Norvēģijas atskaņas • IR.lv

Norvēģijas atskaņas

179
Jānis Iesalnieks. Foto: Lita Krone, LETA
Askolds Rodins

“Visu Latvijai!” Iesalnieka faktors – “Jānis nepareizi saprasts”

Pagājušās nedēļas nogales traģēdija Norvēģijā guvusi negaidītu atbalsi tepat Latvijā. Runa nav par līdzjūtības un solidaritātes apliecinājumiem bojā gājušo ģimenēm un Norvēģijas tautai. Runa vispirms ir par parlamentā pārstāvētas partijas valdes locekļa “dvēseles caureju” publiskajā telpā un visu tam sekojošo.

Tā sakrita ar “Visu Latvijai!” un Tēvzemei un brīvībai/LNNK organizatoriskās saplūšanas laiku. Jānis Iesalnieks publiski darīja Latvijas sabiedrībai zināmu, ka Norvēģijas traģēdijas cēlonis meklējams multikulturālisma sērgā, kas piemeklējusi Eiropas valstis.

Tālāk jau notikumi attīstījās kā akmens, veļoties no kalna: arvien ātrāk un ātrāk. Skat, jau VL-TB/LNNK līderis Raivis Dzintars kārtējo reizi runā par to, ka Jānis nepareizi saprasts, Saskaņas centra (SC) funkcionārs Valērijs Agešins prasa, lai Drošības policija izvērtētu Iesalnieka teikto, proti, vai runa nav par nacionālā naida kurināšanu. Kaut ko nedaudz līdzīgu paudis arī šobrīd vairākus amatus valdībā pildošais Sabiedrības citai politikai (SCP) līderis Aigars Štokenbergs. Politisko spēku sabiedrisko aktivitāšu pagaidām pieliktais punkts (vai varbūt tomēr daudzpunkts) ir VL-TB/LNNK lēmums iesūdzēt Štokenbergu tiesā par goda un cieņas aizskaršanu.

Tostarp Iesalnieks paziņojis, ka nekandidēs Saeimas vēlēšanās un pat uz laiku līdz kārtējam kongresam atsakās no partijas valdes locekļa amata. Tas, protams, ir uzteicami, taču liecina tikai par viņa politisko elastību, bet nebūt nenozīmē kritisku paša pateiktā izvērtējumu.

Norvēģu ekstrēmists nonācis vieninieka kamerā, tiesas sēdes, visticamāk, būs slēgtas, un viņš nevarēs publiski uzrunāt “plašas tautas masas”, klāstot savu “lielo patiesību”. Viņa paustajiem tuvi uzskati ir izplatīti daudzās Eiropas valstīs, arī Latvijā, tie nav nekas eksotisks, taču grūti iedomāties, ka šis cilvēks varētu kļūt par kaut kāda jauna “krusta karagājiena” lāpnesi. Kā pirms piecpadsmit gadiem par tādu nekļuva amerikānis, kurš, līdzīgu uzskatu vadīts, Oklahomsitijā sarīkoja sprādzienu, kas prasīja turpat divus simtus upuru. Timotiju Makveju sodīja ar nāvi, bet Amerikas sabiedrības vērtību sistēma palika nemainīga. “Vientuļais cīnītājs” nekļuva ne par neoficiālu “nacionālo varoni”, ne leģendu.

Notikumu attīstība “pārējā pasaulē”, protams, ir Latvijai svarīga, taču vairāk par vērotāju lomu mums netiks. Cita lieta, ka Norvēģijas traģēdija diemžēl jau tiek, un,visticamāk, arī turpmāk tiks izmantota iekšpolitiskajā cīņā par balsīm septembrī gaidāmajās Saeimas vēlēšanās. Grozies, kā gribi, taču sanāk, ka visneaizsargātākā “no šā flanga” ir jaundibinātā VL-TB/LNNK, tai nākas taisnoties, ka sākta partijas “nomelnošanas kampaņa” (R.Dzintars). To var raksturot dažādi – gan kā “nomelnošanu”, gan lietu saukšanu “īstajos vārdos”. Akurāt ap to sākas šķēpu laušana.

Pērn ziemas sākumā VL plānoja vērtēt tā paša Iesalnieka pasaulē laisto formulējumu “inteliģentais antisemītisms”. Plānot jau plānoja, tikai izvērtējums izpalika, apmierinājās ar atziņu, ka “Jānis nepareizi saprasts”. Tagad tas atkārtojas, tikai stipri atšķirīgā politiskajā situācijā, tāpēc partijai vajadzētu skaidri (lai nerastos pārpratumi) formulēt vērtību sistēmu, uz kuras tā bazējas savā darbībā.

Katra partija, nonākot parlamentā, neizbēgami zaudē daļu iepriekšējā “asuma”, un tas saistīts ar risku zaudēt arī daļu kādreizējo atbalstītāju. Vai vietā atnākušie – ja tādi būs – tos atsvērs? Tas vispirmām kārtām atkarīgs no spējas sevi precīzi pozicionēt. Nemānīt vēlētājus. Protams, līdz septembra vidum laika daudz, taču viens gan ir skaidrs – vēl viņnedēļ šķietami loģiskā Vienotības, Zatlera Reformu partijas un VL-TB/LNNK koalīcija nākamajā Saeimā ir norakstāma kā neiespējama.

Komentāri (179)

buchamona 28.07.2011. 10.48

Tas, ka pirmsākumos pārprastā “multikulturālā” politika Eiropā bija pārāk liberāla pret iebraucējiem no ” trešajām valstīm” , kuri nevēlējās integrēties vietējā vidē, bet tā vietā veidoja mītnes zemēs “savu vidi,” šādus faktus ir neiespējam noliegt.
Grūti tagad būs Eiropas valstīm šo ielaisto ” integrācijas” kaiti labot, bet viņi to izdarīs, pie tam -izvirzot tādas prasības iebraucējiem, kādas Latvijā tiktu uzskatītas par ekstrēmistu murgiem – aizliegums nēsād čadru, piemēram. Vai aizliegums celt mošeju, par ko liekas nobalsoja Šveices, jeb varbūt Austrijas iedzīvotāji, neatceros tik precīzi, taču Eiropas valstu iedzivotāju attieksme pret šīm problēmām kļūst aiz vien skaidrāka, sevišķi Eiropas mazajās valstīs.

Latvijā pietiek jau ar to, ja latvietis pietiekoši skaidri demonstrē savu nacionālo stāju – tikai un vienīgi likumā noteiktos rāmjos, lai viņu jau sāktu uzskatīt par ekstrēmistu :)) Lai gan latviešu situācija, ja runājam par tautas pašsaglabāšanās iespējām savā etniskajā dzimtenē,nevar salīdzināt ar holandiešiem, dāņiem uc, kuri sāk raizēties par savu vietu multikulturālajā vidē ar vien vairāk. Manis pieminētajām tautām nebija jāpārdzīvo staļinisms un piespiedu rusifikācija.

Ja vēlreiz par ekstrēmismu, tad katrā valstī šī lieta ir stipri specifiska būšana,piemēram, manuprāt Latvijā ekstrēmists ir jebkurš, kurš noliedz Latvijas okupācijas faktu, bet Beļģijā šo problēmu šādā griezuma nekad nesapratīs, tādēļ kļūda ir šo problēmu apsalutizēt un tad censties ” filozofēt par tēmu.” Tā ir pilnīgi nelietderīga nodarbošanās.
Protams, ir islama fundamentālisti, uc globāli bandīti, bet tas ir stāsts no citas operas, ja runa ir par nacionālo identitāti un tās saglabāšanu.

+30
-4
Atbildēt

3

    lindapastare > buchamona 28.07.2011. 12.38

    “apsalutizēt”? :)

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Laila > buchamona 28.07.2011. 13.02

    Viss, iešū “stučīt” DP, Tavus pārāk nacionālistiskos uzskatus, Askoldiņu ar OzO’nu ņemšu par liecniekiem.. :)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    nata_8 > buchamona 28.07.2011. 14.00

    Sakarā ar Iesalnieka teikto,gribu vilkt paralēles ar PSRS laikiem. Cilvēks, kurš lietoja latviešu valodu kādā oficiālā valsts iestādē, tika uzskatīts par nacionālistu,fašistu utt…Tagad,Isalnieks pieskaras TIKAI cēloņiem, kādēļ notika šis briesmīgais noziegums. Atkārtoju-tikai parāda cēloņus, nevis aizstāv viedokli!Bet ar to pietiek, lai partijas Visu Latvijai nemīļi,kā Saskaņas centrs, Štokenbergs un citi Saskaņas centra sabiedrotie, saceltu brēku, pielietojot tās pašas PSRS laika demagoģijas metodes, samaisot “kārtis”, cerībā, ka neviens to nepamanīs un uztvers šo pārstatījumu kā pašsaprotamu. Tas ir viltīgs gājiens, bet ceru, ka normāli domājošie cilvēki sapratīs, šo ienaidnieka gājienu un neņems to vērā, kā nav jāņem vērā jebkādi citi meli.

    +10
    -5
    Atbildēt

    0

disassociative 28.07.2011. 10.09

Ja palasam drusku vairāk, ne tikai to, kas tiek tiražēts BBC, CNN un tamlīdzīgos lielajos ziņu kanālos un pēc tam pārtiražēts valstu nacionālajos medijos, tad redzam, ka šis incidents Oslo un tās pievārtē patiesībā ir atsedzis ļoti daudzas pamatīgas problēmas. Piemēram, pagooglējiet “furuset bad boys” un palasiet atbilstošos materiālus. Iesalnieks nepateica neko nepareizu vai nosodāmu, viņš mazliet paanalizēja cēloņus tam, uz kā bāzes šādi šizoīdi psihopāti un viņu domāšana šī brīža Eiropā rodas. Tas, ka viņam sabruka virsū SC biedri, ir lieliski saprotams – ir taču priekšvēlēšanu laiks un SC funkcionāri izmantoja izdevību izpūst no oda ziloni. Nez vai šāds zilonis medijos parādītos, ja to būtu teicis kāds profesionāls psiholgs vai psihiatrs, kas nav VL biedrs. Var jau, protams, akli nodefinēt, ka multikulturālisma problēmas Eiropā nav un dzīvot kā strauss ar galvu smiltīs. Bet šī problēma ir un to mēs redzam regulāri Francijā, Vācijā, tagad ļoti spilgti Norvēģijā. Nu un nebūsim naivi, arī Latvija nav un nākotnē nebūs izņēmums.

+29
-6
Atbildēt

3

    lindamarisfam > disassociative 28.07.2011. 14.52

    Ir gan viena detaļa – Cālītis cīņai pret vērtību krīzi izvēlas ļoti ļoti atšķirīgas metodes. Un tam ir zināms sakars ar viņa reliģisko pārliecību / ideoloģiju.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Sanšains > disassociative 28.07.2011. 15.50

    Lūk, ko citā vietā saka daudzu “liberāļu” iecienītais Cālītis:
    “Jautājums: vai kristietībai ir iekšējais nervs un enerģija, lai uzrunātu eiropieti, aziātu, afrikāni vai dienvidamerikāņi ar tādu pārliecību, ka visi grib dzirdēt, ko mēs vēstām. Ja tā nav, tad kāpēc lai kāds mūsos klausītos? Tas ir ļoti precīzs uzstādījums, ko ir paudis profesors Taivans — Eiropa ir kristīgās kultūras zeme, pret kuru vēršas sveša paradigma, kas to izmanīs. Nav šaubu, ka tā ir cita paradigma, bet — ja tā ir tik ļoti pārliecinoša, tad par ko mēs ļaunojamies!? Kur ir kristīgā paradigma? Vai mēs kristīgo paradigmu ievedīsim ar varu? Ar likumu un aizsargpozīcijām?”
    Tāpēc Cālītis secina:
    “Varbūt Eiropa sabruks, un varbūt tai ir jāsabrūk. Kaut kas var pastāvēt, kamēr tam ir iekšējā pārliecība, un sabrūk, kad tās vairs nav.”
    http://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/293395-varbut_eiropai_jasabruk

    Viņš taču skaitās KRISTIETIS un MĀCĪTĀJS turklāt. Bet pilnīgi padevies.”Svešajai paradigmai” – uzvarošajam islāmam, kas esot PĀRLIECINOŠĀKS par kristietību – viņš iesaka likt pretī… toleranci un citādā pieņemšanu, kas pilnīgi nemaz nav raksturīgs UZVAROŠAJAM un PĀRLIECINOŠAJAM islāmam.

    Vai nav šis Cālītis viens derdzīgs un nožēlojams “viedokļu līderis”?:)

    P.S.
    Pats esmu neticīgs, un kristiešu būšanas man principā varētu būt arī vienaldzīgas.

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    Jānis Romanovskis > disassociative 28.07.2011. 13.42

    «Есть два контекста. Что касается самого случая, то, мне кажется, безнадежно искать рациональное объяснение массовому убийству. Можно только ошеломленно сидеть и смотреть, как человек столь жестоко уничтожает человечность», – в интервью газете Diena сказал Цалитис.

    Цалитис объяснил: «В свою очередь о контексте — фундаментализмем— мы можем и должны говорить. У фундаментализма — будь он христианским, исламским или политическим — есть общие черты. Протест. Отчаяние в связи с ситуацией, в которой находишься. Поиск своей политической самобытности».

    Он подчеркнул, что в мире, где больше нет, как считают фундаменталисты, основных ценностей, твердой поддержки, остается только протестовать так, как это каждый из них понимает.

    «Поэтому мы должны попытаться понять, против чего этот протест. Да, нам это может показаться глупым, бесчеловечным, но в головах фундаменталистов это обосновано и наиболее важно в их жизни. И этот протест — здесь я сам буду говорить как фундаменталист — против западного либерального постмодернистского общества потребителей», – указал священник.

    Он указывает, что проблема в том, что это общество официально объявило войну всем традициям.

    «Формула этого общества — «здесь и сейчас». Наслаждаться! Мы считаем, что эта бесконечная гонка купли-продажи формирует нашу личность, не подозревая, что за маркой этих крупных производителей колоссальная пустота. И против нее протестуют фундаменталисты. Они говорят: значит, я уже пуст, и сейчас ты у меня отнимаешь последнее», – объясняет Цалитис.

    http://www.ir.lv/2011/7/28/norvegijas-atskanas/viedokli#opinion-form

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

Dina Repša 28.07.2011. 10.31

Pēdējās dienās mazliet jūtos kā VL! biedrs…. [ironisks smīns]. TAČU – mums ir izcils precedents nesenā pagātnē, kā iespējams manipulēt izteiktu domu… Vairas žests pie Brīvības pieminekļa.
Līdz ar to es uzskatu, ka “tautiski” svarīgi ir nevis izlasīt vienu teikumu vai divus, vai iedziļināties teiktajā, rakstītajā utt… BET paņemt konkrēta teikuma “stulbāko un vairākumam saprotamāko” līmeni un to knaši un eleganti tiražēt.
Vēl labu laiku pirms aicinājuma runāt ar vecākiem un vecvecākiem par balsošanu un argumentāciju esmu runājis un strīdējies ar daudziem cilvēkiem: Latvijā ļoti daudz cilvēku nedz analizē, nedz interesējas, nedz saprot – VIENS [Rodins, Strautmane, Jaunalksne, Lembergs, Ozoliņš, Gorbunovs, Šlesers] pateica – un tas NU IR tiesa, kas tiesa! Nepārliecināsi.
Faktiski es mazliet uzskatu, ka daudzi ir sabijušies par iespējamu VL! ietekmi Saeimā [11.] un nu dara, ko var, lai tikai… Pie tam ir labi redzams, kas auro, kā brieži pavasarī… Kur ir diskusija? Vai tāda vispār LV ir? Vismaz pēdējo 3-4 nedēļu t.s. politiķu vervelēšana ir vēl drūmāka kā Brežņeva laikos – 0 ideju, pārliecība, ka TIE ir vainīgi un … LIELS nekas. [Nu un te tāds “margināls” Jānis pateica kaut ko nepiemērotu… Uh, ka riesim, ne?]

+21
-5
Atbildēt

4

    ilmisimo > Dina Repša 29.07.2011. 13.10

    ..t mans teikums ir citēts BEZ tā svarīgākās un nozīmīgākās daļas!
    ___________________________
    jau labots- citēts arīdzan viss teksts.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Dina Repša > Dina Repša 29.07.2011. 11.40

    Neliels joks, kolēģi, bet mans teikums ir citēts BEZ tā svarīgākās un nozīmīgākās daļas!
    :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > Dina Repša 28.07.2011. 17.35

    ..daudzi ir sabijušies par iespējamu VL! ietekmi Saeimā [11.] un nu dara, ko var, lai tikai… Pie tam ir labi redzams, kas auro, kā brieži pavasarī… Kur ir diskusija? Vai tāda vispār LV ir?…
    _____________________
    sabijušies un nodevušies publikas štokenfabrikācijai…..

    Kādas diskusijas???
    Ko Jūs??!! ..mumsimis visas diskusijas sanāk “diskusijas”-šauriem, īstermiņa , sīku grupējumu mērķiem pakārtota vervelēšana.Ja fakti neklapē- -jo ļaunāk faktiem.

    Pilla informatīvā telpa ar paideriem.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    reksa > Dina Repša 28.07.2011. 14.34

    Nu jā…

    Ja VL būs pietiekami daudz vietu, tad citiem var nepietikt līdz iecerētajai 51 balsij, lai izveidotu VIENOTI SASKAŅOTU koaliciju.

    Tik baidās no VL, ka laikam labprātāk ņems koalicijā pat Lembergu…

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu