ST vērtēs finansējuma samazināšanu autoceļu uzturēšanai • IR.lv

ST vērtēs finansējuma samazināšanu autoceļu uzturēšanai

25
Foto: Lauris Vīksne, F64
Indra Sprance

Izvērtēs autoceļu fondam piešķirtā finansējuma atbilstību Satversmei

Satversmes tiesa (ST) ir pieņēmusi izskatīšanai 20 Saeimas opozīcijas deputātu pieteikumu un ierosinājusi lietu par 2011.gada valsts budžeta likuma apakšprogrammas, kas noteic valsts autoceļu fondam šim gadam piešķiramo līdzekļu apjomu, atbilstību pamatlikumam.

ST vērtēs šā gada budžeta likuma apakšprogrammas, kas noteic Valsts autoceļu fondam piešķiramo finanšu līdzekļu apjomu 2011.gadam, atbilstību Satversmes 1.pantam, kas nosaka, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika.

Apstrīdētā norma noteic Valsts autoceļu fondam piešķiramo finanšu līdzekļu apjomu 2011.gadam. Pieteikumā norādīts, ka saskaņā ar likumu „Par autoceļiem” finansējumam vajadzētu būt aptuveni 220,5 miljonu latu apmērā, tomēr apstrīdētā norma paredz vien aptuveni 80,6 miljonu latu finansējumu. Tādējādi tiekot pārkāpts likumības princips, kas paredzot to, ka demokrātiskā republikā parlamentam ir jāievēro likumi, ko pieņēmis pats parlaments. Apstrīdētā norma pārkāpjot arī autovadītāju un uzņēmēju tiesisko paļāvību.

Kā vēstī aģentūra LETA, opozīcijas deputāti, tajā skaitā Ainārs Šlesers (PLL) vērsušies ST, uzskatot, ka ar lēmumu samazināt izdevumus autoceļu būvniecībai tiek pārkāpts tiesiskās paļāvības princips un tiesības uz īpašumu. Autobraucēji, pērkot degvielu, maksā par to akcīzes nodokli. Patlaban spēkā esošais likums par autoceļiem paredz, ka 80% no šī samaksātā nodokļa tiek novirzīti autoceļu remontam un būvniecībai. Pieņemot 2011.gada valsts budžetu, ar Saeimas vairākuma akceptu tika noteikts, ka autoceļiem šogad novirzīs 80 miljonus latu. Šlesers uzskata, ka tādējādi ir pārkāpta Satversme.

 

Komentāri (25)

archoftriumph 10.05.2011. 23.49

ja pareiz atceros tad autocelju staavoklis saaka pasliktinaaties laikaa kad slesers kluva par satiksmes ministru. ozj peec kaarteejaas leetaas publicitaates.

+1
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 10.05.2011. 21.56

izbraucu cauri Eiropai , nav taada valsts , kueraa nebuuveetu ceļus , tos buuvee nepaartraukti , gan Vaacijaa , gan Polijaa gan Lietuvaa , PIE MUMS NEREDZ VISPAAR TO DARAAM , nesaprotu , kas taa par strateeģiju , atstaat valsti bez ceļiem , tas speciaali lai ienaidnieks nevareetu paarvietoties ??? … es domaaju ka tas ir muusu gudraa satiksmes ministra nopelns , pirmkaart jau saskruuveejot buuvnieciibas izmaksas liidz zelta tilta liimenim , jaasaak ar izmaksu reviziju , citaadi mums naudas ceļu buuvnieciibai nebuus nekad

+1
0
Atbildēt

0

mary75 10.05.2011. 22.04

Tas, kā mums tiek būvēti tie ceļi, un kur aiziet nauda, tas ir viens, bet, ka ST ņemas spriest, cik naudas jāpiešķir ceļu būvei, tā pa tiešo iejaucoties izpildvaras un Saeimas darbā un budžeta veidošanā, ir kaut kas cits.
Kam mums vispār valdība, Saeima, finanšu ministrija, kas spriež, cik naudas kam var izdalīt, vadoties pēc apstākļim?
Nu ļausim Kūtrim un Muižniecei pašiem izlemt visus jautājumus, pēc Šlesera un Co piespēles.
Kaut kāds nereāls absurds.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu