Prezidents: Sociālā stabilitāte ir numur viens • IR.lv

Prezidents: Sociālā stabilitāte ir numur viens

32
Andris Bērziņš. Foto: Raitis Plauks, F64

Bērziņš lūdzis izstrādāt kritērijus premjera un ministra amata kandidātiem 

Līdz vēlēšanām nevirzīt jautājumus uz Saeimas sēdēm, kuriem nepiekrīt Finanšu ministrija. Tāda ir Valsts prezidenta Andra Bērziņa apņemšanās, ko viņš paudis intervijā žurnālam “Ir” ceturtdien. 

Prezidents arī uzskata, ka tagad – pēc 10.Saeimas atlaišanas, kad Valsts prezidents ir Saeimas darbakārtības rosinātājs,- var tikt virzīti tikai tie jautājumi, par kuriem ir koalīcijas kopīgais lēmums. 

“Tāpēc mans lūgums [par pensiju indeksāciju] iesaistītajām pusēm meklēt risinājumu. (..) Man rāmis ir pilnīgi skaidrs – vienošanos ar aizdevējiem mēs nekādā gadījumā nevaram pārkāpt,” saka Bērziņš.

Viņš arī teic, ka, tuvojoties ziemai, “ir jāmeklē labākais veids – sociālā stabilitāte tomēr ir jautājums numur viens”. Bērziņš velk paralēles ar nesenajiem traģiskajiem notikumiem Norvēģijā, kas viņu dziļi satriekuši, un teic: “Mums ir jānodrošina stabilitāte. Tāpēc jautājums, kā to risināt, nav lieki pacelts un es to neuzskatu kā politisku.”

Valsts prezidents arī lūdzis savus padomniekus izstrādāt likumdošanas iniciatīvu, lai likumā tiktu noteikti skaidri kritēriji premjera un ministra amata kandidātiem. Bērziņš uz jautājumu, pēc kādiem kritērijiem nominēs valdības vadītāju, atbildējis, ka lūdzis juridisko padomnieku Edgaru Pastaru izvērtēt pašreizējo situāciju un secinājis, ka “mums ir daudzi juridiski neprecīzi formulēti tukši laukumi, it sevišķi [attiecībā uz] Ministru prezidentu un ministriem”. 

Tādēļ viņš lūdzis kanceleju izstrādāt likumdošanas iniciatīvu par prasībām Ministru prezidenta amata kandidātam. Pēc prezidenta domām, tas būtu jāattiecina arī uz ministriem, vismaz vienu daļu.

Komentāri (32)

Gundars Āboliņš 01.08.2011. 12.50

Varu ieteikt Edgaram Pastaram pačukstēt prezidentam par iespēju nominēt par Ministru prezidentu un ministrus, balstoties uz izglītību atbilstošajā jomā, pieredzi un panākumus, kā arī izvairīties no absurdā kādreizējo ministru rotēšanu no viena jomas(piem.labklājības)uz citu (piem.aizsardzības)!

0
0
Atbildēt

0

piziks 28.07.2011. 20.27

… Te var salasīt, ka Bērziņš arī daudz un sakarīgi domā — iepret mediju un komentētrakstītāju iepriekšējiem paudumiem: šoreiz Bērziņš vienlīdz vēsi/aukstasinīgi un vienlīdz “cool”! Lasot te sūrī jaušamo Žagaru Bērziņu kā administratoru, ceru, ka “brīdinājuma šāvienu galvā” saņems jebkurš viņa padomnieks, kurš, kritērijus Bērziņam iesakot, kritēriju listē un reputācijas konstatējumos ieliks ne tikai SAB izvērtējumus, līdzšinējā KNAB selektīvi nepamanītos interešu konfliktus, bet arī psihiskās un psihoLoģiskās veselības apliecinājumus/konstatējumus, par kuriem nebrīnās ASV, sūtot uz medicīnisko — nevis mediCinisko! — komisiju savus prezidentus. Latvijas-2011./2012. situācijā, iedomājot jau zināmos, kuri gatavi būt par Ministru prezidentiem, tas būtu arī valsts drošības un atlikušās suverenitātes jautājums…

0
0
Atbildēt

2

    Janka, Janic > piziks 28.07.2011. 20.31

    miiliit , neaizmirsti , ka viņa galvenais padomnieks ir smagajos noziegumos apsuudzeetais.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    egfoto > piziks 28.07.2011. 20.36

    Tu par Maizīti runā? :D

    +1
    0
    Atbildēt

    0

piziks 28.07.2011. 12.33

Sk.: OT blogs “LABS IR! …”

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu