Savtīgums un demokrātija • IR.lv

Savtīgums un demokrātija

111
Anna Žīgure

Prezidents Zatlers ir ieskicējis nākotni, uz kuru ejot daudziem atjaunotos ticība valstij

Pirms vairāk nekā desmit gadiem dzirdēju, ka viens no tā laika atjaunotās Latvijas „valstsvīriem” bija apmācījis ārzemēs dzīvojošu latviešu politiķi, kā jārīkojas mūsu politiskajā druvā. „Vispirms jāapmierina savas intereses”, viņš klāstījis apbrīnojami atklāti, „pēc tam partijas vajadzības un tad, protams, arī valsts”. Nav svarīgi, kurš tieši to teicis, jo Latvijā redzams, ka šādi domājošu ir ļoti daudz un visai bieži cilvēki strādāšanu politikas laukā izprot vispirmām kārtām kā personīgā materiālā stāvokļa uzlabošanu.

Tā ir tradīcija, un ja kāds vai kādi iedomājas to apstrīdēt un ierunājās par tiesisku valsti, šie cilvēki visai ātri tiek nodēvēti par  sorosiešu līdzskrējējiem, kosmopolītiem vai geju aizstāvjiem.   

Valsts prezidenta Valda Zatlera 28.maija runa noteikti ir labākā, kas dzirdēta atjaunotās Latvijas gados. Tajā bija gan situācijas novērtējums, ko visi labi zina, bet parasti neiedrošinājās izteikt vārdos, gan nākotnes Latvijas vīzija. Tieši vīzijas trūkumu viņam pārmetuši  oponenti un arī sabiedrība. Tagad, kad ieskicēta iespējamā nākotne, uz kuru ejot daudziem atjaunotos ticība valstij, mostos griba darboties līdzi un varbūt pat vēlēšanās atgriezties no trimdas, dažiem liekas, ka tas darīts savtīgu iemeslu dēļ.

Ceru, ka Latvijā vēl pietiek domubiedru, kuri savtīgu iemeslu dēļ grib mūsu dzimtenei tādu nākotni, kas līdzinātos kaut Igaunijai, varbūt nedaudz vēlāk arī Somijai un citām Ziemeļvalstīm. Nav pārāk daudz to žurnālistu un ekspertu, par politiķiem nemaz nerunājot, kuri būtu centušies analizēt Valsts prezidenta runas būtību. Tā vietā šķīst siekalas ap iemesliem vai ieganstiem, kas šo runu izraisījis „tieši tagad”. Vai tas nav pazīstams, daudzus gadus atkārtots vārdu salikums? 

2005.gadā atklājās noziedzīgā Jūrmalas iztirgošana un radās cerība, ka Latvijā lietas mainīsies uz labo pusi. Vai toreiz viens no mahināciju dalībnieku galvenajiem jautājumiem nebija: kāpēc tas atklāts „tieši tagad un kā interesēs”? Šis jautājums atjaunotās Latvijas vēsturē uzdots bieži. Itin kā nekas pie mums nevarētu notikt valsts interesēs.

Gadu gaitā ir noskaidrojies, cik grūti Latvijā top demokrātija, lai gan tās vārds tiek piesaukts. Šo vārdu piesauc arī tādās zemēs, kur sabiedrība no līdzdalības valsts veidošanā stāv vēl tālāk nekā pie mums.

Ja Latvijā divdesmit gadus pie varas būtu patiesi demokrātiski spēki, atmosfēra Saeimā būtu pavisam citādāka. Sasaukumu pēc sasaukuma var vērot, kā ievērojama daļa no demokrātiski ievēlētiem deputātiem bieži rīkojas pretēji demokrātijas principiem un pārstāv atsevišķus cilvēkus vai grupējumus.  Piemērus var minēt daudzus – kaut  vai dažādas apšaubāmas privatizācijas, īpaši iegūtas (likumīgas!) atļaujas apbūvēt kāpu zonu utt. Tā nav demokrātija, ja dažiem tiek atļauts tas, kas pārējiem liegts.

Demokrātija nozīmē arī atbildības slogu visai sabiedrībai. Ja mūsu sabiedrība ir gatava uzņemties šo atbildību, tad Latvijai stāv priekšā grūtais valsts atjaunošanas ceļš, kas augļus sola tikai pēc gadiem, jo patiesās atdzimšanas sākums ir nokavēts. Tomēr arī tagad vēl nav par vēlu, jo Latvija ir neatkarīga valsts ar stipriem draugiem. 

Tiem, kuri prasa: kāpēc tieši tagad un kā interesēs, ir jādod skaidra atbilde. Tāpēc, ka pienākusi pēdējā iespēja un vairāk tādu nebūs ne šai, ne nākotnes paaudzēm. Virzībai beidzot jānotiek, ņemot vērā tikai un vienīgi sabiedrības un valsts labumu. 

Tiek apšaubīta arī iespēja ievēlēt atbildīgāku Saeimu. Kāpēc tā? Vai tad Latvijā vairs nav godīgu un izglītotu cilvēku, kuri gatavi iesaistīties politikā? Vai partijām, kas deleģēja savus pārstāvjus uz šo Saeimu, nav valstiski domājošu rezervju? 

Tikai tad, ja Saeimas vairākums tik tiešām spēs darboties Latvijas labā, ir vērts steidzīgi ķerties pie nākamiem jautājumiem – vēlēšanu reformu likuma un citiem, kas nepiedodami iekavējušies. 

Protams, jājautā, vai vēlētāji, kuri vairākkārt piemānīti, vēlreiz atradīs gribu un spēku noticēt. Un kādu nākotni saviem bērniem būvēs tie vēlētāji, kuri akli tic smagos noziegumos apsūdzētiem cilvēkiem, līdz ar viņiem ņirgājoties par valsti un valsts iestādēm? 

Mūsu tauta nav vienīgā, kas dzīvo uz austrumu un rietumu robežas  līdz ar attiecīgām sekām, kas no tā izriet. Šajā joslā, sākot ar Somiju un beidzot ar Ukrainu, saskaras un vienmēr ir saskārušās lielas austrumu un rietumu intereses. Arī dažādas kultūras, ieskaitot politisko un biznesa kultūru.

Daļa šo tā saucamo robežvalstu ir nonākušas pie slēdziena, ka tā biznesa kultūra, kāda tiek īstenota uz austrumiem no Latvijas, ir pareizais ceļš. Diemžēl paliek iespaids, ka tieši šādu nostāju atbalsta 10.Saeimas vairākums.

Autore Anna Žīgure ir rakstniece un sabiedriska darbiniece, bijusī diplomāte

 

Komentāri (111)

ilmisimo 31.05.2011. 19.01

Nav pārāk daudz to žurnālistu un ekspertu, par politiķiem nemaz nerunājot, kuri būtu centušies analizēt Valsts prezidenta runas būtību. Tā vietā šķīst siekalas ap iemesliem vai ieganstiem, kas šo runu izraisījis „tieši tagad”…
—————————————————
Ņaudētāju koris meklē jaunus veidus kā dzīvot pa vecam.

+29
-1
Atbildēt

0

Sanšains 31.05.2011. 22.06

Dzeris:
Kāpēc Igaunijā, kur krievu nav daudz mazāk, viss ir OK?
Kāpēc tur krievi balso par igauņu partijām?
================================
1995. gadā latviešu īpastvars pilsoņu kopumā bija vien 78,7% (http://www.un.lv/down/1995/chapter2.htm#politiska)

2000. gadā igauņu īpatsvars Igaunijas pilsoņu kopumā – 84,2%
(http://www.vm.ee/?q=en/node/5689)
2000. gadā latviešu īpatsvars Latvijas pilsoņu kopumā – 76,6%
(http://www.bszi.lv/downloads/resources/pilsoniskaSabiedriba/pilsoniskaSabiedriba2000.pdf)

2011. gadā latviešu īpatsvars pilsoņu kopumā bija 71,6%.
(http://www.mfa.gov.lv/lv/latvia/integracija/integracijas-politikacopy/kultura/)

Mēs varam redzēt to, kāda ir tendence Latvijā (un droši vien Igaunijā), un Latvijas gadījumā varam arī redzēt, kā šī latviešu īpatsvara sarukuma tendence korelē ar krievu pārstāvniecības pieaugumu Saeimā. Turklāt jāņem vērā acīmredzami Maskavas atbalstītā krievu partiju “konsolidācija”.

Jā, it kā Igaunijā krievu īpatsvars nav daudz mazāks par to, kas Latvijā. Tomēr, kā redzam, 2000. gadā mūsu situācija bija par gandrīz 8 procentiem “sliktāka” nekā Igaunijā. Un varbūt tas ir ļoti būtiski.

Lai paskatāmies uz Latviju 1995. gadā un 2011. gadā – starpība gandrīz tie paši 8 īpatsvara procenti.
Un tagad atcerēsimies, cik liela 90.gadu vidū bija krievu pārstāvniecība Saeimā…

Par Igauniju diemžēl neko daudz nezinu, tomēr, cik nu saprotu, Savisārs viņiem ir kaut kas vidējs starp Šleseru un Urbanoviču, tā ka vienu no lielākajām partijām Igaunijā – Centra partiju – diez vai var dēvēt par “igauņu partiju, par kuru balso krievi”. Atcerēsimies arī pirmsvēlēšanu skandālu Igaunijā, kad atklājās Maskavas finansu palīdzība Savisāram.

Bet ir vēl viens faktors. Pieņemu, ka igauņi no saviem pusbrāļiem somiem ir pārņēmuši “sisu” – izturību. Izturību pretoties krievu spiedienam.

Jūs, Dzeri, esat viens no tiem latviešiem, kuri pēc 10. Saeimas vēlēšanām bija ar mieru pakļauties krievu spiedienam – lai ņem viņus valdībā TĀDUS, KĀDI VIŅI IR.

Nē, manuprāt, ir jāiztur – ir jāparāda, ka kamēr krievi neatsakās no visas savas rūpīgi būvētās politiski ideoloģiskās konstrukcijas (okupācijas nav bijis-atņemta pilsonība-aizvainojums-tiesības pieprasīt krievisku Latviju), tikmēr viņiem jāstāv pie ratiem. Arī 11. Saeimā.

Lai viņi nojauc šo masīvo konstrukciju un kā indivīdi iekļaujas latviskajās partijās!

Bet mums jāiztur – SISU.:)

+20
-2
Atbildēt

3

    Signija Aizpuriete > Sanšains 31.05.2011. 22.15

    ——
    Ir jāapjēdz reālijas, ir jāmaina apziņa/domāšana – nav kādi ”viņi”, ir Latvijas pilsoņi,kuri visi vienlīdzīgi likuma priekšā. Ir jābeidz vienreiz šo graušanu, laušanu, jaukšanu un demontāžu, šo nebeidzamo reformēšanu bez jēgas un sajēgas – beidzot tak jāķeras pie radoša un jēgsaturīga valsts attīstības darba?!

    +3
    -9
    Atbildēt

    0

    mary75 > Sanšains 31.05.2011. 23.08

    Nu, saprotu, saprotu, pie tā, ka latviešu īpatsvars sarūk, arī krievi vainīgi.
    Nez, ko viņi varētu izdarīt, lai latvieši dzemdē vairāk bērnus un nebrauc projām?
    Nebūtu mums pēc 20 neatkarības gadiem tāda ekonomiska situācija pēc latviešu 20 gadus ilgas valdīšanas, nebūtu tāda neticība latviešu politiķiem, pie kā tie politiķi paši vainīgi, tad arī dzimtu vairāk un projām tik daudz nebrauktu.
    Bet, vairāk nestrīdēšos, lai jau katrs domā, kā grib, saprast jau var, gribās jau, lai mēs būtu tie upuri, tādi balti un tīri, bet, vienalga kādi “viņi”, būtu pie visa vainīgi, elementārs psiholoģisks fenomens.
    Un, ja kādam Lembergs šķiet “patriotiskāks” un mīļāks par Urbanovicu, un kāds domā, ka Urbanovics valstij kaitējis vairāk, kā Lemberegs – gaumes lieta, es tā nedomāju, Urbanovics man pretīgs, bet, Lembergs ar viņa ZZS Saeimas marionetēm vēl pretīgāki.

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    gunasniedzina > Sanšains 01.06.2011. 18.36

    Jūsu analīzi par etnisko sastāvu vajadzētu papildināt ar datiem par galvaskausa izmēriem. Tad tas būs pavisam kaut kas pazīstams.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

dro 31.05.2011. 19.11

Daļa šo tā saucamo robežvalstu ir nonākušas pie slēdziena, ka tā biznesa kultūra, kāda tiek īstenota uz austrumiem no Latvijas, ir pareizais ceļš. Diemžēl paliek iespaids, ka tieši šādu nostāju atbalsta 10.Saeimas vairākums.
_____________________
!!!:)

+12
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu