“airBaltic” mazākumakcionārs grib 91 miljonu • IR.lv

“airBaltic” mazākumakcionārs grib 91 miljonu

23
Foto: Ieva Čīka, LETA

Flika pārstāvis uzstāj uz atlīdzību nominālvērtībā 

Nacionālās lidsabiedrības “airBaltic” mazākumakcionārs “Baltijas aviācijas sistēmas” (BAS) no valsts, ja tā izmantotu pirmpirkuma tiesības, izpērkot privātā akcionāra daļu, gribētu saņemt 91 miljonu latu jeb 130 miljonus eiro.

To piektdien avīzei “Neatkarīgā” teicis BAS mediju attiecību pārstāvis Juris Pētersons.

“Ar šādu summu valstij būtu jārēķinās, izpērkot privāto akcionāru no kompānijas. Uzsveram, ka pārdošanas situācijā BAS vēlas saņemt atlīdzību par sevis veiktajiem finanšu ieguldījumiem lidsabiedrībā to nominālvērtībā,” avīzei teicis Pētersons.

Tomēr no valsts puses šāds piedāvājums nav saņemts. Kā zināms, “airBaltic”, kas nonākusi milzu finansu grūtībās, Latvijas valstij pieder 52,6% akciju, BAS, kuras īpašnieks ir patlaban ārzemēs mītošais uzņēmuma vadītājs Bertolts Fliks – 47,2%. Viņa atkāpšanos no amata pieprasa valdība.

Savukārt konsultāciju kompānijas “Prudentia” partneris Ģirts Rungainis teicis, ka par “airBaltic” jau interesējušās starptautiski zināmas kompānijas.

Jau ziņots, ka otrdien valdība lēma piedalīties Latvijas nacionālās lidsabiedrības “airBaltic” glābšanā, kā nosacījumu izvirzot kompānijas vadības un menedžmenta maiņu – proti, Flikam no amata jāaiziet.

Konsultāciju kompānijai “Prudentia” divu nedēļu laikā ir jāizvērtē, kā valstij labāk piedalīties kompānijas tālākā attīstībā. “Prudentia” pētīšot divus scenārijus – valsts piedalās līdzvērtīgi kā otrs akcionārs vai “valsts pilnībā piedalās visā kompānijas darbībā”. Pēc valdības pārstāvju teiktā, pārdot “airBaltic” akcijas pašreizējā situācijā valstij nav ieteikuši konsultanti.

“Air Baltic Corporation” ir dibināta 1995.gadā. “Baltijas Aviācijas sistēmas” vienādās daļās pieder Flikam un Bahamās reģistrētajai kompānijai “Taurus Asset Management Fund Limited”.

 

Komentāri (23)

disassociative 26.08.2011. 10.41

Ja velkam paralēles ar Parex, tad scenārijs varētu būt krietni savādāks – valsts pārpērk par 1 Ls mazākumakcionāra akcijas, iegulda naudu, lai stabilizētu kompāniju un tad vai nu par lielu naudu pārdod vai atstāj kā pilnīgu valsts īpašumu. Nu un tam visam klāt Fliku un viņa aizmuguri iesēdina aiz rūtainiem aizkariņiem par apzinātu kompānijas novešanu līdz maksātnespējai. Dažus bijušos Satiksmes ministrus arī.

+11
-1
Atbildēt

0

Ligiña Doniña 26.08.2011. 11.17

Lai tik Fliks brauc šurp saņemt visu ko vien sirds kāro.wellcome. Tevi gaida visi!

+1
0
Atbildēt

0

Gunārs Nažinskis 26.08.2011. 11.37

Normāla cena, pie nosacījuma, ja atņem zaudējumus, kuru pamats ir mazākumakcionāra “darbība”. Tātad 91 – 31 (par 2010. gadu) – 28 (par 2011. gada pirmo pusi) = 32 milj. Ls.

Domāju, ka par šo var runāt… :)

P.S. Man šķiet zīmīgi tas, ka mazākumakcionārs nepiedāvā akciju cenu lielāku par 100 milj., kas “pircējiem” (šoreiz valstij & iedzīvotāju ausīm) būtu psihiloģiski grūtāk pieņemama summa. No tirgus viedokļa (kā pārdodot zeķes) šie varēja arī izlikt 99,99 milj. Valstij vajag noalgot repektablu kompāniju, kas novērtētu AB. Nedomāju, ka mazākumakcionāru daļa ir salīdzināma ar to piedāvājumu.

+2
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu