Pensijas vecumu plāno pakāpeniski celt no 2016.gada • IR.lv

Pensijas vecumu plāno pakāpeniski celt no 2016.gada

23
Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Saeimā izskatīs plānu ar 2021.gadu pensijas vecumu noteikt no 65 gadiem

Pensionēšanas vecumu pakāpeniski paaugstinās no 2016.gada, līdz tas 2021.gadā sasniegs 65 gadus, paredz ceturtdien deputātu izskatīšanai Saeimas komisijās nodotie grozījumi likumā “Par valsts pensijām”, ziņo aģentūra LETA. Likumprojekts paredz pensionēšanās vecuma paaugstināšanu līdz 65 gadiem gan vīriešiem, gan sievietēm.

 

Pieaugs arī pensionēšanās vecums tiem cilvēkiem, kuriem ir tiesības pensionēties piecus gadus pirms vispārējā pensionēšanās vecuma – piecu un vairāk bērnu vecākiem, bērna invalīda vecākiem, politiski represētiem cilvēkiem, Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem. Arī šiem cilvēkiem pensionēšanās vecums pakāpeniski pieaugs, sākot ar 2016.gadu, līdz 2021.gadā sasniegs 60 gadus.

 

Patlaban tiesības uz vecuma pensiju ir sievietēm un vīriešiem, kuri sasnieguši 62 gadu vecumu un kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 10 gadiem.

 

Ar 2016.gadu paaugstinās arī minimālo apdrošināšanas stāžu no 10 līdz 15 gadiem. Ilgstošāks darba stāžs nodrošina lielāku vecuma pensiju.

 

Tā kā patlaban valsts pensijas saņēmēja nāves gadījumā viņa pārdzīvojušajam laulātajam, kurš ir izdienas pensijas saņēmējs, nav tiesību uz vienreizēja pabalsta saņemšanu, likuma grozījumos tiesības uz minēto pabalstu ir paredzētas arī izdienas pensijas saņēmējam.

 

Atbilstīgi likuma grozījumiem cilvēkam uz laiku tiks pārtraukta invaliditātes pensijas izmaksa, ja tās saņēmējs, pārtraucot darba attiecības, būs izvēlējies saņemt bezdarbnieka pabalstu. Pašlaik bezdarbnieka pabalstu nevar saņemt vienlaikus ar citiem sociālās apdrošināšanas pakalpojumiem, piemēram, izdienas un vecuma pensiju, slimības pabalstu, atlīdzību par darbspēju zaudējumu.

Komentāri (23)

annailmane 28.04.2011. 13.47

Vienlaicīgi ar pensijas vecuma paaugstināšanu jāveic arī citi pasākumi: jāuzlabo sabiedrības, īpaši vīriešu, veselība (puse no vīriešiem līdz pensijai nemaz nenodzīvo), jārada jaunas darba vietas, jāsamazina diskriminācija pret veciem cilvēkiem un jānodrošina, lai pirmspensijas vecuma cilvēkiem būtu zināšanas un prasmes,kas nepieciešamas darba tirgū. Tikai paceļot pensijas vecumu vien nekas daudz nemainīsies- nabadzīgu pensionāru vietā mums būs nabadzīgi veci bezdarbnieki.

+3
0
Atbildēt

5

    lebronj2356 > annailmane 28.04.2011. 14.39

    Ietiektu padomāt par mehānismu, ko tad tie vecie cilvēki darīs, ja gadīsies 1,3,5 gadus pirms pensijas palikt bez darba, jo vecos jau nevienam nevajag. Ir diemžēl arī otra galējība, ka līdz kapa malai mēģina palikt algotos amatos + saņemot pensiju – kas pēc būtības arī nav normāla situācija, jo neļauj darba apritē ienākt jaunām asinīm !

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > annailmane 28.04.2011. 14.41

    Nasing, es gan domāju, ka valstij ir izdevīgāk kaut subsidēt darba vietas, nevis maksāt miljoniem latus pabalstos vai uzturēt mistiskas melnā darba 100 latu programmas. Par kaut ko jau tie nodokļi tiek maksāti un tieši valsts uzdevums ir balstīt krīzes laikos ekonomiku, kad tirgus pats nespēj tikt galā.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    ineglite > annailmane 28.04.2011. 14.53

    Dzīvo , dzīvo kas tie večuki pa ielām staigā ko. Šeit laikam skaita ar tos kas sadzēruši alu iebrauc kokā . Jauni aiz savas pārgalvības zaudē dzīvību un beigās iznāk rezultāts . Protams lielākais posts ir šnabis un smēķēšana.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > annailmane 28.04.2011. 15.41

    @krix
    Subsidētās darba vietas ir risinājums krīzes sākumposmā. Tas ir pāri. Tādēļ mākslīgi uzturēt nodarbinātību nozarēs, kuras neatkopjas no krīzes ir neefektīvi. Citādi viņi daudz neatšķiras no mistiskajiem 100latniekiem – imitē darbību, bet pievienotās vērtības nekādas. Pēc šāda principa tad sanāk, ka valstij būs jāuztur par nodokļu naudu celtnieki vēl 3-5 gadus, jo šī nozare būs pēdējā, kas atkopsies.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > annailmane 28.04.2011. 14.03

    Piekrītu pēc būtības, bet varu precizēt, ka valstij:
    1) nav jārada darba vietas, bet ir jārada laba vide, lai to darītu privātie uzņēmēji;
    2) ir jānovirza vairāk naudas un jāievieš efektīvāki pasākumi un pieejamība mūzizglītībai.
    Un tomēr tas viss var nekādi rezultēties, jo šī paaudze ir tīrasiņu padomju cilvēks, kas gaida norādījumus no augšas, ko un kā darīt, nevis domāt līdzi.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

daina_tabuna 28.04.2011. 15.12

Principā, jo vairāk ceļ pensionēšanās vecumu, jo mazāk cilvēkiem (īpaši- vīriešiem) motivācijas maksāt nodokļus un veidot uzkrājumus. Ja tīri statistiski es redzu, ka man nespīd nodzīvot līdz pensijai (un pat ja nodzīvošu, tad varbūt pensiju saņemšu pāris gadus), tad kāda velna pēc man domāt par to, kas notiks pēc 20- 30- 40 gadiem? Valsts nostāja ir diezgan viennozīmīga- tai pensionāri nav vajadzīgi. Nu tad varbūt valstij arī nodokļi nav vajadzīgi? Varam noorganizēt. Nav problēmu. Man tie 300- 400 lati mēnesī šobrīd tīri labi noderētu…

+1
-1
Atbildēt

5

    annailmane > daina_tabuna 28.04.2011. 16.01

    Bet redzi, Latvijā ir pietiekami vīriešu (apmēram puse-pēc statistikas), kas līdz pensijai nenodzīvo, jo smēķē, riskē utt, tiem ir pietiekams pamats domāt- ak, ko nu es, tāpat nenodzīvošu, maksājiet man labāk aploksnē.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > daina_tabuna 28.04.2011. 16.45

    @Nasing spešal!
    Tikai viena šaize- arī dukāti līdzi varam mainās. Ko līdzēja mani 10 tūkstoši rubļu, kas bija manā rīcībā 1991. gadā, ja 3 gadus vēlāk no tiem palika pāri $ūda 50 lati? Bankā? Obligācijās? Vienīgais variants- zelts, bet tas tāds riskants pasākums no glabāšanas viedokļa.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > daina_tabuna 29.04.2011. 08.41

    @Nasing spešal!
    Un atkal- nav drošs pret varas maiņu. Atnāks kārtējo reizi komuņagas un mana zeme, māja, mežs… tutū! Turklāt tos trīs bez kredīta tāpat nenopirkt. Ja jau tā varētu- katru mēnesi piepirkt 3- 4 kvadrātmetrus zemes :-)

    Gleznas- nedroši, jo problēmas ar glabāšanu. Nu vienīgi tiešām dārgmetāli. Zeltam cena katru nedēļu jaunus rekordus sasniedz jau vairāku gadu garumā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > daina_tabuna 28.04.2011. 17.02

    @Dolārs
    Pērc zemi, mežus, uzcel māju, pērc gleznas, dārgmetālus, ilgtspējīgu uzņēmumu akcijas… nauda zeķē ir slikta investīcija, jo sieva var iemest krāsnī vai arī kaimiņi nopludināt un naudu izšķīdinās. Katrā ziņā stāsts ir par to, ka manta ir jākrāj dzīves laikā, nevis jādzīvo no kredītu uz kredītu par katru jauno gadžetu, kas morāli noveco jau pēc 6 mēnešiem. :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > daina_tabuna 28.04.2011. 15.54

    Tik pat tīri statistiski Tu vari arī aprēķināt savu iespējamo dzīves ilgumu, ja vadi auto droši, nenodarbojies ar augsta riska aktivitātēm, nesmēķē, uzņem sabalansētu uzturu, pārlieku nelieto alkoholu, regulāri sporto, nepārstrādājies, pietiekami izgulies, nodarbini prātu ar prāta spēlēm….

    Vidējais statistiskais dzīves ilgums neizsaka neko, jo neietver personiskos dzīves stila paradumus. Un šādā gadījumā Tavs iemesls nodokļu nemaksāšanai ir nepārliecinošs. Vīrieši, kas sasniedz savus 65 gadus un ir dzīvojuši saskaņā ar dabas likumiem, nodzīvo vēl savus 15 gadus. Ģenētiski vīriešos nav iebūvēta sliktāka veselība – vienkārši sievietes spēj saudzīgāk apieties ar savu veselību, lai statistiski nodzīvotu vidēji 12 gadus vairāk.

    Plus, iesīkstējušā sociālismā ir nemitīgas gaidas uz valsts atbalstu. Zinot, cik bieži Latvijā vēsturiski ir mainījušās valsts iekārtas, 100% paļaušanās uz valsts pensiju nav iespējama! Vienmēr ir jāatliek kāds dukāts vecumdienām arī pašam, lai sirds būtu mierīgāka! :)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

kdaljajev 28.04.2011. 19.00

Vajadzētu daļu pensijas sākt maksāt no 60 gadiem,lai cilvēkiem būtu mazāk stresa sagaidīt noteikto vecumu,kas nepārtraukti pieaug.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu