Tiesa atļauj vairākus 16.martā pieteiktos pasākumus • IR.lv

Tiesa atļauj vairākus 16.martā pieteiktos pasākumus

12

Līdz Leģionāru atceres dienai pastiprināti uzraudzīs robežu

Administratīvā rajona tiesa piektdien, izskatot Pilsoņu un nepilsoņu savienības un Latvijas Antifašistiskās komitejas sūdzības par Rīgas pašvaldības liegumu rīkot pasākumus 16.martā, tomēr nolēma tos atļaut, vēsta aģentūra BNS.

Tiesas sēdē Valsts policijas un Drošības policijas pārstāvji norādīja, ka vēl pirms pašvaldības atzinuma par pasākumu aizliegšanu iestādes izvērtēja iesniegtos pieteikumus un arī ar tiem saistītos riskus un bija atzinušas, ka šos pasākumus labāk ir atļaut, jo tad tie ir sankcionēti un ir zināmi rīkotāji un scenārijs. 

Pēc argumentu uzklausīšanas tiesneses vaicāja Rīgas domes pārstāvjiem, kāpēc tad pasākumi aizliegti, ja policija nav norādījusi uz tiešiem draudiem. Domes pārstāvji konkrētu atbildi nesniedza, taču uzsvēra, ka domes juristi acīmredzot nav uzzinājuši visu informāciju, ko norādījusi policija.

Līdz šim tiesā bija saņemtas tikai šo biedrību sūdzības, un tās bija apvienotas vienā lietā. Pilsoņu un nepilsoņu savienība 16.martā skvērā pie Brīvības pieminekļa vēlas rīkot sapulci pret fašisma glorifikāciju Latvijā, paredzot, ka pasākumā varētu piedalīties aptuveni piecdesmit cilvēku. Sapulci pret fašisma glorifikāciju Latvijā organizē arī Latvijas Antifašistiskā komiteja, arī šajā pasākumā varētu piedalīties piecdesmit cilvēku.

Jau vēstīts, ka Rīgas pilsētas izpilddirektora pienākumu izpildītājs Māris Kalve pirmdien nolēma aizliegt rīkot visus 16.martā, Leģionāru atceres dienā, pieteiktos pasākumus. Viņš lēmumu skaidroja ar Valsts policijas un Drošības policijas sniegtajiem atzinumiem, kuros norādīts uz iespējamiem būtiskiem sabiedriskās kārtības un drošības apdraudējumiem plānoto pasākumu laikā.

Aizliegumus rīkot gājienus, sapulces un piketus pie Brīvības pieminekļa un tā tuvumā saņēma biedrība “Daugavas vanagi Latvijā”, biedrība “Daugavas vanagi Latvijā Limbažu nodaļa”, biedrība “Pilsoņu un nepilsoņu savienība”, biedrība “Latvijas Antifašistiskā komiteja”, biedrība “Simtgadnieku kustība” un privātpersona Pjotrs Gruca.

Tikmēr Valsts robežsardzes priekšniekam Normundam Garbaram uzdots veikt pastiprinātu robežkontroli, lai novērstu Latvijai nevēlamu personu iekļūšanu valstī un izslēgtu provokāciju draudus 16.martā.

Iekšlietu ministrija aģentūru BNS informēja, ka pastiprinātā robežsardzes imigrācijas dienestu kontrole tiks veikta no 11. līdz 17.martam visās robežšķērsošanas vietās visā Latvijas teritorijā.

Komentāri (12)

mary75 11.03.2011. 13.51

“Tiesas sēdē Valsts policijas un Drošības policijas pārstāvji norādīja, ka vēl pirms pašvaldības atzinuma par pasākumu aizliegšanu iestādes izvērtēja iesniegtos pieteikumus un arī ar tiem saistītos riskus un bija atzinušas, ka šos pasākumus labāk ir atļaut, jo tad tie ir sankcionēti un ir zināmi rīkotāji un scenārijs”.
——————————————————-
Un te rodas jautājums – uz kādu informāciju balstījas Ušakova lēmums aizliegt šos pasākumus, argumentējot to ar drošības apsvērumiem?
Uškovs saņem informāciju no CIP?
No Krievijas FSB?
Vai tas viss ir tikai politiskās spēlītes ar mērķi izdabāt savam elektorātam?
Ja tā, tad tās ir spēlītes ar demokrātiju un vēl melošana, piesaucot neesošus faktus, ļoti slikti, Ušakov!

+13
-1
Atbildēt

0

Normunds 11.03.2011. 14.00

Tas jau bija skaidrs pat ezītim, ka tiesa atļaus. Tam, kas uzstāja uz aizliegumu ne tikai jāsedz tiesas izdevumi, bet arī jāsaņem sods par apzinātu pretlikumīga lēmuma uzspiešanu. Nu nav jav visi RD juristi tādi plānprātiņi ka nezinātu AT lēmumus

+8
0
Atbildēt

1

    Una Grinberga > Normunds 11.03.2011. 15.52

    Un ko teiks Maskava, ka krievvalodīgais mērs ir atļāvis tādu pasākumu? Tas gan būs šovs. Nils Krievijas žurnālistiem stomīsies, ka Latvijā ir pārāk liela visatļautība un nav kompartijas diktāta, kas šādu pasākumu vienkārši aizliegtu!

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 11.03.2011. 13.47

Vai kādreiz mēs izņemsim to vāveri no riteņa? Katru gadu viens un tas pats – šķiet, ka “cilvēka domāšanas progress” ir kaut kāds zinātniskās fantastikas termins nevis realitāte.

+7
0
Atbildēt

1

    kkristaps > Una Grinberga 11.03.2011. 13.48

    Jā, tā ākstīšanās katru gadu ir piegriezusies, manuprāt, tiesas jau tāpat ir pārlsogotas.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu