Viens no Nobela prēmijas medicīnā ieguvējiem miris • IR.lv

Viens no Nobela prēmijas medicīnā ieguvējiem miris

36
Šā gada Nobela prēmijas laureāti snieguši būtisku ieguldījumu mūsu izpratnē par imūnsistēmu, atklājot tās aktivācijas galvenos principus. Foto: AFP/LETA

Nobela prēmija medicīnā piešķirta trim zinātniekiem par atklājumiem imunoloģijā

Nobela prēmija medicīnā piešķirta trim imunologiem un ģenētiķiem – Brūsam Boitleram no ASV, Žilam Hofmanam no Luksemburgas un Ralfam Steinmanam no Kanādas – par atklājumiem imunoloģijā, ziņo LETA/AFP.

Kanādas zinātnieks Ralfs Steinmans miris pagājušajā nedēļā no aizkuņģa dziedzera vēža, pirmdien pavēstīja viņa darba devējs. “Steinmans nomira 30.septembrī,” teikts Rokfellera universitātes izplatītajā paziņojumā. “Viņam pirms četriem gadiem tika diagnosticēts aizkuņģa dziedzera vēzis, un viņa dzīve tika pagarināta, izmantojot viņa paša izstrādātu uz dendrītiskajām šūnām balstītu imūnterapiju.”

“Rokfellera universitāte ir iepriecināta, ka Nobela fonds ir atzinis Ralfa Steinmana auglīgos atklājumus attiecībā uz ķermeņa imunitātes reakciju,” paziņoja universitātes prezidents. “Taču ziņas ir rūgtas, jo mēs šorīt no Ralfa ģimenes arī uzzinājām, kas viņš miris pirms dažām dienām pēc ilgas cīņas ar vēzi. Mūsu domas ir ar Ralfa sievu, bērniem un ģimeni.” Steinmanam bija 68 gadi.

Pašlaik nav skaidrs, vai Nobela prēmijas komiteja zināja par Steinmana nāvi, jo Nobela prēmija parasti pēc nāves netiek piešķirta.

“Šā gada Nobela prēmijas laureāti snieguši būtisku ieguldījumu mūsu izpratnē par imūnsistēmu, atklājot tās aktivācijas galvenos principus,” teikts Nobela prēmijas komitejas izdotajā paziņojumā.

Imunoloģijas pētījumiem ir būtiska nozīme jaunu medikamentu izstrādē, kā arī izpratnē par imunitātes traucējumiem, kā astma, reimatoīdais atrīts un Krona slimība.

“Viņu darbs ir pavēris jaunus ceļus infekciju, vēža un iekaisumu slimību ārstēšanā un novēršanā,” teikts paziņojumā.

Boitlers un Hofmans saņems pusi no 10 miljonu Zviedrijas kronu (759 000 latu) lielās prēmijas par receptoru proteīnu atklāšanu, kas aktivē ķermeņa imūnās atbildes pirmo soli. Otru prēmijas pusi saņem Steinmans par dendrītisko šūnu atklāšanu, kas imūnsistēmai ļauj identificēt un uzbrukt svešiem mikroorganismiem.

Nobela prēmijas tiks pasniegtas 10.decembrī svinīgā ceremonijā Stokholmā.

 

Komentāri (36)

agris_kveders 03.10.2011. 16.24

Steinmans diemžēl neko nesaņems, pirms trim dienām mira. Nobela prēmiju pēc nāves parasti nevienam nepiešķir.
http://seattletimes.nwsource.com/html/businesstechnology/2016389542_apnobelmedicine.html

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu