Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Sākusies kara trešā fāze — pozīciju atgūšana, paziņoja Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs. Ukraina septembrī no okupantiem atkarojusi lielāku teritoriju, nekā Krievijas spēki kopš aprīļa sagrābuši, — vairāk nekā 6000 kvadrātkilometru, otrdien teica Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Sekmīgs bija ukraiņu pretuzbrukums Harkivas apgabalā, bet pirmdien Ukrainas armija Hersonas apgabalā atbrīvoja 500 kvadrātkilometru platību. Attēlā: ukraiņu karavīri no krievu armijas atkarotajā teritorijā. Foto — Scanpix

11. septembra naktī pilnībā tika apturēta Zaporižjas AES darbība. Notika sagatavošanas darbi reaktora atdzesēšanai un pārvešanai aukstā stāvoklī. Svētdien tika atjaunota elektrības padeve AES pa ārējo elektrolīniju, lai dzesētu apturētos reaktorus, bet otrdien Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra paziņoja, ka atjaunota otra rezerves elektrolīnija uz AES. Tas ļaus droši dzesēt reaktorus. Situāciju Zaporižjas AES pa tālruni apspriedis Francijas prezidents Emanuēls Makrons ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Pagājušajā nedēļā 96 gadu vecumā nomira Lielbritānijas karaliene Elizabete II. Viņa kļuva par Apvienotās Karalistes valdnieci 1952. gadā un sadarbojās ar 15 britu valdības vadītājiem no Vinstona Čērčila pirms vairāk nekā 70 gadiem līdz Lizai Trasai, kura nule kļuva par Lielbritānijas premjerministri. Sestdien Londonā Troņmantošanas padome oficiāli pasludināja Elizabetes II vecāko dēlu par karali Čārlzu III. Karalienes bēres notiks 19. septembrī. 

Eiropas Komisija (EK) pagājušajā nedēļā ierosināja noteikt cenas griestus Krievijas gāzei. Šāds solis ļautu ierobežot Krievijas peļņu un līdz ar to arī spēju turpināt finansēt karu Ukrainā. EK arī vēlas noteikt obligātus elektrības patēriņa samazināšanas pasākumus sastrēgumstundās, lai mazinātu cenu svārstību. Tiek plānots ierobežot arī enerģijas ražotāju lielo peļņu. Krievijas prezidents Vladimirs Putins forumā Vladivostokā piedraudēja pārtraukt jebkādu energoresursu piegādi, ja Eiropa noteiks cenu griestus.

Eiropas Komisija apstiprināja jaunu kārtību, kā Krievijas pilsoņi varēs saņemt vīzas iebraukšanai ES. Vīzu ieguves laiks būs krietni ilgāks, jāiesniedz vairāk dokumentu,  un maksa par vīzu pieaugs no līdzšinējiem 35 eiro līdz 80 eiro. Jaunā vīzu saņemšanas kārtība stāsies spēkā no 12. septembra un ilgs, kamēr Krievija turpinās iebrukumu Ukrainā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu