SC prasa Jansona atzinumu valsts valodas nepārzināšanas sakarā • IR.lv

SC prasa Jansona atzinumu valsts valodas nepārzināšanas sakarā

18
Jaunievēlētais tiesībsargs Juris Jansons nodod svinīgo zvērestu Saeimas sēdē. Foto: F64
Dita Krauze

Jaunais tiesībsargs tikko pēc stāšanās amatā jau saņēmis pirmos iesniegumus

Tiesībsargs Juris Jansons, kuram piektdien bija pirmā darbadiena jaunajā amatā, jau saņēmis vairākus jaunus iesniegumus izskatīšanai. Viens no tiem ir apvienības „Saskaņas centrs” (SC) prasība pēc Jansona atzinuma par grozījumiem likumā, kas nosaka soda apmēru par latviešu valodas nezināšanu pietiekamā līmenī, kas nepieciešams darba veikšanai, vēstī BNS.

Jansons saņēmis arī iesniegumu no kāda pensionāra Liepājā par baņķiera izteikumiem par pensijām, kā arī vēl septiņas jau ierosinātas lietas, kas palikušas mantojumā no Jansona priekšteča šajā amatā Romāna Apsīša. To skaitā ir lietas, kas skar tiesības un taisnīgu tiesu saistībā ar fotoradaru fiksētu pārkāpumu, sūdzība par bēgļu un patvēruma meklētāju statusu, sūdzība no ieslodzītā par spīdzināšanu, lieta par diskrimināciju veselības stāvokļa dēļ pret darba devēju, kā arī vēl citas.

Tiesībsargam par šīm sūdzībām jāsniedz atzinums, kam būs ieteikuma raksturs, aģentūru BNS informēja tiesībsarga biroja pārstāvis Raits Averāts.

Jau vēstīts, ka SC izvirzītais un Zaļo un Zemnieku savienības atbalstītais kandidāts tiesībsarga amatam, līdzšinējais „Rīgas slimokases” likvidators jurists Juris Jansons tika apstiprināts amatā uz pieciem gadiem aizklātā Saeimas balsojumā ar 53 balsīm par un 40 – pret.

 

Komentāri (18)

kkristaps 19.03.2011. 13.38

SC prasība ir nekorekti noformulēta, jo lietas būtība manuprāt ir šāda: lai naturalizētos, ir jānokārto eksāmens. Bez latviešu valodas zināšanām šo eksāmenu nokārtot nav iespējams. Uz ceļiem nestāvošais sibīrietis latviešu valodu nezina, taču eksāmenu ir nokārtojis, tātad naturalizējies rupjas krāpšanas ceļā. Jautājums tiesībsargam: vai prasts krāpnieks var būt Saeimas deputāts?

+9
0
Atbildēt

1

    Laila > kkristaps 19.03.2011. 14.06

    Iespējams, rupja kļūda, bet vairāk izskatās pēc krimināli sodāmas darbības no atbildīgo ierēdņu puses:

    lsonības likums
    12. pants. Naturalizācijas vispārīgie noteikumi

    (1) Naturalizācijas kārtībā Latvijas pilsonībā var uzņemt vienīgi personas, kuras ir reģistrētas Iedzīvotāju reģistrā un:

    1) kurām naturalizācijas iesnieguma iesniegšanas dienā pastāvīgā dzīvesvieta ne mazāk kā piecus gadus ir bijusi Latvijā, skaitot no 1990. gada 4. maija (personām, kuras ieradušās Latvijā pēc 1992. gada 1. jūlija, piecu gadu termiņš tiek skaitīts no pastāvīgās uzturēšanās atļaujas saņemšanas brīža);

    _______2) kuras prot latviešu valodu;___________

    3) kuras zina Latvijas Republikas Satversmes un konstitucionālā likuma “Cilvēka un pilsoņa tiesības un pienākumi” pamatnoteikumus;

    4) kuras zina valsts himnas tekstu un Latvijas vēsturi;

    etc.etc.

    http://www.likumi.lv/doc.php?id=57512

    +2
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 19.03.2011. 14.59

SC iecēla Janosonu amatā un nu prasa atsrādāt! paskatīsimies, vai tas tiešām tā notiks?

+4
-1
Atbildēt

0

raimonds_bossltd 19.03.2011. 16.30

Kā maizi ēd, tā dziesmu dzied.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu