Ievēlēta jaunā "airBaltic" padome, valdes priekšsēža vēl nav • IR.lv

Ievēlēta jaunā “airBaltic” padome, valdes priekšsēža vēl nav

37
Jaunās "airBaltic" padomes vadītājs Gints Kiršteins. Foto: Gatis Dieziņš, LETA

Amatu otrdien zaudējis ilggadējais “airBaltic” vadītājs Bertolts Fliks

Otrdienas vakarā nacionālās lidsabiedrības “airBaltic” akcionāru sapulcē tika ievēlēta jaunā aviokompānijas padome sešu cilvēku sastāvā, padome ievēlēja divus valdes locekļus, bet ne valdes priekšsēdētāju. Par to informēja “airBaltic” valsts kapitāla daļu turētāja pārstāvis Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Anrijs Matīss.

Padomē no valsts puses ievēlēti “Latvijas Valsts radio un televīzijas centra” valdes loceklis Gints Kiršteins, Raitis Tukāns, Niks Bulmanis, kuri jau iepriekš darbojušies “airBaltic” padomē, kā arī Karls Ginters Solingers, kurš iepriekš ilgstoši darbojies “airBaltic” un arī aviokompānijā “SAS”. Solingeram joprojām pieder viena “airBaltic” akcija, vēsta “Nozare.lv”.

Savukārt privātos akcionārus pārstāvēs “Latvijas krājbankas” valdes loceklis Mārtiņš Zalāns un Krievijas pilsonis finansists Andrejs Kutasins. “airBaltic” privātā akcionāra – “Baltijas Aviācijas sistēmu” (BAS) – valdes locekle Inga Piterniece teica, ka Kutasins kopš 1996.gada ieņēmis vērā ņemamus amatus Krievijas banku sistēmā un ir labs finansists. Brīdī, kad gaidāma “airBaltic” restrukturizācija un jāstabilizē situācija kompānijā, ir būtiski, ka padomē ir cilvēks ar šādām finanšu zināšanām, norādīja Piterniece.

Par padomes priekšsēdētāju ievēlēts Kiršteins.

Uzreiz tika sasaukta arī jaunievēlētās “airBaltic” padomes sēde, kurā iecelti divi valdes locekļi – “airBaltic” operāciju vadības direktore Laila Odiņa un bijušais investīciju baņķieris Vitolds Jakovļevs. Jakovļevs savulaik ieņēmis SIA “Holdinga kompānija Felix” valdes priekšsēdētāja amatu.

Kopumā aviokompānijas valdē būs trīs valdes locekļi iepriekšējā viena vietā – trešo valdes locekli paredzēts iecelt tuvākajās dienās. “Patlaban notiek izšķiršanās starp labākajiem un vēl labākajiem. Loks ir zināms, pašlaik notiek sarunas,” teica Kiršteins.

Amatu otrdien zaudējis ilggadējais “airBaltic” vadītājs Bertolts Fliks, kurš par atkāpšanos paziņoja akcionāru sapulces laikā.

Runājot par valdes priekšsēdētāju, Kiršteins teica, ka tas tiks izvēlēts, kad būs iecelti visi trīs valdes locekļi. Taču jau patlaban valde esot lemtspējīga. Piterniece norādīja, ka svarīgi ir gan saglabāt pēctecību, lai kompānijas vadībā paliek cilvēki, kas pārzina kompāniju un var turpināt ikdienas operācijas, gan arī iepludināt svaigas asinis, lai būtu cits un svaigs skatījums.

Kiršteins prognozēja, ka “airBaltic” vadītājs būs tieši šis trešais, pagaidām vēl neizvēlētais valdes loceklis. Vaicāts par Odiņu, par kuru izskanēja informācija, ka viņu virzīs valdes priekšsēdētāja amatam, Matīss norādīja, ka “nav izslēgts tāds vai citādāks risinājums”. Patlaban, kamēr neesot ievēlēta visa valde, esot pāragri spriest par šo jautājumu.

Kiršteins arī norādīja, ka “airBaltic” padome nav gatava iecelt valdi uz īsu brīdi un patlaban netiekot runāts par pagaidu vadītāju. Ja valde tiks ievēlēta, tad ar domu, ka tā attīsta kompāniju, izstrādā biznesa plānu un strādā pie audita nodrošināšanas. Pagaidām valdei neesot izvirzīti nekādi uzdevumi, taču, pēc Kiršteina teiktā, Jakovļevs droši vien kļūs par finanšu direktoru.

Matīss piebilda, ka akcionāri skatīsies, kā valde darbosies. Pēc viņa vārdiem, šodienas lēmums nenozīmē, ka ieceltā valde ir “galīgs un akmenī iecirst jautājums”. Patlaban tiekot strādāts pie tā, lai atrastu speciālistu, kurš spētu strādāt ilglaicīgi un ne tikai restrukturizēt aviosabiedrību.

Akcionāri atbalstījuši grozījumus “airBaltic” statūtos, nosakot, ka balsošana notiek atbilstoši Komerclikumam un tādējādi vairākuma akcionāram – šajā gadījumā valstij – ir teikšana visās aviokompānijas struktūrās.

Nolemts arī samazināt no desmit līdz vienam miljonam eiro (no 7 līdz 0,7 miljoniem latu) to darījumu apjomu, kuri valdei jāsaskaņo ar padomi.

Matīss pauda pārliecību, ka šīs izmaiņas nodrošinās pārskatāmu kompānijas darbību un nepieciešamos uzraudzības mehānismus.

Vaicāts, kāpēc pieņemts lēmums paplašināt padomi no līdzšinējiem pieciem līdz sešiem cilvēkiem, viņš norādīja, ka saistībā ar gaidāmo restrukturizāciju un nepieciešamo attīstību jāpieņem izsvērti lēmumi, par ko akcionāri vienojušies jau pirmdien.

Kā ziņots, “airBaltic” akcionāru sapulcē 29.septembrī tika izsludināts pārtraukums līdz šodienai, lai starp akcionāriem – valsti un BAS – tiktu parakstīta vienošanās par nosacījumiem pamatkapitāla palielināšanai un Latvijas valsts un BAS varētu lidsabiedrībā ieguldīt 153 miljonus eiro (107,1 miljonu latu).

Pirmdienas vakarā vienošanās par “airBaltic” glābšanu tika oficiāli parakstīta.

Saskaņā ar “airBaltic” akcionāru vienošanos tiek izbeigts valstij neizdevīgais akcionāru līgums un veikti nepieciešamie ieguldījumi aptuveni 100 miljonu latu apmērā lidsabiedrības pamatkapitālā.

Līdz ar vienošanās parakstīšanu valstij ir nodrošināta faktiskā kontrole pār uzņēmumu.

 

Komentāri (37)

dzintarz 05.10.2011. 10.40

BACKGROUND
Mr. Andrey Kutasin has been Vice President and Member of Management Board at OJSC Bank “Petrocommerce” since June 2007. Mr. Kutasin served as Chairman and of Management Board at Public Joint Stock Company Bank Petrocommerce Ukraine until August 2011. CORPORATE HEADQUARTERS
24 Petrovka Street
Moscow, Moskovskaya obl. 127051

Russia

Phone: 7 495 411 6411
Fax: 7 495 623 3607
Board Members MEMBERSHIPS
There is no Board Members Memberships data available.
EDUCATION
There is no Education data available.
==========
Nu šitais Krievijas pilsonis nopietni “patīrīs” komsomolieša Priedīša banku…

0
0
Atbildēt

0

dzintarz 05.10.2011. 10.28

Karalis ir miris! Lai dzīvo Karalis! ——- Savukārt privātos akcionārus pārstāvēs “Latvijas krājbankas” valdes loceklis Mārtiņš Zalāns un Krievijas pilsonis finansists Andrejs Kutasins. ——- Krievzeme jau izsen pazīstama ar saviem izcilajiem finansistiem, kas labi bruņoti ar zināšanām. No viņiem vislabākais speciālists ir Putins Vladimir Vladimirovičs.

Viņam nenovērtējami nozīmīgus padomus sniegs AS “Latvijas Krājbanka” valdes loceklis Mārtiņš Zalāns (dz. 26.06.1980):

Bankas valdē ievēlēts no 2010.gada 29. decembra. Ieņem valdes locekļa amatu bankas meitas uzņēmumā SIA „LKB M&A” un padomes locekļa amatu AAS “LKB Life”. No 2007.gada bija AS “Latvijas Krājbanka” viceprezidents starptautiskajos un finanšu tiesību jautājumos, no 2009. līdz 2010.gadam pildījis bankas Juridiskās pārvaldes vadītāja pienākumus. Kopš 2008.gada Mārtiņš Zalāns ir zvērināts advokāts, uzņemts Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijā.
2002.gadā ieguvis Augstākās profesionālās izglītības diplomu (jurista kvalifikācija) Biznesa Institūtā RIMPAK Livonija. 2004.gadā ieguvis sociālo zinātņu maģistra grādu Rīgas Juridiskā augstskolā tiesību zinātnē ar specializāciju starptautiskajās tiesībās un Eiropas tiesībās (LL.M.).

Saskaņā ar Bankas statūtiem M.Zalāns ir ievēlēts par AS “Latvijas Krājbanka” valdes locekli uz trīs gadiem.
M.Zalānam AS “Latvijas Krājbanka” akcijas nepieder.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu