Fukušimas AES reaktors vairs nav hermētiski noslēgts • IR.lv

Fukušimas AES reaktors vairs nav hermētiski noslēgts

22
"Fukušimas 1" ceturtais reaktors pirms un pēc otrdien notikušās eksplozijas. Avots: EPA/LETA

Francijas Kodoldrošības pārvalde situāciju vērtē ar sešām ballēm; Černobiļai bija septiņas

Fukušimas atomelektrostacijas (AES) otrais reaktors vairs nav hermētiski noslēgts, otrdien paziņoja Francijas Kodoldrošības pārvalde (ASN), vēsta aģentūras LETA, AFP.

Kā skaidro pārvaldes vadītājs Andrē Klods Lakosts, reaktoru apņemošā betona konstrukcija “vairs nav noslēgta”. Kā norāda ASN, divi otrdien notikušie sprādzieni bojājuši struktūru, kas ir izplūstošās radiācijas ievērojamā pieauguma avots.

ASN situāciju Fukušimas AES novērtējusi ar sesto pakāpi starptautiskajā septiņu kategoriju skalā. Tikmēr Japānas kodoldrošības aģentūra situāciju Fukušimā novērtējusi ar ceturto pakāpi. Piemēram, Černobiļas katastrofa bija novērtēta ar augstāko – septīto – pakāpi.

Jau ziņots, ka otrdien atomelektrostacijā izcēlās ugunsgrēks izlietotās kodoldegvielas krātuvē, atmosfērā raidot radioaktīvus izmešus. “Japānas varasiestādes šodien informēja IAEA, ka ceturtā reaktora izlietotās kodoldegvielas krātuvē izcēlies ugunsgrēks un atmosfērā tieši nonāk radioaktīvi izmeši,” teikts ANO Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) paziņojumā.

Agrā otrdienas rītā kodolspēkstacijas “Fukušima 1” otrajā reaktorā notika sprādziens, bet neilgi pēc tam ceturtajā reaktorā eksplodēja ūdeņradis, izraisot ugunsgrēku. Vēlāk gan tika ziņots, ka liesmas izdevies apslāpēt. Tomēr līdz ar ūdeņradi noplūdušas arī radioaktīvās vielas.

Savukārt sprādzienā, kas noticis otrajā reaktorā, bojāts ēkas jumts un virs tās paceļas dūmi. Tiek ziņots, ka daļai personāla likts reaktoru pamest, un kāds eksperts brīdinājis, ka tas varētu liecināt par tālāku krīzes saasināšanos.

Fukušimas AES divu reaktoru ēkās jau sestdien un pirmdien notikušas eksplozijas, taču līdz šim radioaktīvais piesārņojums ievērojamā līmenī netika konstatēts. Reaktoru darbība tika traucēta 8,9 balles spēcīgajā zemestrīcē, pēc kuras Japānas Klusā okeāna piekrasti smagi skāra cunami. Bojājumu dēļ tika traucēta dzesēšanas sistēma trijos Fukušimas reaktoros.

Tikmēr katastrofas upuru skaits pārsniedzis 3373 cilvēku, bet 6746 personas skaitās bez vēsts pazudušas, ievainoti 1897 cilvēki.

Zemestrīce un cunami viļņi sagrāvuši vairāk nekā 55 380 ēkas, vairāk nekā 3000 mājas pārklājuši plūdu ūdeņi, bet 130 mājas nodegušas, ziņo policija. Reģistrēti 68 zemes nogruvumi.

 

Komentāri (22)

mjantons 15.03.2011. 10.18

Tā jau ir tā AES īpašība, kad pilnībā ar stieņiem “nobremzētā” stāvoklī reaktoram nepieciešama dzesēšana, kurai jānodrošina enerģija no citiem avotiem. Samērā gara nosacījumu shēma ar iespējamām kļūdām.
Bet notikumiem var sekot no ši avota tādā pašā kvalitātē kā Japānas iedzīvotājiem: http://www3.nhk.or.jp/nhkworld/

+3
-1
Atbildēt

0

Ina Karlivāne (Zoldnere) 16.03.2011. 11.50

Nez kādas ir izmaksas kilovatstundai elektrības saražotai atomelektrostacijā un piem. vēja ģenerātorā?

0
0
Atbildēt

0

agris_kveders 15.03.2011. 16.03

Kāds sakars hermētiskam slēgumam ar atomreaktoru? Hermētiski noslēgts nozīmē – nelaiž garām gaisu.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu