Atklāts, kāpēc smēķētāji ir tievāki par nesmēķētājiem • IR.lv

Atklāts, kāpēc smēķētāji ir tievāki par nesmēķētājiem

14
Foto: Lauris Viksne, F64
Karīna Vītiņa

Zinātnieki vēlas palīdzēt cilvēkiem saglabāt ķermeņa svaru atsakoties no smēķēšanas

ASV zinātnieki atklājuši, tieši kā nikotīns darbojas kā apetītes nomācējs smadzenēs. Šis atklājums kādu dienu varētu palīdzēt cīnīties pret aptaukošanos, informē ziņu aģentūra LETA.

Smēķētāji parasti ir tievāki par nesmēķētājiem, un žurnāla “Science” publicētajā Jēla universitātes pētījumā aprakstīts, kā nikotīns aktivizē noteiktus neironus smadzeņu daļā, ko sauc par hipotalāmu. Šie neironi saka ķermenim, kad pietiek ēst, norāda pētījuma vecākā autore, Jēla universitātes neirobioloģijas un farmakoloģijas profesore Marina Pičoto.

“Daudzi cilvēki atsakās atmest smēķēšanu, jo tad viņiem palielināšoties svars. Mēs gribētu palīdzēt cilvēkiem saglabāt ķermeņa svaru, kad viņi atsakās no šī kaitīgā ieraduma, un varbūt palīdzēt nesmēķētājiem, kuri cīnās ar aptaukošanos”, norāda Pičoto.

Zinātnieki izdarīja šo atklājumu, pētot peles, bet cer, ka līdzīgus receptorus var izolēt arī cilvēkos.

Kāds Pičoto laboratorijas zinātnieks pētīja nikotīna acetilholīna receptorus, kuri atrodas uz neironu virsmas, lai noskaidrotu, vai uz tiem iedarbojas kāds eksperimentāls medikaments depresijas ārstēšanai. “Viņš ievēroja, ka peles, kuras saņēma šo medikamentu, ēda mazāk nekā tās, kuras to nesaņēma,” teikts pētījumā, kurš pamudinājis veikt plašākus pētījumus Karltona universitātē Otavā un Havaju salu universitātē.

Vairāk eksperimenti parādīja, ka medikaments var ieslēgt noteiktu nikotīna receptoru, kas paziņo neironu kompleksam hipotalāmā, ka pusdienlaiks beidzies. Šis receptors arī nebija atkarīgs no tiem, kuri smēķētājos izraisa tieksmi pēc nikotīna. “Tas liek domāt, ka ir iespējams iegūt apetīti nomācošu efektu, vienlaikus neieslēdzot smadzeņu “labsajūtas centrus”,” sacīja Pičoto. “Identificēt šo receptoru ir svarīgi, lai saprastu mehānismus, kas saistīti ar nepārvaramu tieksmi, svaru un smēķēšanu.”

Komentāri (14)

Juris Millers 10.06.2011. 14.10

Heh, tas nozīme, ka aizliegt smēķēšanu bāros un restorānos patiesībā ir ļoti izdevīgi bāriem un restorāniem, jo pārdos vairāk pārtikas :D

+5
-1
Atbildēt

0

ilze_zagare 10.06.2011. 20.00

Smēķēju, bet tādēļ svars nav krities, tieši otrādi, pateicoties cigaretēm daudz kam zūd garša, līdz ar to neapzināti vajag vairāk sāli uc garšvielas + tieši ir vēlme pēc našķiem ar spēcīgu garšu. Un agrāk aktīvi sportojot uzaudzēju muskuļu masu, kas tagad nav nepieciešama un nost ar nevaru dabūt.

Šis atklājums visdrīzāk nav tā brīnumnūjiņa, jo cilvēkiem ir tik dažādi ēšanas un dzīvestila paradumi, ka nomest svaru var tikai rūpīgi sekojot sev.
Smēķetājiem atmetot šo nodarbi, visdrīzak izdosies zaudēt svaru, ja tāds ir tas uzstādījums.

+2
0
Atbildēt

2

    astra_ozo > ilze_zagare 13.06.2011. 11.33

    Jaunībā daudzus gadus gāju uz svaru zāli, biju uzpumpējis baigos muskuļus, vēlak tas apnika un pametu šo nodarbi. Pēc 40 gadiem muskuļi “parvērtās” par taukiem, sevišķi nesmuki tas izskatās uz krūtīm. :)
    Man bija foršs kaimiņš, vecs dzīves gudrs vīrs, Latvijas patriots, dienējis leģionā. Viņš bija ļoti spēcīgs, bet tas viņam bija dabas dots. Daudz no viņa esmu mācījies, un viņš mums, sīkiem puikām, vienmēr piekodināja, lai mēs nodarbojamies ar sportu, bet nekādā gadījumā, lai neejam uz atlētisko vingrošanu (bodibildingu). Es nepaklausīju… :)))
    Tā ka nedomāju, ka smēķēšana palīdzēs atbrīvoties no liekajiem taukiem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    AugustsBautra > ilze_zagare 14.06.2011. 10.38

    Nav tur daudz ko nožēlot. Zāle kaitē vairāk makam nekā jebkam citam. Muskuļus organisms ēd labprātāk nekā taukus, tā ka pārej uz maratonu skriešanu un būda pamazām izgaisīs kā nebijusi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

mxblack 11.06.2011. 17.58

Ja nu tiešām cilvēkam nav “iekšā tik daudz pulvera” lai šo muļķīgo netikumu atmestu, tad no savas agrākās pieredzes es tiem ieteiktu vismaz kaut nedaudz parūpēties par sevi un smēķēt pīpi. Es to darīju un medicīniskajā apskatē dakteris uzreiz pat nevarēja noteikt vai esmu smēķētājs. Lieta tāda, ka ļoti daudz kaitīgo vielu satur tieši tas cigarešu papīrs, kurš rada plaušās un kaklā tos nosēdumus. Arī pīpju tabaka ir daudz kvalitatīvāka. Bez tam pīpējot pīpi cilvēks to dara daudz disciplinētāk un retāk, jo tas jau ir rituāls, bet ne “cigaretes aprīšana”. Un tieši pīpes smēķēšana man savulaik ļoti palīdzēja no smēķēšanas atteikties vispār ar “Nicoretes” plāksteru palīdzību. Nu jau nepīpēju 10 gadus un vēl pat esmu dzīvs, tātad tas nemaz nav bīstami dzīvībai.

+2
0
Atbildēt

1

    raimonds_bossltd > mxblack 13.06.2011. 11.07

    to opis
    Nu gan. No kādām “indīgām vielām” ražots papīrs? Tā pati celuloze, kas ir tabakas pamatā un nepilnīgi sadegot rada darvu, furānus, pirēnus un citus sūdus, kancerogēnus. Cita lieta, cigaretes padara smēķēšanu par ikdienišķu parādību, nesaistītu ar rituāliem, gluži kā elpošanu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu