Alžīrijā izceļas demonstrantu un policijas sadursmes • IR.lv

Alžīrijā izceļas demonstrantu un policijas sadursmes

25
Protestētāji Alžīrā ar akmeņiem apmētā policistus. Foto: AFP/LETA

Neatļautā protesta gājienā galvaspilsētā piedalījušies tūkstošiem cilvēku

Vairāki tūkstoši Alžīrijas opozīcijas atbalstītāju sestdien sākuši varasiestāžu aizliegto gājienu, un aptuveni 2000 demonstrantu izlauzušies caur policistu ķēdēm, izraisot sadursmes, no notikuma vietas vēsta aģentūras AFP reportieris.

Jau pirms demonstrācijas sākuma izcēlās sadursmes ar drošības spēkiem, un vairāki cilvēki tikuši arestēti, stāsta aculiecinieki. Visu Alžīras centru ielenkuši simtiem uniformētu policistu, un demonstrantu ceļu aizšķērso bruņumašīnas. Kopumā kārtības uzturēšanā galvaspilsētā iesaistīti gandrīz 30 000 policistu, ziņo aģentūra LETA. Demonstrācija paredzēta arī Orānā, lai gan to aizliegušas vietējās varasiestādes.

AFP korespondents redzējis divu cilvēku aizturēšanu. Viens no arestētajiem ir parlamenta deputāts, kurš pārstāv opozīcijas partiju "Kultūras un demokrātijas kongress" (RCD). Arī citi žurnālisti vēsta, ka redzējuši cilvēku aizturēšanu.

Opozīcijas demonstrāciju izsludinājis Pārmaiņu un demokrātijas nacionālais koordinācijas centrs (CNCD), kas apvieno opozīcijas partijas, pilsoniskās sabiedrības kustības un neoficiālās arodbiedrības. CNCD pieprasa tūlītēju prezidenta Abdelaziza Buteflikas režīma likvidāciju.

Protestu kustību Alžīrijā rosinājuši tie paši cēloņi – augstais bezdarbs, mājokļu trūkums un pieaugošās pārtikas cenas, kas noveda pie Tunisijas un Ēģiptes līdzšinējo prezidentu krišanas. Arī alžīrieši mobilizācijai izmanto sociālās komunikācijas vietni "Facebook" un mobilo tālruņu īsziņas.

Piektdien miris kāds 36 gadus vecs bezdarbnieks, kurš 17.janvārī valsts austrumos aizdedzinājās pie reģionālās padomes ēkas. Kopš janvāra sākuma pašaizdedzinoties gājuši bojā jau desmit alžīrieši. Viņus, acīmredzot, iedvesmojusi tā studenta rīcība, kura pašnāvība izraisīja nemierus kaimiņos esošajā Tunisijā.

Komentāri (25)

maris 12.02.2011. 23.51

Un attiecīgi sākas neliela viļņošanās Parīzē. Tas ir tuvāk Eiropai, kā domāju. Un ātrāk. Bet nav pārsteigums.

http://www.zerohedge.com/article/algeria-protests-turn-violent-demonstrating-maghrebians-paris-join-solidarity

Alžīrijā no pseido vai jebkādas demokrātijas nav ne smakas, ir tikai korupcijas līmenis. Tur ir pastāvīgs ārkārtas stāvoklis.

+2
0
Atbildēt

0

maris 13.02.2011. 15.21

1) Jēdziens diktatūra kļūst relatīvs, runa ir par tautas protestu pret valdošajām elitēm kā ekonomiksās krīzes politiskajām sekām. Status Quo nenoturēsies nekur.
2) Pēc pirmās 2008-2009 gada ekonomiskās krīzes ko pavada ASV un Eiropas eksportēta inflācija, pirmās tiek skartas acīmredzamās diktatūras; Ekonomiskās krīzes otrā viļņa laikā (2012-2013) šādi protesti notiks pat ASV un Eiropā, kas acīmredzama kļūs Centrālo banku un valdību loma tās izraisīšanā un pagarināšanā; ASV visticamāk kļūs par 3 partiju valsti, un būs vienlaicīgi tirgus ekonomika bet ar milzīgu militāro valsts kapitālisma sastāvdaļu.

3) Tāpat kā 1989.gadā ne visur diktatūras kritīs. Protestu spiediena rezultātā tās pastiprinās savu varu un sagraus protestus , attālinoties no demokrātijas un tirgus ekonomikas šķietamajām pazīmēm vēl vairāk. Piemēram, Ķīna.

4) Pasaule polarizēsies vēl vairāk starp valstīm kurās būs uzvarējuši tautas protesti un valstīm kurās pieaugs tās apspiešana, ietverot striktu Interneta un mobilo sakaru kontroli. Mediju kontrole tiks pastiprināta, tehnoloģijas to atļauj, tāpat kā kādreiz tika kontrolēta TV un īsviļņu radio. Dažreiz šīs pilnīgi pretējā virzienā aizgājušās valstis būs kaimiņos, un tas spriedzi palielinās.

5) Nav skaidrs Krievijas ceļš, jo , palielinot demokrātiju tā var sabrukt kā valsts, bet samazinot- kā ekonomika. Visu noteiks naftas un izejvielu cenas. Ja tās paliks augstas neatkarīgi no ekonomiskās krīzes 2012. gadā, Krievija turpinās virzīties uz diktatūras pusi.

0
0
Atbildēt

2

    lebronj2356 > maris 13.02.2011. 16.09

    Nevajag tik pesimistiski. Naudas drukāšana atgriežas jau ASV, Eiropā arī, bet Eiropa nav tik aktīva drukāšanā, ja nu vienīgi UK, tagad būtībā mums visiem ir uzlikts slēpts nodoklis inflācija par valdību ”glābšanas plāniem”. Būtībā ir skaidras divas lietas – pašreizējā globālisma modelis, kad vieni ražo, bet citi pelna uz ”kupi – prodaj” nestrādā, ja neticiet, paskatieties uz Latviju, šinī sakarā nopietni būs jālabojas ES ar visiem Brazīlijas cukuriem un ārvalstu graudiem, utt. Jo ekonomikas, kas pieaug tikai uz ārzemju labumu patēriņa ir nestabīlas un neracionālas t.i. lemtas sabrukumam no paša sākuma. Ķīnas lētā darbaspēka laiki arī beigsies, jo viņi ir nonākuši līdz likumsakarīgam punktam, kad būs jāpalielina juaņas kurss, tas pats notiks arī Indijā un Brazīlijā. KF dēļ dažādā sastāva gan negaida labi laiki, es prognozētu sadalīšanos tuvāko 10-20 gadu laikā, jo pārāk liela teritorija, pārāk liela nevienlīdzība un ļoti daudz tautu ar atšķirīgu mentalitāti. Kamēr naudas visiem daudz, visiem labi, bet tā kā šī valsts pelna tikai uz zemes resursu eksportu, tad šāds modelis var pastāvēt tikai laikos, kad ir stabīls un dārgs pieprasījums – ne ES, ne ASV(kas jau atkratijās no KF gāzes) šādas naudas vairāk nav, ķīnieši jau pērk daudz ko pa taisno bez krievu starpniecības. Mūsu nākotne būs atkarīga no tā vai spēsim ierobežot globālo spekulācijas vīrusu un naudas drukāšanu !

    0
    0
    Atbildēt

    0

    maris > maris 13.02.2011. 19.40

    Man tas šķita optimistiski:).

    Par 2012 otreizēju krīzi ASV un attiecīgi lielākā daļā Eiropas nešaubos ne mirkli, un tad jau visai drīz visas šīs prognozes varēs pārbaudīt. Mūs principā no devalvācijas tad pasargāt nevar nekas, un parādus zviedriem nāksies apcirpt, jo būs jau arī ar kaut ko jāmaksā par importēto enerģiju.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

lebronj2356 13.02.2011. 13.28

Visas diktatūras reiz brūk, pašreizējais process tiešām atgādina 88-90 gadu Padomju okupētajā A Eiropā un komunistu leļļu valstiņu krahu, tikai diemžēl tagad iespējas pie varas tikt ir islama radikāļiem, kas neko labu Eiropai nesola, jo īpaši tāpēc, ka esam E resursu adatas, un šie resursi lielākajā daļā ir autoritātu vai teokrātisku grupējumu ietekmē ! Arābu publika patiesai demokrātijai vēl nav gatava un tai būs jāiziet rūpīgs ceļš uz to, labs piemērs ir Ataturka Turcija, kura caur armijas kontroli šo ceļu ir izgājusi, tāpēc uzskatu, ka Mubaraka un armijas lēmums pašlaik ir optimāls ! Ticami, ka arī citi tam sekos !

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu