Nokia riskē abējādi - ar vai bez Microsoft • IR.lv

Nokia riskē abējādi – ar vai bez Microsoft

33
Nokia N8, pēdējais Symbian telefons. foto: Nokia Press
Juris Kaža

Lielākais mobilo telefonu ražotājs "sagrīļojies"

Pasaules lielākais mobilo telefonu ražotājs Nokia nolēmis mesties kopā ar pasaulē izplatītākās datoru operētājsistēmas Microsoft Windows samērā jauno mobilo versiju Windows Phone 7, lai tādējādi glābtu savu krītošo pasaules tirgus daļu.

No šī paziņojuma jau pagājušas pāris nedēļas un nebūt nav skaidrs, ka lēmums bijis pareizais. Faktiski Windows Phone 7, kas tika palaists tirgū tikai pērn rudenī, jau piedzīvojis pirmo, nelielo neveiksmi. Atcelta martā paredzētā pirmā programmatūras lielā jaunināšana, jo programmiņa, kurai vajadzēja atvieglot šo procesu, vairākus Samsung telefonu modeļus ar Windows Phone 7 pataisījusi par nekam nederīgiem "klučiem". Tas neko labu nevēsta, jo, arī ja daudzi uzskata Windows par sistēmu, kurai bieži, ar dažādām veiksmes pakāpēm, uzbrūk hakeri, līdz šim vismaz varēja paļauties uz to, ka pats Microsoft neizplata kaitīgus brāķus.

Jaunais Nokia vadītājs, Stīvens Elops (Steven Elop) kurš iepriekš bija augsta Microsoft amatpersona un vadīja tā biznesa produktu nodaļu, firmas iekšienē izplatītā memorandā Nokia salīdzināja ar cilvēkiem, kas atrodas uz degošas naftas platformas. Pēc memoranda noplūdes, daudzi gaidīja kādus radikālus soļus, taču retais iedomājās, ka Elops pagriezīs somu biznesa "flagmaņa" stūri tik negaidītā virzienā.

Skaidrs, ka Nokia tirgus daļas zaudēja vairāku apstākļu ietekmē. Pats galvenais, ja tirgu analizējam pēc operētājsistēmu sadales (Nokia plaši izmantoja Symbian), ir Microsoft sava veida konkurenta Google izstrādātās telefonu un planšetdatoru operētājsistēmas Android straujā izaugsme. Kā liecina tirgus analītiķa Gartner dati, Android tirgus daļa 2010.gadā uzkāpa līdz 22.7 % no tikai 3.9 % 2009.gadā. Apple operētājsistēma iOS savu tirgus daļu pieaudzēja nedaudz, līdz 15.7 % no 14.4 % 2009.gadā. Savukārt Symbian tirgus daļa pērn nokrita līdz 37.6 % no 46,9 % 2009.gadā. Kā informē Gartner, 2010.gada ceturtajā ceturksnī Android, ieņemot otro vietu, tikai nedaudz atpalika no Symbian.

Apple ar tikai vienu telefona pamatmodeli visai ātri apspēlēja pārējos un to pašu arī izdarījis Android ar vairāku ražotāju un modeļu palīdzību.

Jau ilgāku laiku internetā arī parādījās kritika, ka Symbian sācis novecot, taču iepriekšējā gadu desmita vidū radītai un vairākkārt atjaunotajai operētājsistēmai galvenā vaina nebija dažādi tehniski knifi kam piesējās programmēšanas speciālisti, kas pazina Symbian iekšas. Salīdzinot ar iOS un Android, tam vienkārši trūka krutuma vai coolness. Lai cik tas neliktos neracionāli, Apple ar tikai vienu telefona pamatmodeli (katru gadu jaunu iPhone) visai ātri apspēlēja pārējos un to pašu arī izdarījis Android ar vairāku ražotāju un modeļu palīdzību.

Nokia izvēlētā Microsoft mobilo telefonu operētājsistēmu tirgus daļa faktiski samazinājās uz pusi 2010.gadā līdz 4.2% no 8.7 % 2009.gadā. Protams, šie dati jāsaprot kontekstā. Windows Phone 7 parādījās tikai pērn rudenī, aizstājot līdzšinējo Windows Mobile. Par jaunās sistēmas veiksmi, iespējams, ir pāragri spriest, taču sistēmas jaunā versija nav bijusi nekād "tirgus raķete". Recenzenti gan atzina, ka Windows Phone 7 jaunais izskats un funkcijas (zvanīšanu, kalendāru, foto u.tml.) iekļaujot "flīzes" uz ekrānu ir novatorisks risinājums. Tomēr tam trūkst tādas funkcijas kā copy-paste starp dažādām funkcijām, ko solija ieviest nākamo Windows Phone 7 jauninājumu (to, kura "sagatvošanas" programmatūra nokāvā vairākus mobilos telefonus). Symbian tas jau bijis sen. Jāpiebilst, ka Nokia telefonu tirgus daļa arī samazinājās līdz 28.9 % no 36.4 % 2009.gadā, taču zudumi arī skāra visus pēc tirgus daļas lielākos ražotājus. Samsung, kas ieņēma otro vietu, 2010.gadā noslīdēja līdz 17.6 % no 19.5 % tirgus daļas 2009.gadā. Lielākais "ieguvējs", kā liecina Gartner dati, bija kategorija "citi", kuras tirgus daļa uzkāpa līdz 30.6 % no 16,5 % . Ja Nokia būtu vēlējusies "piekabināt" sevi straujāk augošai mobilo ierīču "ekosistēmai", pareizā izvēle, iespējams, būtu bijusi Android. Tagad ar tirgū sevis nepierādījušo Window Phone 7 jau ir notikusi pirmā, nepatīkamā "avārija". Kas būs tālāk, grūti pateikt. Sīkrīku jeb aplikāciju (apps) priekš Windows Phone 7 ir salīdzinoši maz, un tas ir pats galvenais moderniem viedtelefoniem. Iespējams, ka arī Android piedzīvos kādu skandalozu kļūmi vai hakeru uzbrukumu, jo ne par velti "kibernoziedznieki" izvēlas tirgus līderus (kur arī slēpjas lietotāju informācija un nauda) nevis vārguļus. Tad varbūt Windows Phone 7, sev lēnam līdzi velkot Nokia, iegūs sev pienācīgu divciparu tirgus daļu. 

Tomēr paliek prātā tas, ko redzēju pērn rudenī kārtējā Nokia konferencē Londonā. Zālē, kur notika vakara pasākums, bija uzstādīta mājas kinozāle ar milzu augstas izškirtspējas (HD) televizoru, kurā rādīja garu klipu no kādas fantastikas filmas. Tikai rūpīgi papētot šo ainu pamanīju, ka nekur nebija redzams Blu Ray standarta DVD pleijeris, no kura šo filmu rādīja. Tā vietā televizoram blakus gulēja Nokia jaunākais skārienjūtigais modelis N8, kam iebūvēta gan HD kamera, gan pietiekama atmiņa, lai glabātu vismaz vairākas minūtes garu HD filmu. 

N8 tika prezentēts un medijos uztverts kā Nokia atbilde iPhone, pat kā iespējams iPhone "killers". Tas ir iespaidīgs telefons, ne tikai tādēļ, ka spēj aizstāt DVD pleijeri, bet ar savu funkcionalitāti, izskatu (to var komplektēt vairākas krāsas, jaunākais iPhone4 pagaidām ir tikai melns), lielo ekrānu un pienācīgu, ja ne milzīgu sīkrīku jeb app klāstu. Tas darbojas ar jaunāko Symbian versiju. Diemžēl, man liekas, ka N8 tā arī paliks pēdējais no jaunākiem Nokia modeļiem, kas aprīkots ar Symbian. Nokia gan mierina, ka turpinās uzturēt un attīstīt Symbian telefonus, Latvijas tirgū piedāvājot Nokia C7, kas tirdzniecībā parādījās uzreiz pēc Nokia N8, kā arī komunikators – biznesa viedtālrunis Nokia E7. Kompānija arī prognozē, ka pārdošot vēl vismaz 150 miljonu Symbian aprīkotu telefonu.

Tomēr IT un telekomunikāciju nozares portāli – tādi kā engadget un wired.comNokia un Microsoft paziņojumu viennozīmīgi uztvēra kā Symbian gulbja dziesmu. Arī Symbian attīstītāji sapratuši, ka darba vairs nebūs tik daudz, cik agrāk, ziņo portāli.

Mazliet žēl, ka neiegādājos sev N8, jo tas būtu gandrīz kā piemineklis ēras beigām vai vismaz beigu sākumam. Kā pēdēja biļete uz okeāna laineri Queen Elisabeth gadā, kad ceļotāji to pameta, lai lidotu ar pirmajiem boeingiem.

Komentāri (33)

Janis 01.03.2011. 09.36

N8 nav “pēdējais” Symbian telefons.
Pārbaudiet faktus.

+4
0
Atbildēt

1

    dainis > Janis 02.03.2011. 12.39

    Pilnīgi piekrītu.
    Tiešām apbrīnojami, ka rakstot šo rakstu var tik muļķīgi izrunāties. Vai tiešām grūti palasīt.
    Ja pat autors domā, ka Nokia N8 ir vienīgais un pēdējais, kam uzstādīts jaunais Symbian ^3, tad arī tur kļūdas, jo tas nav ne vienīgais, ne pēdējais (no LV pieejamajiem), jo tūlīt (sola 3.martu, t.i. rīt :) )jābūt Nokia E7, nemaz nerunājot jau par pieejamajiem Nokia C6-01 un Nokia C7-00.
    Vispār izskatās, ka autors, kā lielākā daļa nespeciālistu, uzskata, ka ir kāds viens mistisks Symbian, neņemot vērā to, ka ir virkne versijas, kas diezgan būtiski atšķiras un ietver telefonus no paša lētākā gala (Symbian Series 30) līdz dārgākajam (Symbian ^3). Faktiski gan dārgākie Symbian ir ar Series 40 (!), ko darbina Vertu.

    Un apgalvot, ka NEVIENS jauns telefons vairs nebūs uz Symbian arī ir pāragri, jo uz šo brīdi IR TIKAI PAZIŅOJUMS par Nokia un Microsoft sadarbību, bet pats līgums vēl pat nav parakstīts, nemaz nerunājot par to, ka jaunu telefonu izstrādei nepieciešams laiks, domājams, ka vismaz 3-6 mēneši. Nedomāju, ka 3 mēnešu laikā netiks prezentēts neviens jauns modelis.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

mxblack 01.03.2011. 13.45

Varbūt derētu saglābāt šos komentus par mob.tlf. un tos apskatīt pēc pusgada, vai gada. Es domāju ka būtu tas pats efekts kā ar tām vesturiskajām kuģa biļetēm. Manā jaunībā jau “Gauja” un vēlāk arī “Selga” bija milzīgs tehnikas progress, nemaz nerunajot par pasulslaveno Vefiņu. Ja man toreiz kāds būtu sācis stāstīt par šodienas digitālās pasaules iespējām, es padomātu ka ir uzradies kāds fantasts, vai slimais. Bet kas vēl notiks rīt pie šāda tehnikas lēciena? Visam tāpat pakaļ neizskriesi, maciņš saplīsīs. Ir jamācās uz šīm lietām skatīties reāli un pēc reālās nepieciešamības un tam arī japieskaņo savas vēlmes.

+1
0
Atbildēt

1

    Valdemārs Valdemārs > mxblack 01.03.2011. 14.17

    Nekāds prātam neaptverams tehnoloģiju lēciens jau pašlaik nenotiek – parasta evolūcija. Dators no biroja galda ienāk lietotāju kabatā, savukārt paaudzi, kam ikdienā nav vajadzīgi datori, bet pietiek ar telefonu, nomaina jaunieši, kuri varbūt drīz nezinās, kas ir radiouztvērējs:)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Tōķī, Baltais t., 01.03.2011. 10.39

Vai Latvijā kāds spēj izteikt viedokli, kas nenorāda uz autora izmantoto telefonu. Vēlētos pateikt, ka copy/paste nebija arī iPhone un vairākus gadus ar to varēja sadzīvot. Atzīt windows 7 phone par neveiksmi ir pāragri izteikts viedoklis.

+1
0
Atbildēt

1

    Juris Millers > Tōķī, Baltais t., 01.03.2011. 13.36

    2011. tajā gadā izlaist telefonu bez copy-past ir kauns. Microsoft solija izlaist copy-paste funkciju pagajušā gada decembrī, tad to atlika uz janvar, tad uz februāri, tagad uz marta beigām. Un kad Microsoft mēgināja izlaist mikroskopisku atjauninājumu saviem telefoniem, lai sagatavotu tos copy-paste atjauninājuma saņemšanai izrādījās, ka viņu telefonu atjaunošanas programmas pie mazākajām problēmām sabojā telefonus, viņiem nācās steidzami pārtraukt labojuma izplatīšanu, jo pat pati labošanas programma bija defektīva.

    Windows Phone 7 līdz šim ir bijusi neveiksme uz katastrofas uz izsmiekla.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu