Hodorkovska spriedumu nav rakstījis atbildīgais tiesnesis • IR.lv

Hodorkovska spriedumu nav rakstījis atbildīgais tiesnesis

39
Mihails Hodorkovskis. Foto: EPA/LETA

Spriedums Hamovņiku tiesai uzspiests no Maskavas pilsētas tiesas

Spriedums "Jukos" otrajā lietā, kurā bijušajam kompānijas vadītājam Mihailam Hodorkovskim un bijušajam Maskavas finanšu apvienības MENATEP vadītājam Platonam Ļebedevam tika piespriests 14 gadu cietumsods, uzrakstīts Maskavas pilsētas tiesā un ar varu uzspiests atbildīgajam Hamovņiku tiesas tiesnesim Viktoram Daņilkinam. To intervijā izdevumam "Gazeta.ru" atklājusi tiesneša palīdze, Hamovņiku tiesas preses sekretāre Natālija Vasiļjeva.

Iepriekš par savām aizdomām, ka spriedumu nav rakstījis Daņilkins, runāja arī Mihaila Hodorkovska advokāti, ziņo aģentūras LETA-NewsRu. No dažādiem avotiem iepriekš izskanējis, ka šim tiesas procesam būtu vajadzīga ekspertīze.

Vasiļjeva saprotot, ka šādi atklājumi viņai, visticamāk, maksās amatu, tomēr viņa izlēmusi sniegt interviju. Pēc preses sekretāres teiktā, tā kā Hodorkovska prāvas laikā viņas pienākumos bija darbs ar plašsaziņas līdzekļiem, viņa, runājot ar tiesnesi Daņilkinu par šiem jautājumiem, ir ieguvusi priekšstatu par to, kas notika pagājušā gada beigās, kad tika gatavots spriedums. Pēc Vasiļjevas paustā, tiesnesim nereti "paspruka noteiktas frāzes" saistībā ar prāvu, viņa redzējusi Daņilkina nomākto garastāvokli, viņam prāvas laikā bijušas pat veselības problēmas. Turklāt viņa daudz zinot no Daņilkinam tuva cilvēka, kā arī no vispārējām sarunām tiesā.

Kā apgalvo Vasiļjeva, kopš prāvas sākuma to pastāvīgi kontrolējušas augstākās instances un kontrole saglabājās arī tad, kad tiesa devās uz apspriežu telpu, lai sagatavotu spriedumu. Pēc Vasiļjevas teiktā, Viktoram Daņilkinam bijis jāapspriežas ar Maskavas pilsētas tiesas tiesnešiem visos strīdīgajos jautājumos, kas radās tiesas sēdē. No turienes viņš saņēma norādījumus, kā rīkoties turpmāk, un uz to pamata veidoja prāvas gaitu.

Pēc Vasiļjevas rīcībā esošās informācijas, Daņilkins pastāvīgi saņēmis norādījumus pa telefonu no Maskavas tiesas priekšsēdētājas Olgas Jegorovas. Preses sekretāre dažreiz bijusi šo sarunu lieciniece, taču tad lūgta netraucēt. Vasiļjeva uzskata, ka Daņilkins ticis piespiests visos jautājumos konsultēties ar Maskavas pilsētas tiesu. Viņa ievērojusi, ka tiesnesis sāpīgi uztvēris vajadzību atskaitīties Maskavas pilsētas tiesas priekšā – "nervozēja, pārdzīvoja, dusmojās, ka viņam norāda, ko darīt". Kā uzskata preses sekretāre, viņam tas ļoti nav paticis.

Vasiļjeva teica, ka Daņilkins pats sācis rakstīt spriedumu, kā to nosaka likums. Taču viņa veikums, visticamāk, nav apmierinājis augstāko instanci, un tiesnesis saņēmis citu spriedumu, kas viņam bija jānolasa.

Hodorkovska advokāts Vadims Kļuvgangs aģentūrai "Interfax" paziņojis – viņu nepārsteidz Hamovņiku tiesas tiesneša palīdzes Vasiļjevas paziņojums, ka lēmumu Mihaila Hodorkovska un Platona Ļebedeva lietā tienesis Viktors Daņilkins nav pieņēmis patstāvīgi. Hodorkovska advokāti sprieduma nolasīšanas laikā un prāvas gaitā vairākkārt "atklāti runājuši, ka tiesa nav neatkarīga".

"Visā prāvas gaitā un sprieduma nolasīšanas laikā tika atklāti runāts, ka tiesa nav neatkarīga un uz tiesnesi tiek izdarīts spiediens, ka spriedums nav viņa darbs. Mēs par to runājām visi. Tāpēc es intervijā nekādas sensācijas nesaskatu," norādīja jurists.

Kļuvgangs nekomentēja iespējamos motīvus, kas likuši Natālijai Vasiļjevai sniegt atklātu interviju. "Pats intervijas parādīšanās fakts neapšaubāmi piesaista uzmanību. Taču par motīviem, kas lika šim cilvēkam sniegt interviju, es nerunāšu. Vienīgi ceru, ka šie motīvi bija tīri, patiesi un nav provokācija," viņš uzsvēra.

Komentāri (39)

andrejs 22.08.2017. 13.37

Par šādu «joku» KNAB partijai uzrēķināja 42 tūkstošus eiro lielu sodu un liedza valsts finansējumu*. Ķirsis tika pelnīti no Saeimas aizdzīts trimdā uz Rīgas domes (jau gada sākumā viegli prognozējamo) opozīciju**. Četru domnieku frakcija tur neinteresē nevienu, pat ne jaunos “sabiedrotos”, bordāniešus un bondariešus. Taču partijas niecīgā pārstāvniecība tiek pilnīgi nopietni sludināta kā Vienotības panākums…

————————-

Tomēr iekļuvām! :)))

0
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 15.02.2011. 13.27

… un kaa ar muusu tiesaam??? , vai nav kaadam ietekme uz viņaam , ja cilveeks stipendijaas izteereejis 2 gadu laikaa 7 000 000 ls??/ domaa liidz , kaa saka Nagla savaa reklaamaa…

0
0
Atbildēt

0

janazakovica 14.02.2011. 21.36

par to ta pat nevienam nebija saubas.jautajums ir..pie kadiem apstakliem un kapec peksni tiesnesa palidze(vinas tautiba pagaidam ir nezinama)saka meklet zurnalistus un saka runat..ka tikai neseko politkovskas scenarijs.

0
0
Atbildēt

1

    gunasniedzina > janazakovica 14.02.2011. 22.28

    @KRUSTTEVS “vinas tautiba pagaidam ir nezinama”

    ??? Ohoho…
    Novēlēsim drosmīgai un skaistai meitenei daudz laimes. Neatkarīgi no tautības.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu