Komisāre: Austrija Golovatova lietā rīkojās likumīgi • IR.lv

Komisāre: Austrija Golovatova lietā rīkojās likumīgi

33
Lietuvieši protestē pie Austrijas vēstniecības. Foto: AFP/LETA

Austrijas laikraksti gandarīti par ES komisāres atbalstu Golovatova lietā 

Austrijas laikraksti trešdien pauž gandarījumu par atbalstu, ko Eiropas Savienības (ES) tieslietu komisāre Viviana Redinga apliecinājusi Vīnes lēmumam pagājušajā nedēļā bez liekas kavēšanās atbrīvot no apcietinājuma bijušo padomju Valsts drošības komitejas virsnieku Mihailu Golovatovu, kuru Lietuva apsūdz par dalību 1991.gada 13.janvāra Viļņas slaktiņā. 

“ES tieslietu komisāre saka – Austrija rīkojusies likumīgi,” lasāms avīzes “Die Presse” pirmajā lappusē. “Komisāre Redinga uzskata – Vīnes rīcība atbilst likumam”.

Otrdien ES tieslietu ministru sanāksmē Sopotā, Polijā, Redinga skaidroja, ka Austrija varējusi arī neizpildīt aresta orderi, jo tas izdots par noziegumiem, kas pastrādāti pirms 2002.gada, ziņo AFP.

Atbilstoši juridiskajām normām par Eiropas aresta orderi “uzņemošā valsts var izslēgt no aresta ordera ietvariem noziegumus, kas pastrādāti pirms zināma datuma”, Redinga sacīja žurnālistiem. “Tā tas bija šajā konkrētajā gadījumā, jo noziegumi bija pastrādāti 1991.gadā, bet aresta ordera izpildīšanu Austrija uzsāka tikai pēc 2002.gada.” 

“No juridiskā skatu punkta Austrijai nebija jāizpilda aresta orderis. Juridiski šis jautājums ir pilnīgi skaidrs,” norādīja komisāre. “Juridiskais aspekts ir viena lieta, taču pastāv arī jautājuma politiskā puse. Katras ES dalībvalsts pienākums ir vispusīgi sadarboties ar saviem partneriem.” Viņa arī sacīja, ka atbalsta lēmumu izveidot divpusēju Lietuvas un Austrijas komisiju šī incidenta apstākļu izmeklēšanai. 

Tostarp Austrijā Insbrukas universitātes tieslietu profesors Klauss Švaighofers norādīja, ka Austrijas varasiestādes varēja spert arī citus soļus, lai iegūtu vairāk laika Golovatova lietas izskatīšanai, viņu uzreiz neatbrīvojot. 

“Var atņemt pasi, likt personai iemaksāt drošības naudu, lai tā paliek valstī,” skaidroja profesors. 

Golovatovs 14.jūlijā tika arestēts Vīnes lidostā, pamatojoties uz Lietuvas 18.oktobrī izsniegto Eiropas aresta orderi. No apcietinājuma viņu atbrīvoja 15.jūlija pēcpusdienā, kad kopš aresta brīža nebija pagājušas pat 24 stundas.

Komentāri (33)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu