Ušakovs nezina, vai būs miljons Uzvaras kolonnas atjaunošanai • IR.lv

Ušakovs nezina, vai būs miljons Uzvaras kolonnas atjaunošanai

40
Nils Ušakovs. Foto: Nora Krevneva, F64

Pilsētas attīstības komiteja konceptuāli atbalsta cariskās Krievijas uzvaras kolonnas atjaunošanu

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) nav pārliecināts, ka nākamgad būs brīvs miljons latu Uzvaras kolonnas atjaunošanai, ziņo LETA.

“Šis projekts ir svarīgs, bet tiks realizēts tikai tad, kad tam būs nauda. Neesmu pārliecināts, ka 2012.gadā mums būs brīvs miljons latu,” uzsvēra Ušakovs.

Rīgas domes Pilsētas attīstības komiteja trešdien nolēma konceptuāli atbalstīt Rīgas Pieminekļu aģentūras sagatavoto lēmumprojektu par Uzvaras kolonnas atjaunošanu.

Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājs Sergejs Zaļetajevs (SC) norādīja, ka, akceptējot lēmumprojektu, tiek plānoti sākotnējie pieminekļa sakārtošanas darbi – Uzvaras kolonnas elementu savākšana, atjaunošana un eksponēšana saliktā veidā.

“Uzskatu, ka finansējumu šim mērķim varēs atrast no pilsētas infrastruktūras fonda. Pēc tam varēsim plānot turpmākos darbus, aprēķināt to izmaksas, kā arī piesaistīt iespējamos sponsorus un ziedotājus. Uzvaras kolonnas atjaunošana labi iekļautos 2014.gada pasākumos, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta,” teica Zaļetajevs.

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (VL-TB/LNNK) visai piesardzīgi vērtē ieceri Rīgā atjaunot Uzvaras kolonnu, kas tika uzstādīta par godu cariskās Krievijas uzvarai pār Napoleona karaspēku. Ministre norāda, ka par to vispirms ir jānotiek plašai speciālistu un iedzīvotāju diskusijai. “Ļoti svarīga nozīme ir arī pieminekļa pašreizējam tehniskajam stāvoklim un tā pašreizējai mākslinieciskajai vērtībai,” komentēja Jaunzeme-Grende.

Pret Uzvaras kolonnas atjaunošanu ir Rīgas domes opozīcija – bloks “Vienotība”, norādot, ka nav lietderīgi šim mērķim tērēt apmēram miljonu latu.

Rīgas domes Pieminekļu padome 2008.gada sēdē nav atbalstījusi Uzvaras kolonas uzstādīšanu Jēkaba laukumā, jo uzskatīja, ka pareizāk būtu kolonnu uzstādīt Viesturdārzā, tādējādi papildinot kultūras pieminekļu sarakstā iekļauto pieminekļu ansambli, atzīmēja bloka “Vienotība” priekšsēdētājs Olafs Pulks.

 

Komentāri (40)

buchamona 10.11.2011. 08.06

Šis piemineklis var būt saistošs tikai krieviem. Šis nu ir tas gadījums, kad jārunā tikai par krieviem, jo latviešiem ar šo kolonnu nav nekāda sakara un vēl, protams, šim piemineklim sakars ir ar Interfronti. Tad nu, lai krievi un SC atklāj ziedojuma fondu par kuru šo kolonnu restaurēt. Gluži tāpat kā rīkojās latvieši – kad restaurēja Brīvības pieminekli. Nekādā gadījumā tā nevarētu būt nodokļu maksātāja nauda.

Kur pieminekli novietot? Nu, tad, kad SC kopīgi ar ZRP stādīs valdību, tad arī uzliks Jēkaba laukumā kā uzvaras zīmi pār pakļauto 18. novembra Latvijas Republiku. Jebkuram piemineklim vispirms ir sava ideoloģiskā aura un tikai pēc tam mākslas vērtība

+17
-1
Atbildēt

1

    voldemarz > buchamona 09.12.2011. 06.23

    Latviešiem patiešām ar šo pieminekli nav nekāda sakara, jo kad par godu Eiropas valstu uzvarai pār Napaleonu Bonapartu Rīgas tirgotāji savāca ziedojumus divu pieminekļu celšanai – Triumfa arkai un Uzvaras kolonnai, – tādu latviešu te nemaz nebija, bija tikai pirmie vidzemnieki, kurzemnieki, kas ar pirmajiem brīvlaišanas likumiem sāka migrēt no laukiem uz Rīgu. Līdz ar to imigrantu pēctečiem nav ne mazākās pietātes pret to piemiņu, kuri šo pilsētu uzcēla. Nav jau te nekāda Eiropa, kur aš no Krusta karu laika pieminekļi stāv, jo tautiņai bez savas vēstures nav sapratnes un cienņas pret vēsturi.

    Uzvaras kolonna pie Rīgas pils stāvēja līdz 1938. gadam, kad letonizācijas un ideoloģiski kaitīgo akcentu likvidēšanas kampaņas gaitā to demontēja un aizveda uz Viestura dārzu, kurp bija nolemts pārvietot un uzstādīt restaurētus visus ideoloģiski sliktos pieminekļus (Aleksandra triumfa arka jau bija tur uzstādīta un ir aplūkojama arī šobrīd, uzsākti darbi Pētera I pieminekļa uzstādīšanai). Tā kā Rīgas domes Pilsētas attīstības komiteja tikai nobalsojusi par 1938. gada Rīgas domes lēmuma īstenošanu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

putekliic 10.11.2011. 09.00

Esmu pārliecināts – šāda projekta par nodokļu maksātāju naudu Rīgā nebūs. Un arī par saziedotiem līdzekļiem nebūs. Mēs to nedrīkstam pieļaut! Turklāt domāju, ka Ušakovs apzināti pašlaik nodarbojas ar latviešu sabiedrības daļas kacināšanu un tātad – ar plaisas starp abām kopienām tālāku padziļināšanu. Pie šiem gājieniem var pieskaitīt gan parakstīšanos par krievu val., gan izņirgāšanos par bibliotēkas projektu. Pēc principa – jo sliktāk, jo labāk. Viņš uzvedas kā tāds puišeli, kuru pagalma puikas nepaņēma futbola komandā. Spļauj žulti un cenšas visādi riebt. Nožēlojami.

+14
-1
Atbildēt

0

silvija_vitina 10.11.2011. 08.47

Kā rāda pēdējā laika notikumi, Ušakovs domā kā Latvijas pilsonis (un amatpersona), bet rīkojas “kā liek sirdsbalss un pašcieņa”. Galvenais ir vieniem pateikt, ka ir ideja “x”, bet otriem – “redzēs, kā būs”. Katrā ziņā Ušakovs aizvien uzkrītošāk spēlē uz nacionālām jūtām, pie tam viens pats grib spēlēt klavieres 4-rocīgi.

Tas, kurš grib visu, var nedabūt neko.

+9
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu