Japāna apsver iespēju aprakt Fukušimas AES • IR.lv

Japāna apsver iespēju aprakt Fukušimas AES

34
Fukušimas atomelektrostacija. Avots: AFP/LETA

Pagaidām tiek darīts viss iespējamais AES dzesēšanai

Japānas inženieri piektdien atzina, ka zemestrīcē bojātās Fukušimas atomelektrostacijas aprakšana smiltīs un betonā, iespējams, ir vienīgais veids, kā novērst katastrofālu radiācijas noplūdi, vēsta aģentūra LETA.

Šāda metode tika izmantota Černobiļas katastrofas seku likvidēšanā 1986.gadā.

Tikmēr amatpersonas paziņojušas, ka joprojām cer salabot strāvas padevi vismaz diviem reaktoriem, lai varētu atsākt ūdens sūknēšanu pārkarsēto kodoldegvielas stieņu atdzesēšanai. Ar ugunsdzēsības mašīnām uz reaktoriem tiek liets tonnām ūdens, un visintensīvākie glābšanas darbi notiek trešajā reaktorā.

Piektdien stacijas apsaimniekotāji “Tokyo Electric Power Co” (TEPCO) kā iespējamo risinājumu pirmo reizi atzina arī atomelektrostacijas (AES) aprakšanu, netieši apliecinot, ka pakāpeniskai rīcībai, piemēram, ūdens liešanai no militārajiem helikopteriem, ir mazi panākumi. “Reaktoru iebetonēšana nav neiespējama. Bet pašreiz mūsu prioritāte ir mēģināt tos vispirms atdzesēt,” preses konferencē pavēstīja TEPCO amatpersona.

Tikmēr Tokijā piektdien telpas nepameta miljoniem cilvēku, baidoties no sprādziena Fukušimas AES, kas atrodas 250 kilometrus uz ziemeļiem no galvaspilsētas, kaut valdošie vēji radioaktīvos dūmus un tvaikus, visticamāk, aiznestu prom no pilsētas Klusajā okeānā.

Valdība mierina, ka cilvēku veselībai draudi nepastāv. “Šajā brīdī joprojām nav pierādījumu, ka ievērojama radiācija būtu izplatījusies ārpus tiešās reaktoru zonas,” atzīmēja arī Pasaules Veselības organizācijas pārstāvis Ķīnā.

ASV Kodolenerģētikas regulēšanas komisija (NRC) brīdinājusi, ka pārkarsēto stieņu atdzesēšana varētu ilgt vairākas nedēļas. “Tas ir kas tāds, kas prasīs zināmu laiku, iespējams, nedēļas, kamēr galu galā izdosies novērst lielo karstumu reaktoros un pēc tam izlietotās degvielas baseinos,” preses konferencē Baltajā namā atzīmēja NRC priekšsēdētājs Gregorijs Jačko.

Piektdien kopā ar starptautisku ekspertu komandu savā dzimtenē ieradās ANO Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) ģenerāldirektors Jukija Amano. Viņa tehniskais padomnieks un zinātnieks Greiems Endrjū situāciju Fukušimas-Dajiči AES raksturoja kā “mēreni stabilu”, bet valdība ziņo, ka no trim reaktoriem joprojām ceļas balti dūmi untvaiki un helikopteri, kas izmantoti ūdens liešanai uz reaktoriem, tikuši pakļauti nelielai radiācijai.

Jau vēstīts, ka problēmas Fukušimas AES sākās pēc postošās zemestrīces 11.martā un tai sekojošam cunami, kā dēļ bez elektrības palika reaktoru dzesēšanas sistēma. Sprādzieni notikuši jau trīs AES reaktoros un viena reaktora izlietotās kodoldegvielas tvertnē. Piektdien Japānas Kodoldrošības aģentūra paaugstināja Fukušimas atomelektrostacijas avārijas novērtējumu uz piekto pakāpi starptautiskajā septiņu kategoriju skalā.

Dabas katastrofā oficiāli apstiprinātais bojāgājušo un bezvēsts pazudušo cilvēku skaits piektdien jau pārsniedz 17 000, taču mediju ziņas ļauj noprast, ka upuru skaits ir ievērojami lielāks.

Apstiprināto nāves gadījumu skaits pieaudzis līdz 6911, 10 316 personas tiek uzskatītas par bezvēsts pazudušām. Piektdien, tieši nedēļu pēc zemestrīces pulksten 14.46 pēc vietējā laika Japānā bija minūti ilgs klusuma brīdis upuru godināšanai.

Latvijas Sarkanajā Krustā četru dienu laikā saziedots 3500 latu, aģentūrai LETA pastāstīja LSK pārstāve Eva Ikauniece. “Tā ir ļoti laba atsaucība, ņemot vērā, ka Japāna nav izsludinājusi starptautisku lūgumu ziedot,” uzskata Ikauniece. Cilvēki ziedo dažādas summas, ir arī uzņēmumi, kas ziedojuši vairākus simtus latu, pastāstīja Ikauniece.

Jau ziņots, ka LSK aicina ziedot naudu cietušo atbalstam, bet papildu sabiedrības atbalsts tiks lūgts, ja būs saņemta informācija par konkrētu speciālistu vai lietu nepieciešamību. Līdzekļus var pārskaitīt uz LSK ziedojumu kontu vai ziedot, zvanot pa ziedojumu tālruni 90 006 880.

Palīdzības sniegšanu koordinē Japānas Sarkanais Krusts, kura brīvprātīgo operatīvo vienību dalībnieki sniedz medicīnisko aprūpi cilvēkiem mobilajās klīnikās, kas ir izveidotas zemestrīces skartajā reģionā, nodrošina ūdeni, ēdienu, segas pagaidu patversmēs, kurās izvietoti pirms sprādzieniem atomelektrostacijā evakuētie cilvēki.

Komentāri (34)

tudis 20.03.2011. 01.42

Cilvēciei ir tikai divas alternatīvas, attīstīties vai deģenerēties. Japāna izvēlējās attīstības ceļu, un varu derēt ka no tā nenogriezīsies.
Kodolenerģētika pieder pie viena no tīrākiem enerģijas ieguves veidiem. Jūsu visu iepriekš teiktie murgi parāda vidusmēra cilvēka aprobežotību, mēģinot meklēt vieglākās atbildes uz sarežģītiem jautājumiem, viņi klausās klaji destruktīvu organizāciju (piem “grīnpiss”) demagoģiju un nezin ka, saražotu 1 MW enerģijas no oglēm apkārtējā vidē nonāk 4000x vairāk rādioaktīvo izotopu nekā no AES.
Galvenais, kas pietrūkst Latvijas iedzīvotājiem ir spēja loģiski spriest.
Ir tautas kuras dzīvo pagātnē un audzē īrijā sēnes, un ir tautas, kuras nosaka kādā nākotnē dzīvot. Latvieti izdari izvēli.

0
0
Atbildēt

0

kreëstliv 19.03.2011. 11.10

Atbalstu AES izteica vakardien, esot Vilna.

0
0
Atbildēt

0

kdaljajev 19.03.2011. 12.10

Ar AES palīdzību Japāna izrāvās ekonomikas līderos.Vienā dienā visu pazaudēja.Sekas vēl līdz galam nav apzinātas.Mūsu gadījumā,kad nekāda liela ražošana nenotiek un nav iecerēta,AES būvniecības ideju nevajadzētu atbalstīt.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu