Atzīmēs Filipa Halsmana jubileju • IR.lv

Atzīmēs Filipa Halsmana jubileju

25

Šodien un rīt Rīgā ar dažādiem pasākumiem tiks svinēta pasaulē pazīstamā rīdzinieka – fotogrāfa Filipa Halsmana – 105.jubileja, ziņo aģentūra LETA.

Svētku laikā notiks gan Halsmanam veltītas piemiņas zīmes atklāšana, gan starptautiska zinātniskā konference un divu īpašu izstāžu atklāšana.

Šodien plkst.15 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā notiks jaunajam projektam veltīta preses konference, bet plkst.16 muzejā tiks atklāta Halsmana piemiņas zīme, savukārt plkst.18 kinoteātrī “Rīga” tiks atklātas izstādes “101 žurnāla “Life” vāks” un “Lēciena valodas stunda”.

Savukārt rīt, 3.maijā, kinoteātrī “Rīga” no plkst.10 notiks starptautiska zinātniskā konference “Filipa Halsmana lasījumi”.

Pasaulē pazīstamais amerikāņu fotogrāfs Filips Halsmans dzimis Rīgā 1906.gada 2.maijā, bet no dzīves viņš šķīrās 1979.gada 25.jūnijā Ņujorkā. Tieši Rīgas multikulturālā telpa ar greznajām jūgendstila ēkām un dinamisko sabiedrisko dzīvi veidoja viņa pirmo vizuālo pieredzi. Arī fotogrāfijas pamatus apgūt viņš sāka Rīgā, un, pēc paša meistara vārdiem, turpmāk dzīvojot un strādājot Francijā un ASV, Rīgas pieredze būtiski ietekmēja viņa radošā rokraksta formēšanos.

Halsmana radošais mantojums ir laikabiedru portretējumi – lielvalstu prezidenti, slaveni aktieri, zinātnieki un rakstnieki. Galvenais, kas vieno visus šos darbus, ir cieņpilna attieksme pret atveidoto personu. Meistaram tas bija ne tikai maizes darbs, bet mūža aicinājums. Halsmana fotoportreti personificē sava laikmeta cerības un ideālus, viņš ir spējis dziļi un ar cieņu ielūkoties katrā portretējamā sejā, meklējot un atrodot tajā pārlaicīgas vērtības.

Plānots, ka turpmāk ik gadu Rīgā notiks fotogrāfam veltīts pasākums “Filips Halsmans un Rīga”, kura laikā plānotas starptautiskas zinātniskās konferences “Filipa Halsmana lasījumi”, izstādes un meistardarbnīcas. Šī projekta iecere ir nostiprināt zināšanas par Latvijas kultūras vēsturi un popularizēt Halsmana veikumu, kā arī atgādināt, ka Rīga spēj būt savdabīgu radošo personību kultūras koda veidotāja.

Projekta mērķi ir aktivizēt mūsdienu fotogrāfijas mākslas pētniecību, veicināt izglītības kvalitātes attīstību vizuālās komunikācijas jomā un rosināt dažādu nozaru profesionāļu – fotogrāfu, vēsturnieku, bibliogrāfu, fotogrāfijas pētnieku, žurnālistu, sociologu un politologu – starpdisciplināru analītisku diskusiju par fotogrāfijas nozīmi mākslā un medijos 20.gadsimta otrajā pusē un 21.gadsimtā.

 

Komentāri (25)

ivetao2007 02.05.2011. 10.31

Par Filipu Halsmani pēckara Latvija neko nezināja. Šo rindu autors par ASV nopelnīto honorarsu abonēja amerikāņu žurnālus, arī POPULAR PHOTGRAFIE. Tur uzgāju rakatu par slavenu 3 ASV prezidentu un citu slavenību fotogrāfu Filipu Halsmani, ka viņš ir Latvian born. . Kopā ar toreizējo fotgrafijas biedribas vadītāju Aivar Āķi mums izdevā Rīgā noorganizē viņa darbu izstādi uz kuru atbrauca ar Filipa Halsmaņa atraitne, kura plašā preses konferenecē stāstīja par savu vīru. Man ir saglabājusies magnetafona lenta no ši stāstījuma. Klāt bija arī rīdzinieks Iciksons, Filipa Halsmaņa skolas biedrs no viņa Rīgas laikiem.Viņiem bijusi plaša sarakste. Izstādes fotogrāfija palika Rīgā. Kas tā ieguva, nezinu. Pirms vairākiem gadiem Rīgā jau bija Filipam Halmanim veltīta konference. Uz LIFE tūkstošgadei veltītā nummura vāka bija XX gadu simta ikonas Alberta Einšteina fotogrāfija, kuras autosr bija Halsmanis. Par viņu pašu šajā jubilejas nummurā bija īpašs raksts. IR, rakstot par tik leģendāru fotogrāfu, vajadzēja atrast arī leģendaro LIFE nummmuru ar Einšteinu uz vāka.

+1
0
Atbildēt

0

janazakovica 02.05.2011. 23.47

kartejas ebreju pseido kariketas makslas leti slavinosais formats.nofotografeja prezidentu.nospieda foto sleedziti par ko jusma..zemteksts par ebreju unikalo tautu.taljaa 1905.Rigas centraa majas zidiem vien piedereja..

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu