspertu domām, interesantākos secinājumus raisa respondentu atbildes jautājumā par viņu personisko izpratni – ko nozīmē būt Latvijas patriotam. Lai arī pilnīgi vienādās līderpozīcijās šajā jautājumā ir atbildes „nebraukt prom no Latvijas īslaicīgu grūtību dēļ” un „apzinīgi strādāt un maksāt nodokļus, personiski piedaloties valsts labklājības celšanā” (abām atbildēm piekrīt kopumā 39% aptaujāto), latviešu un krievvalodīgo iedzīvotāju domas šajā jautājumā krasi atšķiras.

Latvieši biežāk uzsvēruši tādas patriotisma izpausmes kā nebraukšanu prom no Latvijas (41%), nepieciešamības gadījumā – valsts aizstāvēšanu no ienaidniekiem (38%), valsts vēstures pārzināšanu (36%) un citus emocionālus faktorus. Īpaši krasas atšķirības respondentu uzskatos vērojamas atbildēs, ka būt patriotam nozīmē „svinēt oficiālos valsts svētkus” (27% latviešu un 21% krievvalodīgo iedzīvotāju) un „tiekoties ar citu valstu iedzīvotājiem, ar lepnumu uzsvērt, ka esi no Latvijas” (attiecīgi 26% un 19%).

Savukārt krievvalodīgo iedzīvotāju vidū visizplatītākā patriotisma definīcija saistās ar godīgu strādāšanu, nodokļu maksāšanu un personisku ieguldījumu valsts labklājības izaugsmē – to par būtisku patriotisma izpausmi uzskata 43% krievvalodīgo iedzīvotāju.

Sociālantropologs Klāvs Sedlenieks uzsver: „Šeit redzamais sakrīt ar citiem pētījumiem, kas norāda, ka patriotiski noskaņotie cilvēki Latvijā (kādu starp latviski runājošiem droši vien ir vairāk nekā krievvalodīgo vidū) ir vienlaikus arī tie, kuri vismazāk vēlas maksāt nodokļus.”

Pētījuma ietvaros iedzīvotāji arī lūgti norādīt, kurus cilvēkus par īpašiem nopelniem vajadzētu godināt valsts svētkos. Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra „SKDS” direktors Arnis Kaktiņš saka – paradoksāli, bet neatkarīgi no tā, kā cilvēki ikdienā izsakās par politiķiem, tieši viņi ir visbiežāk minētie cilvēki šajā sarakstā. Šajā jautājumā 15 biežāk minēto cilvēku vidū ir tikai divi ar politiku pilnībā nesaistīti cilvēki, bet saraksta pirmajās pozīcijās ir Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) un bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Viņiem seko Raimonds Pauls, kuru iedzīvotāji šajā sarakstā gan diez vai iekļāvuši viņa politiskās darbības dēļ, tomēr par absolūti nepolitisku viņu nevar uzskatīt.

Jāuzsver, ka arī šajā jautājumā iedzīvotāju izvēle būtiski atšķiras atkarībā no ģimenē lietotās sarunvalodas.

Kaktiņš norāda, ka šis “patiesībā ir jautājums par simboliem – kas ir tie cilvēki, kuri pirmie nāk prātā, ja mums jautā par godināšanu. Aptauja liecina, ka lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju „pirmajās rindās” nav kultūras darbinieku vai sportistu. Uzņēmēju šajā sarakstā gandrīz vispār nav, līdz ar to acīmredzot iedzīvotāju apziņā nav „iesēdušies” Latvijas uzņēmēju vārdi, kuri nestu pozitīvu simbolisku slodzi un šādā brīdī spontāni nāktu prātā”. Lai ko Latvijas iedzīvotāji teiktu ikdienā un lai kā kritizētu, viņu apziņā varoņi ir politiķi, saka sociologs.

Pētījums rāda, ka joprojām 69% iedzīvotāju uzskata – valsts attīstās nepareizā virzienā. Eksperti norāda, ka uzlabojumi varētu būt samērā īslaicīgi, jo jaunākais pētījums veikts 11.Saeimas vēlēšanu norises laikā un īsi pēc tām, kad sabiedrībā valdīja cerības uz situācijas uzlabošanos politikā un valsts pārvaldē. Līdzīga tendence – samērā straujš, bet īslaicīgs uzlabojums sabiedrības vērtējumos – bija vērojama arī 2010. gada rudenī, kad notika 10. Saeimas vēlēšanas.

Ekonomists Uldis Osis uzsver: „Kopējā noskaņojuma indeksa pieauguma tendence atspoguļo ekonomiskās situācijas zināmu uzlabošanos valstī. Taču sabiedrības noskaņojums ir tālu no eiforijas, tas joprojām tikko pārsniedz krīzes sākuma līmeni 2008.gada pavasarī, kad daļā iedzīvotāju noskaņojums jau bija tuvu panikai. Arī tendences nestabilitāte – indeksa kritums 2010.gada nogalē un 2011.gada sākumā – liecina par cilvēku psiholoģiskā stāvokļa trauslumu un nedrošības sajūtu.”

„DNB Latvijas barometrs”, kas kļuvis par atzītu ikmēneša socioloģisko pētījumu valstī, tiek veidots katru mēnesi, un tajā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgā jomā. Vienlaikus sabiedrībai katru reizi tiek uzdots arī pastāvīgo jautājumu kopums, kas mēnesi pa mēnesim atspoguļo iedzīvotāju vispārējā noskaņojuma izmaiņas.

 

Komentāri (47)

lindapastare 14.11.2011. 15.58

Interesanti gan – kārtējo reizi kāpjam uz statistikas grābekļa, nepareizi interpretējot rezultātus? Neesmu gan redzējis visus šī pētījuma datus, bet no te minētajiem šādu virsrakstu, lai vai kā gribētos, nedrīkst likt. Derētu šāds variants – “Latvieši mazāk saista patriotismu ar nodokļu maksāšanu”. Pētījums tieši par to arī ir – kas cilvēku izpratnē ir patriotisms, savukārt par respondentu vēlmi maksāt nodokļus tur nav neviena paša jautājuma.

+22
-1
Atbildēt

0

AUTOEXEC.BAT 14.11.2011. 16.05

Sociālantropologs Klāvs Sedlenieks uzsver: „Šeit redzamais sakrīt ar citiem pētījumiem, kas norāda, ka patriotiski noskaņotie cilvēki Latvijā (kādu starp latviski runājošiem droši vien ir vairāk nekā krievvalodīgo vidū) ir vienlaikus arī tie, kuri vismazāk vēlas maksāt nodokļus.”
——————————————————————-

Sociālantropologam Klāvam Sedleniekam, acīmredzot, ir labi samaksājuši, lai viņam aizkristu širmis un viņš aizmirstu “par ko bija jautājums” :)

Nez cik daudz ir jānopīpē, lai secinātu, ka ja “patriotiski noskaņotie” iedzīvotāji nemin “godīgu nodokļu maksāšanu” starp patriotisma izpausmēm, tad tas nozīmē, ka viņi NEGRIB maksāt nodokļus.

Klāv, labrīt ! :) Nodokļu maksāšana ir NORMĀLA LIETA jebkuros apstākļos, arī strādājot pilnīgā, tev svešā ārzemē, vai tad ne ?

Runājot par krievvalodīgo respondentu “vēlmi maksāt nodokļus” – neticas Klāv, ka Jūs joprojām apmeklējat sākumskolu un neko neesat dzirdējis par līdz riebumam apmuļļāto “Saskaņas” argumentu, no kura izriet – nodokļu maksāšana dod krievvalodīgajiem tiesības uzspļaut Latvijas likumiem un vērtībām, piem., demonstratīvi ignorējot latviešu valodu, kura viņiem būtu itkā jāprot pēc definīcijas.

Ja bez ironijas – rezultāti vienkārši parāda, kas ir patriotisma prioritātes, bet nekādā gadījumā nav saistīti ar “vēlmi” kaut ko darīt vai nedarīt. Kā arī parāda cik liela ietekme ir Maskavas smadzeņskalošanas mašinērijai uz krievvalodīgajiem.

+23
-4
Atbildēt

6

    Māris Engers > AUTOEXEC.BAT 14.11.2011. 17.38

    droši vien Soross meties uz vienu roku ar masoniem, svensoniem, gejiem un krieviem :(

    ja visi minētie elles spēki nu apvienojušies, lai visas savas pūles pieliktu latviešu čakarēšanai, mums viegi neklāsies. tādēļ izsaku aicinājumu:

    turpmāk vēl vairāk kā līdz šim pilnīgi un bez izņēmuma visu slikto, kas notiek Latvijā vai tiek ziņots Latvijas medijos atzīt par kaut kādu mistisku “pretvalstisku spēku” vai “Latvijas ienaidnieku” nodarījumu un kategoriski noliegt iespēju, ka vispār pie kaut kā slikta kādreiz varētu būt bijis kaut līdzvainīgs arī kāds latvietis! visa informācija, kas liecina ko sliktu par Latviju vai latviešiem ir acīmredzami meli un sazvērestība!

    +5
    -13
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > AUTOEXEC.BAT 14.11.2011. 20.15

    .
    Kurš tad ir temats?
    Pirkšana – pārdošana?
    Vai pīpēšana?

    Vai, varbūt, tomēr plakani šķidrs emocionālisms loģikas vietā?

    /varbūt jāatgādina citi dziļas neloģikas piemēri? hi-hi!/

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > AUTOEXEC.BAT 14.11.2011. 22.28

    to Arts
    Pa dienu izlasīju šo rakstu un pa ceļam braucot mājās tieši to pašu, ko Tu padomāju – tas ir viņu slavenais lozungs – “Mēs maksājam nodokļus, mums pienākas.”
    Kādus nodokļus viņi maksā – pvn par voblu un akcīzi par vodku? pārsmieties var – “nodokļu maksātāji”…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ﮎandijs Be1t1kﮎ > AUTOEXEC.BAT 14.11.2011. 21.30

    varbūt ka tā… hi-hi!
    ____________
    varbūt kikiregū?:))

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    rjes_son391 > AUTOEXEC.BAT 14.11.2011. 17.30

    Kādi pasūtītāji – tādi Sedlenieki. Nav jau pirmā reize…

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    AUTOEXEC.BAT > AUTOEXEC.BAT 14.11.2011. 18.08

    _M_ … es atvainojos, cienītais, Jums PAR TEMATU arī ir ko piebilst, vai tikai ar humora izjūtu tā pašvakāk ? :)

    +11
    -4
    Atbildēt

    0

www.aivis.lv 14.11.2011. 16.12

Tā arī nesapratu, par cik % tad tā nodokļu maksāšanas kāre patriotiem mazāka. Un, kur tad tā krasā atšķirība, ja kopumā 39% atbalsta valsti ar darbu un naudu,no krievvalodīgajiem 43% ir nodokļu maksāšanas entuziastu, bet, trešais cipars neparādās. Un, lai nu kā, rodas šaubas, ka aizvelk līdz krasai atšķirībai. Kaut kādi 5-7% – krasa atšķirība, runājot par cilvēku viedokļiem? Nu, atvainojiet… sķiet, ka drīzāk gadījums, kad skaitļiem tiek piešķirta pārlieku liela nozīme, lai tādu pamatotu spriedumu.
Varbūt esmu muļķe, bet kaut kas nelīmējas, gan skaitļos, gan secinājumos, kas uz tiem balstīti. Varbūt ar pētījumu viss kārībā, bet sarakstīts tā, ka cilvēks no malas(tāds kā es) apjūk.

+12
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu