Nepieņem Hodorkovska prasību par pirmstermiņa atbrīvošanu • IR.lv

Nepieņem Hodorkovska prasību par pirmstermiņa atbrīvošanu

4
Mihails Hodorkovskis (otrais no labās) un Platons Ļebedevs (pirmais no labās)

Tiesa uzskata, ka iesniegums nav pieņemams izskatīšanai dokumentu trūkuma dēļ

Bijušā Krievijas naftas lielfirmas “Jukos” vadītāja Mihaila Hodorkovska un viņa darījumu partnera Platona Ļebedeva lūgums atbrīvot viņus no apcietinājuma pirms termiņa nav pieņemts izskatīšanai nepieciešamo dokumentu trūkuma dēļ, vēsta aģentūra LETA, atsaucoties uz “RIA Novosti”.

Kā skaidroja tiesas pārstāve, tiesa nevar lemt par pirmstermiņa atbrīvošanu, balstoties uz iesniegtajiem dokumentiem.

Savukārt Ļebedeva advokāts Konstantīns Rivkins paskaidroja, ka viņš un arī Hodorkovska aizstāvji prasības dokumentiem pievienos Hamovņiku tiesas spriedumu. Viņš arī apliecināja, ka vēl nav saņemts Maskavas tiesas kasācijas lēmums par piespriestā soda termiņa samazināšanu par vienu gadu.

Iesniegumu par pirmstermiņa atbrīvošanu Hodorkovskis un Ļebedevs iesniedza 31.maijā. Hodorkovska lūgumā bija teikts, ka “man izvirzītie panti paredz tādu iespēju pēc puses termiņa izciešanas. No piespriestajiem 13 gadiem es esmu izcietis vairāk nekā 7,5”. Viņš arī norāda, ka neatzīst savu vainu un turpinās apstrīdēt tiesas lēmumu. “Zaudējumus, kurus arī es apstrīdu, sedzu ar iespēju pelnīt, kādas man tiek sniegtas soda izciešanas vietā,” teikts iesniegumā.

Maskavas Hamovņiku rajona tiesa 2010.gada decembrī piesprieda Hodorkovskim un Ļebedevam katram 14 gadu ieslodzījumu kolonijā saistībā ar apsūdzībām par 200 miljonu tonnu naftas piesavināšanos un iegūtās peļņas legalizēšanu. Ieskaitot pirmo 2004.gada spriedumu, saskaņā ar kuru abiem tika piespriests astoņu gadu cietumsods, un ieslodzījumā pavadīto laiku, soda izciešanas termiņš beidzas 2017.gadā.

24.maijā Maskavas pilsētas tiesa mīkstināja bijušajam “Jukos” vadītājam un Maskavas finanšu apvienības “Menatep” vadītājam piespriesto sodu par vienu gadu. Tagad Hodorkovskis un Ļebedevs varētu iznākt brīvībā 2016.gadā. Spriedums ir stājies likumīgā spēkā.

Komentāri (4)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu