Kalnmeiers rosina grozīt Operatīvās darbības likumu • IR.lv

Kalnmeiers rosina grozīt Operatīvās darbības likumu

21
Ēriks Kalnmeiers (no kreisās) un Andris Bērziņš. Foto: Raitis Plauks, F64

Runa esot par cilvēktiesību ievērošanu ilgstošajos tiesu procesos 

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers otrdien tikšanās laikā ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu norādīja uz nepieciešamību veikt grozījumus Operatīvās darbības likumā, lai, izmainot dažas normas, nodrošinātu cilvēktiesību ievērošanu. 

Abu amatpersonu sarunā tika vērsta uzmanība uz ilgstošajiem procesiem tiesās, par ko Latvija aizrādījumus ir saņēmusi arī no Eiropas Cilvēktiesību tiesas, raksta LETA. 

Kalnmeiers skaidroja, ka, neskaitot simbolisko tikšanos prezidenta inaugurācijas dienā, 8.jūlijā, šī bija pirmā iepazīšanās vizīte. 

Ģenerālprokurors informēja, ka no tiesībsargājošajām institūcijām vislielākās problēmas ir Finanšu policijai. Pēc Finanšu policijas lūguma veiktajā pārbaudē prokuratūra konstatēja, ka šīs iestādes darbs ar lielajām lietām, kas skar arī naudas atmazgāšanu un kontrabandu, nav efektīvs. Prokuratūra jau jūnijā ir par šo situāciju informējusi Finanšu ministriju, kura ir pieprasījusi papildu informāciju no citām iesaistītajām institūcijām. Lai gan Finanšu policijas darba statistika demonstrē normālu situāciju, skatoties pēc būtības, institūcijas darbība varētu būt krietni labāka. Kā iespējamos neizdarības cēloņus Kalnmeiers minēja organizatoriskus iemeslus.

Kalnmeiers arī informēja, ka ir mainījis savu viedokli jautājumā par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītāja izvēles kritērijiem un tagad uzskata, ka Saeimas atbildīgās komisijas lēmums par operatīvās darbības pieredzes neprasīšanu KNAB vadītāja kandidātiem ir pareizs. Šāda pieredze varētu tikt vērtēta kā kandidātu priekšrocība, taču tai nevajadzētu būt obligātai, lai kandidātu atlases loks netiktu pārāk sašaurināts.

Komentāri (21)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu