16.marta gājienā sadursmes nenotiek • IR.lv

16.marta gājienā sadursmes nenotiek

57
Foto: Dita Krauze
Ilze Malaševska

Pie Brīvības pieminekļa ieradusies arī Iekšlietu ministre Mūrniece

Bez publiskajā telpā solītajām sadursmēm, īsi pēc pulksten 12, pie Brīvības pieminekļa noslēdzies “Daugavas vanagu” gājiens, novēroja Ir.lv.

Brīvības pieminekļa labajā pusē bija demonstrantu grupa ar pret fašisma režīmu vērstiem plakātiem. Protestētāji nebija kuplā skaitā, tikai daži desmiti, kas, izmantojot ruporu, izkliedza gan latviešu, gan krievu valodā saukli “Kauns, kauns!”. Daži no protestētājiem bija tērpušies strīpainos, cietumnieku formām līdzīgos kreklos, viņu rokās bija redzami plakāti ar skeletgalvām, kā arī uz mietiem uzspraustas cūku galvas. Daudznacionālisma kopas pārstāvji skaļi izteica aicinājumus ziedus nolikt nevis pie Brīvības pieminekļa, bet gan Lestenē.

Protestantu pārstāvis gājiena noslēgumā gan latviešu, gan krievu valodā pateicās visiem tiem, kas ieradušies un “uzvedušies cilvēcīgi – nerīkojuši nekārtības”. Pārstāvis arī uzsvēra, ka miermīlīgā ceļā viņi ir parādījuši to, ka šis gājiens sabiedrībai tomēr nepatīk.

Par 16. martu liecināja kuplais policistu skaits, kas jau no paša rīta atradās Vecrīgas ielās. Ir.lv novēroja, ka pie Laimas pulksteņa un Līvu laukumā atradās “Rīgas Satiksmes” autobusi, kas kārtības sargus nogādājuši līdz pilsētas centram. Līvu laukumā īsi pirms gājiena sākuma atradās autobuss ar specvienības karavīriem, kuri bija bruņojušies ar stekiem.

Gājienā no Doma laukuma devās vairāki simti cilvēku. Tā priekšgalā gāja partijas “Visu Latvijai” līderi, kuri arī nesa Latvijas karogus. Gājiens sākās ar dziesmu un starp nestajiem karogiem, bija pieci Igaunijas un pāris Lietuvas karogi.

Šogad starp gājiena dalībniekiem mazāk bija redzami cilvēki gados, bet vairāk gados jauni cilvēki. Ir.lv uzrunātie jaunieši atzina, ka gājienā dodas, lai godinātu leģionārus un to devumu Latvijai, kā arī lai godinātu radiniekus, kas ir bijuši iesaistīti notikumā.

Gājiena dalībnieki pārvietojās pa specvienības un policistu veidotu aleju. Arī pie Brīvības pieminekļa bija uztaisīta aleja ar norobežojumiem, metāla konstrukcijām, kā arī abās laukuma pusēs bija nostājušies policisti. Pašu eju uz pieminekli aizšķērsoja policisti vairākās rindās, kas gājiena laikā nebija redzama.

Ir.lv žurnāliste Dita Krauze novērojusi, ka vecāka gadagājuma cilvēkiem, kuri komentēja piketētājus, citi dalībnieki norādīja atgriezties “savā” pusē, pie savējiem. “Šī situācija labi ilustrē to, ka laukums pie Brīvības pieminekļa simbolizē frontes līniju ar pretēji noskaņotām pusēm,” stāstīja Krauze. 

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL/Vienotība) ir apmierināta ar to, kā šodien noritējuši leģionāru atceres dienu pasākumi Rīgas centrā. Tieši tā arī bijis plānots – lai visi var paust savu viedokli, izvairoties no jebkādām sadursmēm, aģentūrai LETA sacīja ministre.

Ministre sacīja, ka leģionāru un viņu atbalstītāju gājiena dalībnieku skaits šogad bija lielāks nekā pērn, Brīvības pieminekļa apkārtnē pulcējās mazāk skatītāju un interesentu, protestētāju skaits pret leģionāru piemiņas pasākumiem bija salīdzinoši niecīgs – tikai daži desmit cilvēku, turklāt viņu vidū nevalda īpaša vienprātība.

“Šī ir tā diena, kad ar policiju varam lepoties,” sacīja Mūrniece, atzīmējot, ka policisti šodien ir pierādījuši savas organizēšanās un koncentrēšanās spējas.

 

Komentāri (57)

Ieva 16.03.2011. 10.32

Kurlandiešus, kas bija leģionāru organziācija, vācieši nošāva par to, ka viņu mērķis bija Latvijas neatkarība.
Žīdus šāva Arāja komanda, leģionam ar to nebija nekāda sakara. Krievijas mutē viss iznāk otrādi.

Viss šis troksnis ap 16. martu tikai ilustrē Latvijas nespēju lielvarām izskaidrot vēsturi. Tās to uztver tupi un vienkārši, tajā pašā laikā, tai paša Krievijā rasistisku, fašistisku (nacionālboļševistisku) iemeslu dēļ ir nogalinātāji simtiem, ne tās ādas krāsas, religijas vai tautības cilvēku. Te nu vietā būtu teiciens par skabargu un baļķi. Kad Igaunijā bija troksnis ap Aļošu, Himkos nonesa pieminekli Padomju Savienības varoņiem kara lidotājiem, bija vajadzīgs ceļš… Kā jūs domājat, kāpēc šo faktu neizbazūnēja tāpat kā Aļošu?

Fašistiskās tendences, ja arī parādās Latvijā, nerunā latviski, Padomājiet ar pēdējo piemēru, jauno žīdu kapu apgānīšanu. Apgānītāji bija ietekmējušies no Krievijas informatīva telpas.

Mums, atšķirībā no Krievijas, nav konfliktu vai rasu diskriminācijas. Ja ir tad, uz otru pusi- latvieši pat spiesti papildus apgūt krievu valodu, lai varētu konkurēt darba tirgū. To visu šie bļāvēji aizmirst. Īstenībā mums ir multinacionāla paraugvalsts, ar daudzvalodīgām skolām, kultūras iestādēm. Par Rietumu demokrātijās izraida čigānus, rīko turku grautiņus, vai deportē viesstrādniekus. Latvija ir paraugs, kur nekā tāda nav.

+31
-1
Atbildēt

5

    Ieva > Ieva 16.03.2011. 13.10

    paldies, Kureliešus

    0
    0
    Atbildēt

    0

    liina > Ieva 16.03.2011. 16.35

    Atgādināt vajag pasaules vēsturi nevis Latvijas. Kā vīrs ar garajām ūsām gatavojās iekarot visu Eiropu un kā vīrs ar mazajām ūšelēm pamanījās viņam iztraucēt uzbrūkot pirmais. Un nerimt atgādināt, ka Nirnbergas process jāturpina līdz tiek notiesāti abu XX gadsimta ļaunuma impēriju slepkavas nevis tikai vienas.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    snjuu > Ieva 16.03.2011. 12.52

    “Viss šis troksnis ap 16. martu tikai ilustrē Latvijas nespēju lielvarām izskaidrot vēsturi. ”
    ===
    Nav ienācis prātā, ka “lielvarām” LV vēsture varētu būt diezgan vienaldzīga?

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Ieva 16.03.2011. 12.59

    Ja runā par Krieviju, tad frāze “nespēj izskaidrot” neatbilst realitātei. Nav iespējams ko ieskaidrot kādam, kas nevēlas saprast, kuram nav izdevīgi saprast.
    Vai ar Kurlandiešiem domāji Kureliešus?

    +8
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 16.03.2011. 11.19

Viss šis troksnis ap 16. martu tikai ilustrē Latvijas nespēju lielvarām izskaidrot vēsturi…. +++ Kā var skaidrot vēsturi lielvarām, kuras to pašas lieliski zin un izprot, tikai ietur sev zināmu poziciju, jo karš taču vēl nav beidzies, tikai mainījis formu. Regnum.ru saceļ brēku, ka Krievijas vēstnieks LR ir lietojis frāzi “LR neatkarības atjaunošana, ” jo tā tiek apdraudētas nepilsoņu “cilvēktiesības” Latvijā, lai nodrošinātu spiedienu LR info telpā, Kremlis nodarbina, lasīju, kaut kur ap simts cilvēku un tādā garā.
16. marts – tas nav ” ekstrēmistu tusiņš”. Šajā datumā tikai skaudrāk iezīmējas patiesā situācija Latvijā, no kuras cenšamies izbēgt, cenšoties sev iestāstīt, ka 9. maijā, Pārdaugavā migranti piemin savus kritušos varoņus un tikai

+18
-1
Atbildēt

2

    austrisv > buchamona 16.03.2011. 14.43

    Riņķī apkārt!
    Piekrītu, jo 9.maijā šie demonstranti taču arī kara veterānu aizsegā demonstrē savu varu te Latvijā un to, kas te ir patiesais saimnieks!

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    anita_meistere > buchamona 16.03.2011. 12.07

    mums nekam neko nav jaskaidro un jāpierāda…jo tie kas ir spejīgi normāli uztvert info, tie jau sen zin gan vēsturi, gan visu citu.
    tik un tā abas puses paliks pie sava. es netaisos rīkoties kā tāds krievs, un list citu cilvēku lietas un prātos.
    tāpat ir skaidrs, ka visas šis te krievu šovinistu izpriecas par 16.03 ir tik kārtējais iegansts…kā tas bija ar t.s. krievu skolām utt. vnk krevi vēl joprojam nav samierinājusīes ar savu “koloniju” zaudēšanu. vēl jo viaŗak..par cik ee/un lt viņiem viars nekas nespīd..visi līdzekļi tiek liktie lietā Latvijā.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 16.03.2011. 10.49

Priecājos, ka esam demokrātiska valsts un pilsoņiem un arī nepilsoņiem ir tiesības uz pulcēšanās brīvību! katrs var interpretēt kā tam tīk! ne jau mums te tie vecie vīri kādi fašisti un ne jau tie, kas sevi uzdod par antifašistiem , tādi arī ir! Jautājums, kāpēc nepieciešama konfrontācija starp citādi domājošiem un ar citādu vēsturisku traktējumu? Lai pulcējas, jo neba jau nu 9.maijā šiem kāds traucēs pulcēties, lai gan tieši Staļins bija tas, ka siznīcināja pusi Latvijas tautas! Lai nolādēts Staļina režims un mēģinājumi to atdzemdināt!

+16
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu