Pierīgas pašvaldības iebilst pret NĪN apmēru savos novados • IR.lv

Pierīgas pašvaldības iebilst pret NĪN apmēru savos novados

11
Andrejs Terentjevs, F64

Pašvaldību pārstāvji lems par lielāku teikšanu nodokļa noteikšanā un atlaižu piemērošanā

Pierīgas pašvaldības vēlas lielāku teikšanu nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) piemērošanā pašvaldībās, jo šobrīd radusies situācija, ka Pierīgā iedzīvotāji vairs nespēj samaksāt neadekvāti augstos nodokļus, piektdien intervijā LNT raidījumā “900 sekundes” stāstīja Mārupes novada domes Attīstības komitejas vadītājs Pēteris Pikše, vēsta aģentūra BNS.

Pēc viņa stāstītā kadastrālās vērtības un piemērotais NĪN ir pārāk augsts un neadekvāts pašreizējai ekonomiskajai situācijai Latvijā. Pikše atzina, ka grūtības samaksāt augsto NĪN rodas arvien lielākam skaitam Pierīgas pašvaldībā dzīvojošo. “Tiem, kas bija paņēmuši kredītus, tiem problēmas jau bija iepriekš. Ir tūkstošiem dzīvokļu un namsaimniecību, kuras bankas jau atsavina. Taču patreiz tā sarkanā robeža ir pienākusi arī citiem, kas nespēj samaksāt nodokļus. Pašreiz jau ir divi īpašumi zaudēti un 60 nodoti tiesu izpildītājiem uz atsavināšanu un vēl 200 mājsaimniecībām ir izsūtīti brīdinājumi,” klāstīja Pikše.

Mārupes iedzīvotāji jau ir savākuši parakstus par to, ka kadastrālās vērtības ir pārāk augstas. “Taču tā sāpe ir augstais NĪN. No sākuma mēs domājām iet to vieglāko ceļu un cīnīties par neadekvātām kadastrālām vērtībām, kas ir saistītas ar NĪN,” klāstīja Pikše. Viņš stāstīja, ka paraksti tika iesniegti Valsts Zemes dienestam, taču sapratne no dienesta nav sagaidīta. “Tas cēlonis ir daudz dziļāks un tas ir Finanšu ministrijas uzstādījums,” piebilda Mārupes novada domes pārstāvis.

Pikše stāstīja, ka tādēļ Pierīgas pašvaldības piektdien tiksies Jūrmalā, lai spriestu par NĪN un prasītu pašvaldībām lielāku teikšanu nodokļa noteikšanā un atlaižu piemērošanā. Pret augsto nodokli un kadastra vērtību iebilst Jelgavas, Ādažu, Babītes, Carnikavas, Garkalnes, Ikšķiles, Ķekavas, Mārupes, Olaines, Salaspils, Saulkrastu, Siguldas un Stopiņu pašvaldības, kā arī Rīgas pašvaldība.

Tikmēr Finanšu ministrijā izveidotā darba grupa līdz šā gada 15.jūlijam valdībā iesniegs priekšlikumus nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) sistēmas pilnveidošanai, tostarp izvērtējot iespējas dot pašvaldībām plašākas iespējas pašām likumā definētā koridorā noteikt nekustamā īpašuma nodokļa likmes. NĪN gan iekasē, gan arī savos budžetos saņem un pilnībā izlieto pašvaldības.

 

Komentāri (11)

janisholsteins 15.04.2011. 17.14

Pašvaldību rokās ir visas iespējas noteikt viszemāko likumā atļauto nodokļa likmi. Likums tikai nosaka saprātīgas robežas – diemžēl, nevaram mēs pilnībā uzticēties pašvaldībām. Pieļauju, pašvaldības var noteikt arī jēdzīgas nodokļu atmaksas vai arī vienoties, kā vissaprātīgāk šo naudu izlietot (infrastruktūra, kvalitatīva skola), lai lielā nodokļa maksātāji būtu laimīgi.

Visticamāk šis ir pašvaldību spins, lai paņemtu maksimālo naudu, bet teiktu, ka FM pie tā ir vainīga. Vai arī, lai nodzītu savās teritorijās kadastrālās vērtības – lai pierīgas nekustamo spekulantiem ērtāks bizness.

+3
0
Atbildēt

0

Lidija Apsīte 17.04.2011. 11.33

To Dzintrux. “Zemes nodokli vajadzētu maksāt tikai tiem kas no to izmanto saimnieciskā darbībā.”
Ui, kā negribas piekrist!!! Lozungs: atņemt un sadalīt, ne pie kā laba nav novedis. Es nesaku ka NĪN nav jāmaksā. Otrādi – ja kalvītis savlaicīgi būtu to ieviesis, domāju, šai jomā krīze būtu ne tik sāpīga…
bet nodokļi ir ļoti jūtīga lieta; ja tas būs par augstu, saimnieciskā darbība tiks nobremzēta, ja ne apstāsies. No otras puses par zemi būtu jāmaksā arī tad, ja to neizmanto. varbūt pat 0,5%, ja izmanto un 1,5%, ja neizmanto…
Jebkurā gadījumā kadastrālā vērtība nedrīkst būt augstāka par tirgus vērtību. A šo vērtību (resp.cenas) valsts nezin, jo darījuma summu apliek ar % nodokli, nevis ar const. nodokli. Rezultātā darījuma summa tiek slēpta un paredzētais % šā kā tā netiek ievākts.
Un vēl — saskrūvēs nodokļus, nu atņems zemi; un tālāk? Valsts pati sev to nodokli maksās, vai? ja nu vienīgi atkal kādam kantorim būs iespēja pārdot (apmaiņā pret nelielu un godīgu %) to, kas pašam nepieder… apsaimniekošana saucas :-)

+1
0
Atbildēt

1

    kdaljajev > Lidija Apsīte 17.04.2011. 16.21

    Piekrītu par to dalīšanu.Bet kāpēc būtu jāmaksā daudzdzīvokļu mājas iedzīvotājam,kurš zemi nekādi neizmanto.Tas dalījums uz iedzīvotāju skaitu arī nepareizs.Jo lielāka māja jo mazāks katram nodoklis.Pašreizējā situācijā,kad daudzi nevar samaksāt komunālos maksājumus papildu nodokļi dzen vēl lielākā nabadzībā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

odzina 15.04.2011. 12.14

Pašvaldības ir bezzobainas un iedzīvotāju intereses neprot nēvēlas nav gatavas aizstāvēt. Ir skaidrs, ka pašvaldības vēlas saņemt pēc iespējas lielākas summas. Un par savu galveno darbu uzskata pabalstu dalīšanu.
Piemēram Jelgavā iedzīvotāji, kuri dzīvo 5 km no pilsētas centra, sabiedriskais transports kursē no rīta un vakārā, bez izbūvetām ietvēm, bedrainām ielām, super nolaistu infrastruktūru maksā tik pat LIELU nodokli kā centra iedzīvotāji. Un jaunie grozījumi, kas stāsies spēkā no 2012.gada arī ir sviests. Un tie, kuriem pagalmā izīrējams 100 kv m viesu namiņš un pirtiņa par šo īpasumu vispār nemaksā neko, jo NIN jāmaksā tikai par dzīvojamo māju.

+1
0
Atbildēt

1

    austrisv > odzina 15.04.2011. 16.02

    Ļipiks!
    Ta tiai pagaidām, ka jāmaksā tikai par dzīvojamo māju. Es painteresējos pašvaldībā un tur teica, ka 2012. gadā būšot jāmaksā arī par palīgēkām! Tā kā viss ir laika jautājums!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu