Latvietis stāsta par savu maksātnespējas pieredzi Lielbritānijā • IR.lv

Latvietis stāsta par savu maksātnespējas pieredzi Lielbritānijā

16
Foto: Baiba Buceniece, F64

Pirmā maksātnespējīgā latvieša Lielbritānijā Andra Bruveļa parādsaistības bijušas 95 000 eiro (66 770 lati).

Tās veidoja gan dzīvokļa un patēriņa kredīti Latvijā, gan arī kredīts automašīnas iegādei Lielbritānijā, ziņo Nozare.lv. 

Kā preses konferencē ceturtdien teica Bruvelis, pirms izšķirties par maksātnespējas procesu, viņš mēģinājis vienoties ar bankām, taču tās nav vēlējušās samazināt ikmēneša maksājumus. 

Viņam bijis dzīvokļa kredīts “ABLV Bank” (agrāk “Aizkraukles banka”), vēl viens kredīts “BigBank”, kredītkarte “Nordea bankā” un arī aizņēmumi Lielbritānijā, no kuriem viens bija kredīts automašīnas iegādei. Pats Bruvelis gan sākotnēji stāstīja, ka kredītus ņēmis, lai palīdzētu brālim attīstīt biznesu. 

Maksātnespējas procesu Lielbritānijā viņš izgājis, jo vēl pirms gada Latvijā nebija veikti grozījumi Maksātnespējas likumā, kā arī viņam bijušas saistības Lielbritānijā, kur viņš dzīvo jau sešus gadus. 

Vaicāts, kā viņam radušās maksātspējas grūtības, viņš stāstīja, ka darbu nezaudēja, tomēr cieta autoavārijā, un tāpēc aizkavējušies kredītu maksājumi, bet bankas piemērojušas soda naudas, nepiekrītot ikmēneša maksājumu samazinājumam. 

Pēc viņa sacītā, vienīgais, no kā viņiem maksātnespējas procesā nācies šķirties, ir dzīvoklis, bet nekādas citas viņam piederošās mantas un vērtības nav izsolītas. Jau no pirmās dienas, kad viņš iesniedzis maksātnespējas pieteikumu, kreditori viņu likuši mierā. Bruvelis, kurš Lielbritānijā strādā par autoelektriķi, ar maksātnespēju esot ļoti apmierināts. “Jūtos brīvs no saistībām, man vairs nav neviena parāda un varu visu sākt no jauna,” optimistiski noskaņots bija maksātnespējīgais latvietis. 

SIA “Clear Debt Solutions” pārstāvis, advokāts Anglijā Andrejs Smoļenko, kas palīdzēja Bruvelim maksātnespējas procesā, skaidroja, ka patlaban viņa pārstāvētā kompānija sniedz konsultācijas aptuveni 20 latviešiem Lielbritānijā, kas vēlas, lai tiktu atzīta viņu maksātnespēja. 

Maksātnespējas process Lielbritānijā esot ļoti liberāls, un to varot iziet gada laikā. Iesniedzot prasību par fiziskās personas maksātnespēju Lielbritānijā, jārēķinās ar 430 latiem, bet procesa kopējās minimālās izmaksas veido 700 mārciņas (610 latus), ko veido valsts nodeva. Tomēr, ja persona saņem sociālo palīdzību, tā tiek daļēji atbrīvota no nodevas nomaksas un maksā 475 mārciņas (415 latus). 

Lai veiksmīgi izietu maksātnespējas procesu Lielbritānijā, personai ir jāatrodas šajā valstī vismaz sešus mēnešus, kā arī tiesai jāpierāda, ka nav spējīga segt savas saistības. Tāpat maksātspējas grūtībās nonākušajai personai būs jāpārliecina tiesnesis, ka tās nodoms ir arī turpmāk dzīvot Lielbritānijā.

Komentāri (16)

Kā T Ā var būt?! 14.07.2011. 15.04

Starp citu, šī ir ļoti laba un aktuāla tēma. Varbūt žurnāla IR veidotājiem pastāv kāda iespēja papētīt, vai arī citās Eiropas valstīs vienīgais atbildīgais hipotekārā kredīta gadījumā ir kredīta ņēmējs, bet bankai ar likumu ļauts nezaudēt neko.

+2
-1
Atbildēt

0

Ilze Malaševska 14.07.2011. 13.09

Kad tādam Andrim kāds maksātnespēj – tas spļaudītos, ka apzagts nabadziņš. Kad pats neapmaksā to, ko notrallinājis – varonis. Kādam būs/jau ir bijis jāsamaksā tas, ko šis patēriņā un automašīnā notērējis, par ko lepoties, par ko preicāties?

+3
-2
Atbildēt

0

andrisskrastins 14.07.2011. 13.04

Lai gan neatzīstu to kopējo ideju, ka var kredītu neatmaksāt – labāk ir ņemt kredītu apzinoties vai neņemt to vispār – tas arī ir risinājums. Sajūta ka tevi vajā kreditori ir ļoti nospiedoša. Tāpēc saprotu cilvēkus kas vismaz meklē oficiālus veidus kā pateikt ardievas parādiem (atšķirībā no tādiem, kas vienkārši ir paņēmuši uz viltotu pasi vai kā citādi un parādījuši bankām pigu). Mūsu banku pretīmnākšana ir ļoti relatīva – proti, tā ir pieejama tikai tad, ja te ir nauda.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu