Zviedru laikraksti pret anonīmiem komentāriem internetā • IR.lv

Zviedru laikraksti pret anonīmiem komentāriem internetā

26
Foto: Ķestutis Vanags, F64

Šādu soli zviedru mediji sper Norvēģijas traģēdijas ietekmē

Trīs Zviedrijas lielākie laikraksti otrdien paziņoja, ka turpmāk šo mediju tīmekļu vietnēs iespēja komentēt būs tikai tiem interneta lietotājiem, kas varēs apliecināt savu identitāti, ziņo LETA/AFP.

Kā skaidro laikraksta “Aftonbladet” redaktors Jāns Hēlins, nepieciešamība ierobežot anonīmo tīmekļa lietotāju iespējas komentēt ziņas aktualizējās pēc 22.jūlija traģiskajiem notikumiem Norvēģijā.

“Šādi notikumi vienkārši nevar atstāt vienaldzīgu,” norāda redaktors.

Tādēļ laikraksti “Aftonbladet” un “Expressen” turpmāk ļaus savās tīmekļa vietnēs komentēt tikai tiem interneta lietotājiem, kuri būs apliecinājuši savu identitāti, izmantojot kontu sociālajā tīklā “Facebook” vai kādā citā portālā.

Savukārt izdevums “Dagens Nyheter” līdzīgu risinājumu ieviesīs līdz oktobra vidum.

“Mūsu ideāls ir brīvas un atklātas debates, kurās nav nepieciešams uzraudzītājs. Diemžēl realitātē viss ir citādi un komentāru forumus izmanto neliela cilvēku grupa, kas tajos cita starpā pauž rasistiskus uzskatus,” skaidro “Dagens Nyheter” pārstāvis.

Tikmēr šāds priekšlikums jau izpelnījies kritiku tīmekļa lietotāju vidū.

“Visiem būtu jābūt iespējai paust savus uzskatus neatkarīgi no tā, vai viņi ir komunisti vai nacionālisti,” “Expressen” tīmekļa vietnē sarīkotajā diskusijā norāda interneta lietotāja ar pseidonīmu “Mjaa”.

Savukārt kāds cits interneta lietotājs pauž bažas, vai “šāds politisks solis neļaus mazāk nopietniem forumiem iemantot lielāku nozīmību”.

Tikmēr paši izdevumi uzstāj, ka to mērķis nav nodarboties ar cenzūru vai liegt iespēju izteikties anonīmi.

Avīze “Dagens Nyheter” šomēnes ieviesa līdzīgu sistēmu, ļaujot rakstus komentēt, tikai izmantojot “Facebook” kontus.

Izdevumam jau nācies atzīt, ka šāda pieeja nebūt nav ideāla, jo ne visi ir reģistrējušies “Facebook”, bet citi savukārt izmanto viltus kontus.

Kopš šīs sistēmas ieviešanas komentāru skaits laikraksta mājaslapā sarucis par 10% līdz 15%, taču “debašu tonis ir mainījies”, skaidro “Aftonbladet”, aizstāvot savu lēmumu.

 

Komentāri (26)

mārtiņš meiers_ 30.08.2011. 22.45

Incanti, cik sejasgrāmata samaxāja par reklāmu? ;)
Bet ir divas problēmas: Nu nav tādas “brīvas” interneta vietnes, kas spētu viennozīmīgi apstiprināt identitāti, savukārt visus komentēt gribētājus piespiest reģistrēties kkādā reģistrā gluži vienkārši nevarēs!
Un tomēr derētu atcerēties pirms panikas organizēšanas, ka internetā patiesībā nav anonimitātes – ik vienu var atrast.

+6
-1
Atbildēt

1

    reksa > mārtiņš meiers_ 30.08.2011. 23.45

    Jā, tā ir. Katru var identificēt, ja tas ir nepieciešams.

    Anonimitāte izpaužas tikai attiecībās ar tiem, kuŗiem nav iespējas identificēt. Tātad, ja cilvēks nepārkāpj likumu un par viņu neinteresējas policija, viņš var uzvesties anonimi, brīvi izteikt savu viedokli.

    Ja cilvēkam būtu jāreģistrējas, tad pazustu ne tikai “agresīvie komentāri”, bet arī daudzi citi komentāri. Ja cilvēks jūtas anonims, viņš savu viedokli pauž droši. Ja nav anonims, tad viņam būt daudz šķēršļu, lai nepaustu kādu viedokli. Piemēram, viņš var baidīties no kāda.

    Kas attiecas uz “agresīviem komentāriem”, tad tie nekur nepazudīs, tie vienkārši pāries uz citiem portāļiem, kuŗos nav jāreģistrējas. Notiks zināma segregācija. “Agresīvie” būs kopā, viņiem nebūs pretspara, viņi varēs izjust lielāku vienotību.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

gints 30.08.2011. 23.53

kāds sakars reģistrācijai twiterī, feisbukā vai draugos ar neanonimitāti? tur taču var reģistrēt ko un kā vēlas …

vienīgā neanonimitāte būtu ar e-parakstu, e-banku, id-karti u.c., kur lai iegūtu tādu virtuālu identitāti ir jāatrādās fiziski kādā nopietnā iestādē …

+6
-1
Atbildēt

1

    Irena Cirule > gints 31.08.2011. 09.23

    Tieši tā. Man fb vien ir kādi 3 konti, t.i., ja skaitam tikai tos, ko vēl atceros eksistējam :D Nevienam no tiem nav nekāda sakara ar manu vārdu vai uzvārdu.

    Tas nav risinājums, bet savu lietotāju piespiešana reģistrēties fb. Tiešām, būtu vajadzējis paprasīt kādu $ no fb…

    Atcerēsimies, ka tie rupekļi nav kkur no marsa: tie ir jūsu pašu radi, draugi un kaimiņi, ja ne jūs paši ;) Vai anonīma info tomēr nav objektīvāka pat tad ja izteikta ne visai kulturālā formā? Tas vismaz informē apkārtējos, ka tepat mums blakus, pie blakus galda vai šajā pilsētā ir cilvēki, kas tik tiešām tā domā un atsevišķos gadījumos var būt bīstami…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Māris Bišofs 31.08.2011. 01.22

Visi totalitārie, pustotalitārie vai autoritatīvie režīmi uzgavilē. Anonīmi komentāri Ķīnā, Baltkrievijā, vēl šur tur? Griežam ciet, jo, palūk, pat zviedri tā dara.

+7
-3
Atbildēt

1

    Marija > Māris Bišofs 31.08.2011. 09.22

    Galīgi garām, Bankovska k-gs!
    Tieši tādā veidā izpaužas demokrātija, kā atsevišķu avīžu īpašniekiem ir iespējas izvēlēties SAVAS interneta vietnes komentāru veidošanās principus.

    Neesiet uztvēris atšķirību starp valstī esošu likumu un brīvu uzņēmēju lēmumu.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu