Māras dīķa ūdeni mēnesi bagātinās ar skābekli • IR.lv

Māras dīķa ūdeni mēnesi bagātinās ar skābekli

24
Mārupīte pēc ķīmiskās avārijas. Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Pilnībā pabeidz Mārupē sadegušo un nelietojamo ķīmisko vielu izvešanu. 

Pēc ķīmiskās avārijas Mārupītē, kuras dēļ ir gājušas bojā visas zivis, Māras dīķi mēnesi bagātinās ar skābekli, BNS informēja pašvaldības uzņēmuma “Rīgas dārzi un parki” vadītāja vietnieks Uldis Petrevics. Tas tiks veikts, lai Māras dīķa stāvošais ūdens attīrītos ātrāk. 

Pie Māras dīķa ietekas iecerēts nogremdēt īpašu ierīci, kas ūdeni papildinās ar skābekli, ko veiks uzņēmuma “Eko osta”. Pēc pašvaldības uzņēmuma “Rīgas dārzu un parku” vadītāja Agra Kalnkaziņa teiktā, dabiskā ceļā ūdens no ķīmiskajiem savienojumiem attīrīsies triju gadu laikā. “Straujāka pašattīrīšanās tieši Māras dīķī gaidāma tikai pavasarī, kad ir lielāka ūdens apmaiņa,” sacīja Kalnkaziņš. 

Ceturtdien pilnībā plānots pabeigt sadegušo un nelietojamo ķīmisko vielu un maisījumu atkritumu savākšanu un izvešanu no nodegušās noliktavas biroju kompleksā “Baltais vējš”, Mārupē, informē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. 

Pēdējie analīžu rezultāti piesārņojuma skartajā teritorijā liecina par lēnu stāvokļa uzlabošanos Mārupītē un Māras dīķī, lēnām sāk notikt ūdens pašattīrīšanās process. 

Jau vēstīts, ka ķīmiskais piesārņojums Mārupītē ieplūda 3.jūlijā pēc ugunsgrēka uzņēmuma noliktavā, kur glabājās sadzīves ķīmijas preces. Piesārņojuma dēļ bojā gāja visas Mārupītes un Māras dīķa zivis – kopumā tika savāktas pusotra tonna beigtu zivju. Piesārņojums radīja arī bažas par dzeramā ūdens piesārņojumu mājsaimniecībam Mārupītes apkārtnē, kuras ūdeņi ņem no akas un urbumiem.

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu