Lietuvieši Golovatovu salīdzina ar Radko Mladiču • IR.lv

Lietuvieši Golovatovu salīdzina ar Radko Mladiču

24
Lietuviešu protestētāji pie Austrijas vēstniecības Viļņā. Foto: AFP/LETA

Lietuva mobilizēs visus diplomātiskos un tiesiskos spēkus, lai vērstos pret solidaritātes trūkumu Eiropā

Baltijas valstu iedzīvotāji ir šokēti par Austrijas lēmumu atbrīvot aizturēto aizdomās par līdzdalību 1991.gada 13.janvāra notikumos pie Viļņas televīzijas torņa turēto bijušo PSRS Valsts drošības komitejas (VDK) darbinieku Mihailu Golovatovu, pēc tikšanās ar Austrijas kolēģi pirmdien Briselē paziņoja Lietuvas ārlietu ministrs Audronis Ažubalis. 

Ažubalis sarunā ar Austrijas ārlietu ministru Mihaēlu Špindelegeru uzsvēris, ka šis jautājums Lietuvai ir tikpat svarīgs kā Balkānos ir jautājums par kara noziegumos apsūdzētā Radko Mladiča tiesāšanu, aģentūru BNS informēja Lietuvas Ārlietu ministrijā. 

“Lietuvas, Latvijas un Igaunijas iedzīvotāji ir šokā. Pirms 20 gadiem mēs samaksājām ļoti augstu cenu par neatkarības atjaunošanu. 13.janvāra lieta un taisnīgas tiesas panākšana ir valstis nozīmes jautājums,” teica Lietuvas ārlietu ministrs. 

“Lietuvai nav citas izvēles, kā vien mobilizēt visus iespējamos diplomātiskos un tiesiskos ceļus, lai noskaidrotu šī incidenta apstākļus un nepieļautu, kas tāds vēl atkārtojas Eiropas Savienībā. Lietuvai ir jānodrošina, ka Eiropas Savienība mācās no šīs mācību stundas par solidaritātes trūkumu,” viņš klāstīja. 

Ažubalis norādīja, ka Lietuva nav pārkāpusi nekādas procesuālās formalitātes. Ir grūti saprast, kādēļ Lietuvu nekavējoties neinformēja par Golovatova aizturēšanu un kādēļ Austrijas puse gaidīja līdz nākamajai dienai, lai to izdarītu, teica ministrs. 

Pirmdien Lietuvas ģenerālprokurors aicinājis Austrijas tieslietu ministru un Eiropas Savienības institūcijas noskaidrot iemeslus, kāpēc tika atbrīvots Krievijas pilsonis Mihails Golovatovs, kura apcietināšanai Lietuva bija izdevusi ordeni, ziņo Delfi.lt.

Jau rakstīts, ka Austrijas varasiestādes sestdien atbrīvoja iepriekš aizturēto Krievijas pilsoni Mihailu Golovatovu, kura vadītā padomju drošības spēku specvienība “Alfa” 1991.gada 13.janvārī triecienā ieņēma Viļņas televīzijas torni. Viņš tika aizturēts ceturtdien, pamatojoties uz Lietuvas izdoto Eiropas aresta orderi. 

Golovatovs Lietuvā tiek turēts aizdomās par saistību ar toreiz padomju spēku sarīkoto slaktiņu, kurā tika nogalināti 14 cilvēki un aptuveni 800 guva ievainojumus. 

Pirmdien pie Austrijas vēstniecības Lietuvā notika mītiņš, kura dalībnieki protestēja pret Austrijas lēmumu atbrīvot M.Golovatovu, raksta Delfi.lt. Sapulcējušies vairāki desmiti Lietuvas parlametāriešu, sabiedrības pārstāvju un traģisko 13.janvāra notikumu dalībnieku turēja plakātus ar uzrakstiem “Kauns Austrijai!”, “Kāpēc?” un “Nē Kremlim – provokatoriem un slepkavām”.

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu