Tiesa pieņem un nodrošina SM prasību pret "airBaltic" un Fliku • IR.lv

Tiesa pieņem un nodrošina SM prasību pret “airBaltic” un Fliku

23
Foto: Kaspars Krafts, F64

“airBaltic” pieteikums par tiesiskās aizsardzības procesu līdz 21.oktobrim atstāts bez virzības

Rīgas rajona tiesa trešdien pieņēmusi izskatīšanai Satiksmes ministrijas (SM) prasības pieteikumu pret Latvijas nacionālo aviosabiedrību AS “Air Baltic Corporation” (“airBaltic”) un tās vadītāju Bertoltu Fliku, aģentūru LETA informēja tiesas priekšsēdētājas palīdze Diāna Vilhovika.

SM pārstāvis Aivis Freidenfelds biznesa portālam “Nozare.lv” skaidroja, ka ministrija šajā prasībā lūgusi noteikt aizliegumu rīkoties ar lidsabiedrības 59 110 akcijām, par kurām pastāv juridiskas neskaidrības un kuras Fliks pārdeva par 10 miljoniem eiro (septiņiem miljoniem latu).

Tā dēvētās “starpības” akcija fiksētas kā nesakritība starp “airBaltic” reģistrēto un apmaksāto ”airBaltic” pamatkapitālu. Šīs akcijas nopirkusi firma “Trasatlantic Holdings Company” (THC). Tomēr Uzņēmumu reģistrs ir apturējis lēmuma pieņemšanu par akcijām, pirms nav izvērtēts, cik šāds darījums bijis likumīgs.

Ja Flikam izdotos reģistrēt šīs akcijas, valsts kļūtu par mazākuma akcionāru ar 46,8% akciju, liecina biznesa portāla “Nozare.lv” veiktie aprēķini. Flikam daļēji piederošais privātais akcionārs “Baltijas Aviācijas sistēmas” (BAS) kopā ar THC tad pārvaldītu 53,2% kopējo uzņēmuma akciju.

“airBaltic” vienīgais valdes loceklis Fliks iepriekš skaidroja, ka piesaistījis aviosabiedrībai nepieciešamo finansējumu, nodrošinot lidsabiedrības pamatkapitāla apmaksas starpības segšanu. Savukārt Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) paziņoja, ka ir noticis mēģinājums fiktīvi palielināt privāto akcionāru daļu uzņēmumā ar akcijām, kas ir dzēstas, tomēr šis darījums – fiktīvo akciju reģistrācija – neesot noticis un valstij lidsabiedrībā “airBaltic” joprojām ir vairākums.

Vilhovika informēja, ka 26.septembrī Latvijas valsts SM personā iesniegusi tiesā prasības pieteikumu atzīt par nenotikušu pamatkapitāla palielinājuma un jauno 59 150 akciju emisiju, kā arī atzīt par neesošām šīs akcijas un lidsabiedrības statūtu redakciju, kuru šā gada 30.aprīlī parakstījis Fliks. SM arī lūgusi nodrošināt prasību.

Rīgas rajona tiesa ierosinājusi civillietu un nodrošinājusi prasību, ierakstot aizlieguma atzīmi komercreģistrā un “airBaltic” akcionāru reģistrā, kas atrodas Latvijas Centrālajā depozitārijā. Tiesa aizliegusi “airBaltic” un Flikam veikt jebkādas darbības, kuras vērstas uz ierakstu veikšanu komercreģistrā un akcionāru reģistrā attiecībā uz akcijām ar kopējo nominālvērtību 59 150 lati.

LETA jau ziņoja, ka Rīgas apgabaltiesa 26.septembrī atteicās pieņemt izskatīšanai SM prasības pieteikumu pret “airBaltic” un Fliku, jo prasības pieteikums nebija piekritīgs izskatīšanai apgabaltiesai. Savukārt iepriekš SM pieteikumu pret Fliku par prasības nodrošināšanu pirms tās celšanas atteicās pieņemt Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa.

Tikmēr “airBaltic” vērsās tiesā ar pieteikumu par tiesiskās aizsardzības procesu. Pieteikums līdz 21.oktobrim atstāts bez virzības.

Patlaban starp “airBaltic” akcionāriem – Fliku un valsti – ir saspringtas attiecības saistībā ar “airBaltic” finanšu stāvokli un nepieciešamajiem ieguldījumiem lidsabiedrībā.

 

Komentāri (23)

andrisskrastins 28.09.2011. 17.50

Nu tad beidzot!

+7
0
Atbildēt

0

austrisv 28.09.2011. 22.30

Man arī gribējās teikt: nu tad beidzot, taču Pēciks jau to pateicis, tā kā atliek pievienoties un gaidīt pelnīto sodu!

+2
0
Atbildēt

0

janazakovica 28.09.2011. 19.16

vismaz kaut kas

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu