ECB paziņo par eirozonas obligāciju uzpirkšanu • IR.lv

ECB paziņo par eirozonas obligāciju uzpirkšanu

21
Foto: EPA/LETA

Eksperts: tas ir īstermiņa pasākums 

Eiropas Centrālā Banka (ECB) svētdien paziņoja, ka tā atsāks uzpirkt eirozonas obligācijas pēc Itālijas un Spānijas izziņotajām reformām ekonomikas stiprināšanai, ziņo AFP. 

“ECB aktīvi ieviesīs Vērtspapīru tirgus programmu” eirozonas valstu izdoto obligāciju iepirkumiem, apliecināja ECB pārstāvji. ECB pārstāvji gan neprecizēja, vai banka grasās uzpirkt tieši Itālijas un Spānijas obligācijas, lai mazinātu spiedienu uz eirozonas trešo un ceturto lielāko ekonomiku. Uz šādu soli banku iepriekš mudinājuši finanšu analītiķi. 

ECB padome arī pauda atzinību Romas un Madrides izziņotajiem papildu pasākumiem, kuru “noteiktā un ātrā ieviešana ir būtiska, lai nodrošinātu šo ekonomiku konkurētspēju un elastīgumu, kā arī, lai ātri samazinātu budžeta deficītu”. 

ECB lēmums ir īstermiņa pasākums, kas nomierinās tirgu, taču vēl nepieciešami ilgtermiņa risinājumi, pirmdien intervijā Latvijas Radio teica Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītāja vietnieks Uldis Rutkaste.

Viņš norāda, ka praktiski ir tikai viens risinājums: valstu valdībām, politiķiem ir jāsabalansē izdevumi ar ieņēmumiem, un tas nozīmē nepopulārus lēmumus un ļoti mērenu ekonomikas izaugsmi. 

Itālijas un Spānijas procentu likmes finansējuma iegūšanai starptautiskajos tirgos sasniegušas rekordaugstus līmeņus, radot draudus abas valstis ieraut aizvien pieaugošajā parādsaistību krīzē. 

Eirozonas parādu krīze jau sagrābusi Grieķiju, Īriju un Portugāli, liekot tām vērsties pēc finansiālas palīdzības pie Eiropas Savienības (ES) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF).

 

Komentāri (21)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu