"Eurostat": Igaunija un Lietuva ES līderes IKP pieaugumā • IR.lv

“Eurostat”: Igaunija un Lietuva ES līderes IKP pieaugumā

20
Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Šogad pirmajā ceturksnī Latvija starp bloka dalībvalstīm astotajā vietā

Igaunija un Lietuva šogad pirmajā ceturksnī bijušas Eiropas Savienības (ES) līderes iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma ziņā, bet Latvijas ekonomikai bija astotais labākais sniegums bloka valstu vidū, vēsta aģentūra BNS.

Par to liecina piektdien publiskotie ES statistikas biroja “Eurostat” sākotnējā novērtējuma dati, kas apkopoti par 20 ES valstīm.

Izteikta līdere bija Igaunija, kuras IKP šogad janvārī-martā salīdzinājumā ar pērnā gada trim pirmajiem mēnešiem palielinājās par 8%. Tai seko Lietuva (+6,8%), Somija (+5,2%), Vācija (+4,8%), Austrija (+4%), Slovākija (+3,6%), Nīderlande (+3,2%) un Latvija (+3,1%).

Savukārt vissliktākie rezultāti bija Grieķijā un Portugālē – šo Dienvideiropas valstu IKP minētajā periodā kritās attiecīgi par 4,8% un 0,7%.

Šā gada pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar pērnā gada ceturto ceturksni visvairāk pieauga Lietuvas IKP (+3,5%), bet Igaunija bija otrajā vietā (+2,1%). Latvijā pieaugums bija viens no niecīgākajiem (+0,2%).

Portugāle ceturkšņa izteiksmē bija vienīgā ES valsts, kur IKP samazinājās (-0,7%).

Visas ES ekonomika šogad pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar pērnā gada ceturto ceturksni pieauga par 0,8%, bet salīdzinājumā ar pērnā gada pirmo ceturksni pieaugums sasniedza 2,5%.

Komentāri (20)

raimonds_bossltd 13.05.2011. 16.15

Toties mums 9. maijs, novaja volna un ģinamo. Visu nevar vēlēties.

+8
0
Atbildēt

0

anete_raugule 13.05.2011. 21.51

Toties mums ir bagātākie politiķi un pilsētu mēri!

+2
-1
Atbildēt

0

lebronj2356 13.05.2011. 18.52

Reizēm ekonomikā ir tāds teiciens, ka arī akmens nolidojot no n-tā stāva var atlēkt par dažiem metriem. Diemžēl šī mini izaugsme Latvijā diezgan labi atbilst šim teicienam, cenas gan aug straujāk – sava veida Kalvīšlaika kopija. Ja nebūtu 2x reizes šogad pacelti nodokļi un tarifi + ieviests elektronodoklis, tad aina būtu cita ! Igaunijā un Lietuvā nekas uzskrūvēts nav un lūk arī rezultāts.

Nodokļu ziņā esam līderi, līdz ar to ēnu ekonomikā arī, var jau būt arī ka R Eiropā nodokļi ir lielāki(pat manāmi), bet tur atšķirībā no Latvijas visam ir ieviest kāds loģisks cenzs no kura arī nosaka likmes – nevis ir tā ka lielie ienākumi dzīvo zaļi, bet slauc cik vien var mazos !

+2
-1
Atbildēt

1

    Andris > lebronj2356 13.05.2011. 22.08

    Jā, to sauc “dead cat bounce”. Bet šoreiz tas nav tas gadījums (es ceru), jo LV eksports ir kļuvis lielāks absolutos skaitļos salīdzinājumā ar pirmskrīzes gadu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu