Maijā CSDD reģistrā velosipēdus var pieteikt bez maksas • IR.lv

Maijā CSDD reģistrā velosipēdus var pieteikt bez maksas

31
Foto: Andrejs Strokins, F64

Ar izglītojošu kampaņu un likumu izmaiņām veicinās velobraucēju drošību

Lai veicinātu velobraucēju drošību, līdz maija beigām plānots veikt uz riteņbraucējiem attiecināmas izmaiņas likumos, kā arī 38 500 latu izmaksājušā kampaņā iecerēts izglītot riteņbraucējus par drošu braukšanu uz ceļa, vēsta aģentūra LETA.

Kā stāstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) direktors Andris Lukstiņš, līdz maija beigām plānots veikt likumdošanas izmaiņas, paredzot, ka velosipēdistu apģērbam un braucamrīkiem diennakts tumšajā laikā obligāti jābūt aprīkotam ar atstarotājiem un lukturīti, kā arī atļaus šķērsot regulējamu krustojumu nenokāpjot no divriteņa.

Tāpat maijā rīkos informatīvo kampaņu, kuras laikā rādīs video klipus, internetā būs izglītojošas filmiņas, pilsētās tiks izvietoti plakāti un notiks aktivitātes sociālajos portālos ar mērķi veicināt gājēju, velosipēdistu un autovadītāju savstarpējo saprašanos. Kampaņā informēs velosipēdistus par likuma normu ievērošanu, nepieciešamo aprīkojumu un uzvedību drošībai uz ceļa un velosipēdu reģistrāciju. Kampaņas izmaksas ir 38 500 latu.

Aģentūra BNS vēsta, ka velosipēdu reģistrācijas popularizēšanai kopējā CSDD reģistrā, visu maiju velosipēdu reģistrēšana jebkurā CSDD nodaļā tiks nodrošināta bez maksas līdzšinējo viena lata un 24 santīmu vietā.

Kā skaidroja Lukstiņš, strauji pieaudzis velosipēdistu skaits uz ielām, tomēr satiksmes dalībnieki – gājēji, velobraucēji un autovadītāji – vēl nav iemācījušies savstarpēji saprasties. Ar kampaņu iecerēts veicināt savstarpējo cieņu. Paralēli informēšanai, tiks organizēti arī tematiskie reidi.

Valsts policijas Prevencijas pārvaldes priekšnieks Edmunds Zivtiņš norādīja, ka riteņbraucēji ir bieži satiksmes noteikumu pārkāpēji. Par raksturīgākajām situācijām, kas apdraud riteņbraucēju drošību, viņš sauc brauktuves šķērsošanas noteikumu neievērošanu, nepietiekamu pārliecināšanos par drošību pirms manevru veikšanas un nepareizi veikti manevri, tumši velosipēdisti nepietiekamas redzamības apstākļos un nepietiekama laika apstākļu riska novēršana attiecībā uz velosipēda vadīšanu, kā arī netiek ievēroti luksoforu signāli. Zivtiņš uzver, ka arī turpmāk tiks pievērsta pastiprināta uzmanība riteņbraucējiem alkohola reibumā, jo daudzi nezina, ka reibumā braukt ir aizliegts.

Satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) uz jautājumu, vai ceļu infrastruktūra ir gana laba, lai droši pārvietotos ar riteni, skaidroja, ka pašlaik notiek attīstība un daudzas pašvaldības izmanto savus un Eiropas Savienības finansiālos resursus, lai uzlabotu satiksmes drošību.

Pieaugot velobraucēju skaitam uz ielām, palielinājies arī negadījumu daudzums, kuros tie iesaistīti. Pēdējos gados biežāk negadījumā velosipēdisti uzbrauc gājējiem.

Komentāri (31)

anita_meistere 04.05.2011. 14.08

oo, tas labi. būs jāsafočē savi rīčuķi (vajag , lai piereģistrētu). ceru, ka nebūs tā, ka vipirms par velti piereģistrēs, bet pēc 1-2 gadiem iešķiebs kaut kādu velesipēdu nodokli.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu