Obama piedāvā plānu darba vietu radīšanai • IR.lv

Obama piedāvā plānu darba vietu radīšanai

21
ASV prezidents Baraks Obama. Foto: AFP/LETA

ASV Kongresa “superkomitejai” jāsagatavo priekšlikumus, kā desmit gadu laikā samazināt budžeta deficītu

ASV prezidents Baraks Obama ceturtdien nāca klajā ar plānu jaunu darbavietu radīšanai, kam paredzēts atvēlēt 447 miljardus dolāru un kas, viņaprāt, došot “grūdienu” stagnējošajai ekonomikai un palīdzēšot valstij pārvarēt dziļo ekonomisko un politisko krīzi.

“Es nododu Kongresam plānu, kuru jums nekavējoties jāapstiprina. Tas saucas Amerikas darbavietu likums,” uzrunājot abu Kongresa palātu locekļus, sacīja Obama, kurš cer, ka šī iniciatīva palīdzēs atjaunot pilsoņu uzticību viņa ekonomiskajai politikai, samazināt bezdarbu, kas joprojām turas 9,1% līmenī, un nostiprināt pašreizējā prezidenta politiskās pozīcijas pirms nākamgad gaidāmajām vēlēšanām, ziņo LETA/AFP.

Prezidents norādīja, ka viņa piedāvātais plāns dos amerikāņiem jaunas darba vietas un ļaus strādājošajiem nopelnīt vairāk.

“Tas radīs vairāk darba vietu strādniekiem celtniecībā, vairāk darba vietu skolotājiem, vairāk darba vietu veterāniem un vairāk darba vietu ilglaicīgajiem bezdarbniekiem,” sacīja Obama. “Tas dos nodokļu atlaides uzņēmumiem, kuri pieņems darbā jaunus darbiniekus, un samazinās algu nodokļus katram strādājošajam amerikānim un katram mazajam uzņēmumam.”

Plāna būtiskākā sadaļa paredz samazināt nodokļus gan darba devējiem, gan darba ņēmējiem, un kopējā nodokļu samazinājuma summa sasniedz 240 miljardus dolāru.

Obama ierosina arī 50 miljardus dolāru lielas investīcijas automaģistrāļu, dzelzceļa līniju un lidostu modernizēšanā, kas nodrošinātu darbu simtiem tūkstošiem cilvēku būvniecības nozarē.

Prezidents arī aicināja Kongresu piešķirt desmit miljardus dolāru nacionālās infrastruktūras bankas pamatkapitālam, lai sāktu privāto un valsts līdzekļu piesaisti dažādiem vērienīgiem infrastruktūras projektiem.

Vēl 35 miljardus dolāru paredzēts atvēlēt, lai novērstu 280 000 skolotāju iespējamo atlaišanu, kā arī saglabātu līdzšinējās policistu un ugunsdzēsēju darbavietas.

30 miljardi dolāru paredzēti 35 000 valsts skolu renovācijai un Irākas un Afganistānas karu veterānu nodrošināšanai ar darbavietām, bet 49 miljardi – ilgtermiņa bezdarbnieku sociālās apdrošināšanas maksājumu sistēmas reformēšanai.

Tomēr izredzes, ka Kongress Obamas plānu apstiprinās, ir visai neskaidras, jo republikāņi to pilnībā noraida, norādot, ka plānā paredzētie jaunie izdevumi nav līdzsvaroti ar citu budžeta tēriņu samazināšanu. Bez tam, tuvojoties vēlēšanām, politiskā gaisotne kļūst arvien polarizētāka.

Uzrunājot kongresmeņus, Obama gan apsolīja, ka 19.sptembrī viņš nāks klajā ar visaptverošu plānu strauji augošā budžeta deficīta samazināšanai.

Šis plāns nosegšot ne tikai izdevumus, kurus prasa jauno darbavietu radīšana, bet stabilizēšot valsts parādu ilgtermiņā, sacīja prezidents.

Ceturtdien sāka darbu tā dēvētā Kongresa “superkomiteja”, kuras uzdevums ir sagatavot priekšlikumus, kā nākamo desmit gadu laikā samazināt ASV budžeta deficītu par vismaz 1,2 triljoniem dolāru.

Apvienotās budžeta deficīta samazināšanas komitejas 12 locekļiem ir dotas 11 nedēļas, lai lai panāktu kompromisu, kas ļautu izvairīties no automātiskas drakoniskas izdevu samazināšanas veselības aprūpei un aizsardzībai.

“Vienošanās, kuru mēs apstiprinājām jūlijā, paredz valdības izdevumus nākamo desmit gadu laikā samazināt par vairāk nekā triljonu dolāru. Tā arī uzdeva Kongresam līdz Ziemassvētkiem nākt klajā ar papildus 1,5 triljonu dolāru ietaupījumu,” norādīja Obama. “Šovakar es jūs aicinu palielināt šo summu, lai tā pilnībā segtu Amerikas darbavietu likumu.”

 

Komentāri (21)

Ilona Auziņa 09.09.2011. 14.01

Arī ZRP programma paredz dod daudz vairāk iespēju šeit attīstīt ražošanu un veicināt darba vietu rašanos. Manuprāt kopā ar Vienotību ZRP arī izdotos to visu realizēt dzīvē. Ne velti šo partiju šajās vēlēšanās galvenokārt pārstāvēs tieši uzņēmēji, ekonomisti un augstāko mācību iestāžu pasniedzēji.ZRP ir izdevies kopējo valsts interešu pilnveidošanai un reformēšanai piesaistīt tieši Latvijas inteliģences pagaidām rezervē bijušos cilvēkus, kuri valstī notiekošo galvenokārt vēroja no malas. Pie kam šie cilvēki ir pietiekoši materiāli nodrošināti ar savu darbu un viņi redz ka arī visa valsts var dzīvot labāk, tādēļ Zatlera rīkojums Nr.2 bija kā pēdējais izšķirošais grūdiens, lai viņi beidzot izšķirtos par piedalīšanos valsts politikas veidošanā. Protams, ir jau arī citās partijās pabijušie, bet tas nav dominējošais deputātu vairākums. Izskatās ka viss mainās un mainās arī Latvijā uz labu.

+1
0
Atbildēt

0

[…] —www.ir.lv […]

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu