Valdība vienojas – budžetu samazinās par Ls 122 miljoniem • IR.lv

Valdība vienojas – budžetu samazinās par Ls 122 miljoniem

23
Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Ar aizdevējiem panāk konceptuālu vienošanos par garantētā minimālā ienākuma un dzīvokļa pabalstu turpmāku finansēšanu

Valdība otrdien vienojusies par 2012.gada valsts budžeta konsolidācijas pasākumiem 122 miljonu latu apmērā, ziņo LETA.

Premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) skaidroja, ka šis konsolidācijas apjoms ar rezervi ļaus izpildīt nākamā gada valsts budžeta deficīta mērķi – 2,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Savukārt pēc finanšu ministra Andra Vilka (Vienotība) prognozēm valdības lemtais konsolidācijas apjoms nākamgad ļaušot nodrošināt budžeta deficītu pat ļoti tuvu 2% no IKP, kas ir krietni labāks rādītājs nekā Māstrihtas kritērijos noteiktie 3%.

Konsolidācijas plāns paredz papildu 28,7 miljonu latu ieņēmumus no ēnu ekonomikas apkarošanas un no nodokļu iekasēšanas uzlabošanas. Šajā pozīcijā klāt nāks arī nekustamā īpašuma nodokļa izmaiņas.

Par 48 miljoniem latu nākamgad tiks samazināti budžeta izdevumi. Tiks samazināts finansējums auto ceļu uzturēšanai, sabiedriskā transporta pārvadājumiem, lidostas dotācijām, pašvaldību aizņemšanās iespējas tiks samazinātas par 20 miljoniem latu, pārnestas uz 2013.gadu tiks “Gaismas pils” būvniecības izmaksas un šogad realizēti atsevišķi Aizsardzības ministrijas kuģu iepirkumi. Pārskatīta tikšot arī darba nespējas lapu izsniegšanas kārtība.

Tikmēr ar starptautiskajiem aizdevējiem ir panākta konceptuāla vienošanās par garantētā minimālā ienākuma (GMI) un dzīvokļa pabalsta turpmāku finansēšanu, pastāstīja labklājības ministre Ilze Viņķele (Vienotība). Savukārt dzīvokļa pabalstu 20% apmērā valsts līdzfinansēs līdz apkures sezonas beigām ‒ nākamā gada maijam, pēc tam nododot to pašvaldību ziņā, vēsta BNS.

Pārējo konsolidāciju nodrošināšot, piemēram, emisijas kvotu pārdošana un ieņēmumi no fotoradariem.

Pašvaldības nākamgad saņemšot 80% no iedzīvotāja ienākuma nodokļa, valstij turpinot garantētā minimālā ienākuma segšanu. Pēc Vilka teiktā, pašvaldību konsolidācijas daļa nākamgad veidošot tikai trīs miljonus latu.

Šis konsolidācijas apjoms gan vēl ir jāsaskaņo ar starptautiskajiem aizdevējiem, tāpēc nolemtajiem konsolidācijas pasākumiem vēl ir paredzētas koriģēšanas iespējas.

“Mēs ceram, ka aizdevēji šo konsolidācijas piedāvājumu novērtēs, jo no valdības puses tas ir pilnīgi adekvāts,” sacīja Vilks.

 

Komentāri (23)

sivrita 08.11.2011. 19.43

žēl, ka tā arī nepietika drosmes pieķerties jeb ZRP nobremzēja pieķeršanos pie lielo pensiju piemaksām…

+5
-1
Atbildēt

2

    sivrita > sivrita 08.11.2011. 21.05

    Bērziņš skolām savu prezidenta algu maksā… ne ja pensiju… jo pensija ir lielāka :)

    interesanti būtu redzēt, kā Bērziņš mēģinātu taisnoties, ka vairs nevar algu ziedot skolām noņemtās pensiju piemaksas dēļ, ja, noņemot viņam pensijas piemaksu, kopējie pensijas ieņēmumi no kristos teiksim no 3500 uz 2500

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > sivrita 08.11.2011. 20.01

    tad samazināsies Bērziņu Andra atbalsts lauku skolām… nevar griezt!

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 08.11.2011. 20.05

Visnotaļ pareizs solis ir SM lielo “dotāciju” ierobežošana – līdz šim tā naudiņa plūda dažās kabatās. Katrā ziņā izglītības, veselības un labklājības jomās ir nevis jāgriež, bet jāveic pamatīgas strukturālas pārmaiņas, lai atdeve no tēriņiem būtu lielāka. Es gan nezinu, vai pārvadājumiem vajadzēja vēl ņemt nost naudu – tā jau daudzās vietās reisu skaits ir samazināts līdz minimumam.

+2
-1
Atbildēt

3

    Signija Aizpuriete > Una Grinberga 08.11.2011. 21.59

    ——
    Ceri, ka ar ‘griešanu, cirpšanu, atņemšanu’ panāksi vēl dziļāku Latvijas integrāciju un tuvināsi daļu tās iedzīvotāju t.s. Eiropas labklājības valsts līmenim – vai varbūt ceri arī savu vārdu izlasīt starp godīgākajiem Latvijas biznesmeņiem? – ‘Pirmajā desmitniekā no Lemberga ģimenes līdz dažāda kalibra baņķieriem ‘
    http://www.ir.lv/2011/10/30/zurnals-publice-latvijas-bagatako-cilveku-sarakstu

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > Una Grinberga 08.11.2011. 20.09

    Par tiem pārvadājumiem, baidos, bet ka tik nebūs taisnība ausainajam krievu valodas aizstāvim, ka nu būs tāda situācija kā 18.gs. vietām ar transportu, jo jau līdz šim ir daudzas vietas, kur bez sava transporta nevar nokļūt !

    P.S. Parādniekam laba ideja :)
    http://www.apollo.lv/portal/news/articles/255252

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 08.11.2011. 20.54

    Es nerunāju par lielo pilsētu pārvadājumiem, kas ir pilnīga naudas izmešana vējā, jo jebkurai lielākai pilsētai ir iespējams izveidot sistēmu, kas ir rentabla. Par Rīgu nemaz nerunājot. Bet laukos satiksme ir ļoti vāji organizēta un dažviet transports iet tikai dažas reizes nedēļā (nemaz nerunājot par to, ka dažas reizes dienā).
    Es ceru, ka reiz pienāks laiki, kad RD pametīs kapitālistiskais “sociālisms” un piem. ja pensionāriem saglabās bezmaksas pārvadājumus, tad tie būs ierobežoti piem. 10 reizes mēnesī (e-talons 10 reizēm pie pensijas).

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

itommy_ 08.11.2011. 19.14

122 000 000.

– Vecmāmiņ, vecmāmiņ – kāpēc tam mazajam trīsciparu skaitlim tik daudz nuļļu?

– Lai tādu muļķīti kā tu smagāk apčakarētu, Sarkangalvīt!

+4
-8
Atbildēt

3

    ArmL > itommy_ 08.11.2011. 23.49

    nulle

    Nu jā, burbulis rodas tad, ja cenu pieaugums izriet tikai un vienīgi no iepriekšējās cenu dinamikas. Mūsu gadījumā, tik vienkārši, gluži nebija.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    māsa > itommy_ 08.11.2011. 20.15

    Jā,jā, bet Dombrovskis savu karjeru sāka kā finansu ministrs Jaunajā laikā un kopā ar Šleseru. Bet viņš bija tik balts …!

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > itommy_ 09.11.2011. 00.42

    Andrejs Zviedris

    ja godīgi, tad Tev vajadzētu nomainīt Tavu ģīmi pret kādu dekoratīvu elementu [nu tā kā man, piemēram]. Tu dabūtu lielāku atsaucību uz Taviem prātuļojumiem. Tas kā draudzīgs padoms, nekas vairāk :))

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu