Kam labums? • IR.lv

Kam labums?

21
foto: Kaspars Krafts/f64
Skaidrīte Lasmane

Vai pusotra gada noilgums ļaus Satversmes tiesnesei iziet sveikā?

Varbūt aiz pieraduma un nepiesardzības, varbūt aiz cilvēciska paguruma, taču Satversmes tiesas priekšsēdētāja Gunāra Kūtra pirmdienas radio intervijas sākums patiešām nevar neizraisīt zināmu veselā saprāta apjukumu. Šādu reakciju apliecina arī tūlīt sekojošie gudrie IR komentāri. Dīvaini nepiesegtā un atklātā veidā intervijas tekstā un zemtekstā pausta neapmierinātība, nepatika vai pat vienaldzība – ne jau pret bijušās Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājas Vinetas Muižnieces dokumentu „korekciju" partijas interesēs, kā būtu sagaidāms, bet pret prasmīgi piesegtās, tomēr drosmīgi uzietās amorālās aizkulišu darbības publiskojuma lietderību. 

 Pragmātiskais stils, kas izpaužas Satversmes amatpersonas jautājumā- kam no tā labums- patiešām ir būtisks? Iespējams, ar to Satversmes tiesas vadītājam izdosies papildināt Latvijas varasvīru izteikumu panteonu tautas atmiņā. Kas attiecas uz atbildi, tā savukārt var kalpot par nopietnu materiālu varas pārstāvju domāšanas shēmas analīzei Latvijā. Pie tās tad nedaudz pakavēsimies. 

Kam labums? Intervijā tas piedēvēts tikai diviem deputātiem- pašreizējās Juridiskās komisijas vadītājai Ilmai Čepānei un Aleksejam Loskutovaam, labuma guvēju pamatojumam izmantojot ironisku piebildi „taisnības cīnītāji". Ja par labumu uzlūko godīgu saskaņu ar sevi vai tautas atbalstu, tad Kūtra kunga apgalvojumam un apzīmējumam nākas pilnībā piekrist, tikai bez ironijas – patiesā cieņā un pateicībā par divu cilvēku cīņu ar banālu ļaunumu, kas tik ilgi paralizējis godīgu likumdošanu un demokrātisku pārvaldi Latvijā. Pilnībā un pašsaprotami diemžēl jāpaļaujas uz augstās amatpersonas intuīciju, ka uz labuma gūšanu minēto deputātu rīcības rezultātā nav ko cerēt divām iestādēm – Saeimai un Satversmes tiesai. Kā ar tiesnesi Vinetu Muižnieci un viņas labumu? No vienas puses, mērķu un līdzekļu rezultatīvais saskaņojums būtu uzlūkojams par nesavtīgas rīcības paraugu – sava goda upurēšanu partijas interesēs, vieglo dienu nolikšanu Tautas partijas lojalitātes vārdā. Taču tikai tādā gadījumā, ja toreizējā Saeimas Juridiskās komisijas vadītāja apzinātos, pirmkārt, likuma kavēšanas, kā arī tehnisko svītrojumu un labojumu bīstamību savai turpmākajai karjerai, pieļaujot, ka mahinācijas var tikt atklātas, un, otrkārt, ja viņas uzskati par taisnīgiem mērķiem nebūtu pretrunā ar universālu un ikdienišķu vispārpieņemta godīguma izpratni. 

 Kas attiecas uz baiļu sajūtām likuma bremzēšanas notikumos, par to klātesamību jāšaubās, jo labojumi protokolā izdarīti ar neslēptu pašas Saeimas komisijas vadītājas roku. Varas nekaunības un augstprātības ievingrināta roka, visticamāk, arī šoreiz vadījusi amorālo aizkulišu darījumu. Par to, protams, klusē gan Kūtra kungs, gan klusējuši un klusēs atsevišķi partiju labuma, nevis tautas kalpi. 

 Gadu gaitā Latvijā izstrādāta stereotipa publiskas retorikas shēma, kura kāda atklātībā nonākuša politiska negadījuma attaisnojumam piedāvā tikai juridisku līdzekli – nevainības prezumpciju un pacietīgu tiesas sprieduma gaidīšanu (kura visbiežāk paliek tikai nepiepildāma un nepiepildīta iespēja), stiprā paļāvībā uz to, ka likumi Latvijā dažkārt nav pakļauti tālo Sinaja kalnu autoritātēm, bet atkarīgi tikai no tuvi blakusstāvošo balsojuma vai vietējo tiesnešu lēmumiem. 

 Arī Gunāra Kūtra domāšanas shēma ir kristālskaidri juridiska- tipisks juridiski formāla automātisma gadījums: pusotra gada (kāda mūžība!) glābjošais noilgums ļaus iziet sveikā gan Satversmes tiesnesei, gan viņas priekšniecībai. Un TV ekrānos blakus Satversmes tiesnešu sejām līdz apnikumam būs skatāms pustiesāta mahinatora stindzinošais smaidiņš vai odiozu labas Latvijas solītāju ellišķīgā nopietnība. Līdz tautas sprieduma brīdim, kad vienreiz, iespējams, tā prasīs morālu atbildību par, atvainojiet, prastu blēdību.

Komentāri (21)

mary75 02.03.2011. 17.48

Nevaru iedomāties, ka kaut kas līdzīgs notiktu jebkurā citā dem. valstī.
Par Muižnieci jau nekādi pārsteigumi, kārtējo reizi apstiprināja, ka PLL ir noziedzīga organizācija, un šī te dāma ir šīs te organizācijas seja un spogulis.
Toties ST vadītāja reakcija vispār ir ārpus veselā saprāta robežām.
Ja Kūtris patiešām arī domā, ko teica – te pat trūkst vārdu, kā lai to nokomentē.
Varētu ko līdzīgu gaidīt no ZZS vai PLL āmuriem, bet, ST vadītājs bez kādas izpratnes par tiesiskumu un demokrātiskās valsts pamatiem – nu, laikam kas tāds iespējams tikai muļķuzemē.
Jauka valsts izveidota 20 gadu laikā pateicoties PLL, ZZS, TB pūlēm ( Muižnieces jaunāko izpalīgu Rasnaču arī aizmirst nevajag).
Kur tikai paskaties – visur muižniecveidīgie un Kūtrim līdzīgie.
Par tādu ētiku šie vispār nav dzirdējuši.
Bet, reti pretīgi abi glumiķi – Kūtris un Muižniece, jātur viņu foto kā vemjamās zāles, ja ko sliktu ieēd.

+26
0
Atbildēt

3

    dro > mary75 02.03.2011. 17.57

    dzeris Labs komentārs Tev padevies, tikai kā vienmēr aizmirsi pieminēt arī savus mīluļus:)

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > mary75 02.03.2011. 22.44

    to dzeris49
    Fašistu-staļinistu, kononova noziegumu mantinieku, SC, locekļi(poci)vienmēr ir nostājies pret valsts interesēm, vai tas ir bijis pilsonības likuma, t.s. krievu karaspēka izvešanas vai Abrenes jautājumā kopā ar LPP vai viņu priekšgājējiem DPS un LC.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 02.03.2011. 18.04

    Mani “mīluļi” SC sākuši atklāti atbalstīt ZZS un PLL tikai pēdējā laikā.
    Lielākie nopelni šās sistēmas izveidošanā, tomēr, bija tiem, kas bija pie varas visu šo laiku.
    Kaut arī, piekrītu, SC, atbalstot šos te, parāda, ka nav ne par matu labāks.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

kkristaps 02.03.2011. 18.49

Ja Kūtra pauduma mērķis bija pierādīt, ka ST priekšsēdētājs ir tikpat apšaubāmas morāles nesējs kā AT priekšsēdētājs vai KNAB priekšnieks, kā arī vēl vairāk diskreditēt tiesas varu, kuras prestižs jau tāpat ir ļoti zems, tas viņam ir spīdoši izdevies.

+21
0
Atbildēt

0

dro 02.03.2011. 18.50

Paldies autorei! Loģiski būtu, ja zem šī komentāra būtu parakstījušies daudzi LU profesori un pasniedzēji, arī juristi, kultūras darbinieki, skatuves zvaigznes, akadēmiķi, pašvaldību vadītāji, kuri tik aktīvi piedalījās Liepnieka pozitīvisma kampaņā…

+17
-1
Atbildēt

2

    anete_raugule > dro 03.03.2011. 15.42

    Diemžēl, pasniedzēji un juristi tikai aktīvi paraksta aizstāvības vēstules džekam, kas ar kinoteātrī nelikumīgi ienestu ieroci cilvēku ;((

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > dro 02.03.2011. 19.16

    Tur jau tā lieta, pat izglītotākās sabiedrības daļas reakcija ir nekāda.
    Tāpēc jau viņi mierīgi var graut tiesiskumu tālāk.
    Vairākumam tas viss vispār pie vienas vietas.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu