Dombrovskis: Valdības mērķis ir strādāt 4 gadus • IR.lv

Dombrovskis: Valdības mērķis ir strādāt 4 gadus

49
Valda Dombrovska otrā valdība ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru pirmajā darbības dienā. Foto: F64

SPRK apšauba Kampara kompetenci; Augulis atzīst ES un austrumu sadarbības vienlīdzību

Valda Dombrovska (''Vienotība'', JL) vadītās valdības mērķis ir nostrādāt visus četrus pilnvaru gadus, ceturtdien valdības 100 darba dienām veltītajā preses konferencē uzsvēra Ministru prezidents, vēsta aģentūra LETA.

Turpmākie darba uzdevumi valdībai ir ēnu ekonomikas apkarošana un stingra fiskālā politika, bezdarba mazināšana, kā arī sociālā budžeta ilgtspējas nodrošināšana un valsts uzņēmumu pārvaldības un darba rezultātu uzlabošana, klāstīja Dombrovskis. Iecerēti aktīvi funkciju auditi ar mērķi mazināt administratīvo slogu uzņēmējiem un iedzīvotājiem, veicināt valsts pārvaldes reformas. Kā darba vadlīnijas izvirzītas civildienesta sistēmas reforma un enerģētikas politikas pilnveidošana, īpašu uzmanību pievēršot krīzes pārvaldībai.

Apritot valdības 100 dienām, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentam, aicinot vērtēt ekonomikas ministra Arta Kampara (''Vienotība'') darbību tiesisko pamatotību un kompetenci, vēsta biznesa portāls Nozare.lv. Jau vēstīts, ka regulators paudis kritiku par Kampara 8.februārī valdībā iesniegto protokollēmuma projektu, kurā bija ietverts uzdevums SPRK vērtēt iespējas sabiedrisko pakalpojumu tarifos paredzēt izmaksu posteni neatgūstamo parādu kompensēšanai. Komisijas vadītājs Ivars Zariņš norādīja, ka šāds risinājums grautu sabiedrisko pakalpojumu pamatprincipus un traucētu normālu tirgus attīstību.

Kopš valdības apstiprināšanas nopietni kritizēta arī ārlietu ministra Ģirta Valda Kristovska (''Vienotība'', PS), iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces (''Vienotība'', JL), kā arī veselības ministra Jura Bārzdiņa (ZZS) darbība.

Savukārt satiksmes ministra amatā Uldis Augulis (ZZS) pēc pirmajām 100 dienām amatā definējis, ka vienlīdz aktuāli ir gan Eiropas Savienības (ES) projekti, gan sadarbība ar kaimiņvalstīm Austrumos, vēsta biznesa portāls Nozare.lv. Tas attiecoties gan uz autoceļu tīkla sakārtošanu, gan transporta sistēmas izveidi, gan sadarbību autopārvadājumu jomā.

"Šāda Latvijas nostāja tiek pausta arī sarunās Eiropas Komisijā un tur esam sajutuši atbalstu – ne velti arī ES plānotajā TEN-T transporta tīkla attīstības dokumentā uzsvērta sadarbības nepieciešamība arī ar trešajām valstīm," skaidro Augulis. 100 dienās esot skaidri iezīmējies mērķis, lai Latviju šķērsotu tranzīta koridori, kas savieno ES un kaimiņvalstis. Tāpēc tikšot turpināta transporta un sakaru infrastruktūras sakārtošana un attīstīšana, kas ir pamats uzņēmējdarbības un reģionu attīstībai. Viens no nozīmīgākajiem paveiktajiem darbiem esot Satiksmes ministrijas (EM) spēja 100% apmērā apgūt 2010.gadā plānoto ES fondu finansējumu.

Kā ziņots, Auguļa visvairāk pamanītais darbs pirmajā pilnvaru posmā gan bijusi amatpersonu maiņa SM pārraudzīto valsts uzņēmumu valdēs un padomēs, lielākoties nomainot LPP/LC un Tautas partijas iepriekš izvirzītos pārstāvjus ar personām, kas saistītas ar Ventspils mēru Aivaru Lembergu.

Premjerministrs žurnālistiem uzsvēra, ka aizvadītais gads iezīmējies ar ekonomikas stabilizēšanos un krīzes pārvarēšanu. Prognozes liecina, ka pērn iekšzemes kopprodukts (IKP) būs sarucis par 0,2%, šogad jau būs 3,3% izaugsme. 2012.gadā ekonomika augšot par 4%, 2013.gadā IKP kāps par 3,9%. Eksports pērn pieaudzis par 29%, bet rūpniecības apjomi pieauga par 13%.

Dombrovska otro valdību Saeimā apstiprināja 2010.gada 3.novembrī. To veido partiju apvienība "Vienotība" (JL, PS, SCP) un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), kurām kopā Saeimā ir 55 balsis.
Dombrovskis vadīja arī iepriekšējo valdību, par kuras vadītāju viņš tika apstiprināts 2009.gada 12.martā. Dombrovska valdība ir 35.Ministru kabinets neatkarīgās Latvijas Republikas laikā.

Komentāri (49)

mary75 10.02.2011. 14.41

Gribētos jau, lai tas vārds “nostrādāt” nozīmētu nevis “nepazaudēt savus krēslus” ( to izdarīt būtu vieglāk par vieglu – dari tik visu, ko prasa Lembergs, un dzīvo mierīgi), bet, arī veikt tās reformas, par ko Dombrovskis te pats min, un, vismaz, apturēt valsts šļūkšanu uz korumpētas NVS valsts pusi, ar “brālēnu” ekonomiku, sabiedrības noslāņošanos, politiku kā aizkulišu darījumiem, un tiesisko nihilismu, uz ko valsts slīdēja līdz šim.
Viss jau būs atkarīgs no tā, tiks vai netiks galā ar Lembergu, kurš nu uzpūties tik varens, kā vēl nekad.

+13
-2
Atbildēt

0

Una Grinberga 10.02.2011. 15.13

Nenostrādās un arī personīgi viņam to nevajag darīt (personīgā miera un reputācijas labad). Lai nostrādātu visus 4 gadus, vajag spēcīgu komandu. Tādas nav! Un nav arī politiskās sabalansētības starp V un ZZS. Komanda balansē uz ir “pieciešama”, bet priekš pamatlēmumiem reformās tas ir pietiekami.
Nezinu, kā to var politiski realizēt ar esošajiem resursiem, bet 2012.gada sākumā ir jāveido profesionāla valdības komanda, kas nu jau politiski vieglā gaistonē spēj “iznest”/pieslīpēt reformas līdz galam! Un šeit VD varētu būt vairāk finanšu ministrs nevis premjers, jo trūkst stingrības pret komandu un respekta no ierēdniecības.
Manā skatījumā VD ir labs krīzes laika tehnokrāts (šodien šis vārds ir topā!), bet priekš attīstības ir vajadzīgs vizionārs ar ļoti spēcīgām līdera īpašībām!

+12
-3
Atbildēt

5

    piziks > Una Grinberga 10.02.2011. 18.08

    Nu vēl viens izteikti vājš punkts ir arī Finansu ministrijas ierēdniecība. Vai Vilks tiešām tur neko nebūs spējīgs izkost? Vai vienkārši slinki negribēs?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > Una Grinberga 10.02.2011. 15.29

    Nasing spešal, labāk nepateiksi, man tieši tā paša doma, ka šāda valdība izveda no dziļākās bedres un liels paldies viņiem pa to, bet laiki mainās un mums ir nepieciešama valdība ar attīstības vīziju un stingru pastāvēšanu uz savu un mūsu valsts un tautas interesēm. Banku lobijiem vai saliekušajiem uz kaimiņvalstīm(ne tikai mūsu Austrumu kaimiņu) šādā valdībā NAV vietas – faktiski nav vietas arī Saeimā !

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 10.02.2011. 15.39

    Tā nevarēšana jau vairāk ir nekompetences uzturēšana valsts pārvaldē nevis ārējie lobiji vai ārvalstu intereses (kuru ietekme uz kopējo tendenci nemaz nav tik graujošas (vismaz ne vairs!) kā neefektīvas un uz īstermiņu vērstas sistēmas uzturēšana).

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 10.02.2011. 15.25

    …Nu, drosmīgs kaut kādā mērā viņš ir – visi citi, kas ar piepūstiem vaigiem ir devušies pie SVF ir izskrējuši ar ierautām astēm kājstarpē, bet VD ir tomēr devies ar saviem argumentiem un atkarojis daudzus nepateicīgus jautājumus.
    Viņš ir vairāk tāds upurjērs, kurš gatavs paciest visus cirtienus un gatavs piedot… Tā pārāk lielā uzticēšanās un kāda neapvainošana ir tas, kādēļ Valsts Kanceleja un valdība ir tāda, kāda tā ir. Un, atklāti runājot, tās iestādes ir vājas, lai gan VD bija visas iespējas to labot…

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > Una Grinberga 10.02.2011. 15.16

    Un drosmīgs…

    +9
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 10.02.2011. 15.59

Cerēju, ka būs labāk ar šīs valdības darbu, bet laikam biju naiva cerot uz ZZS, kā saprātīgu koalīcijas partneri! Nekā tāda nav, un to varam redzēt pēc Zaļās partijas destruktīvās darbības. Vējoņa vizīte pie Putina, tāpat krievijas atomščiku atbildes vizīte VARAM pie Vējoņa, neko labu nesola un nesaka, par ZZS! Esmu pamatīgi vīlusies, ka ZZS ir pilnīgā lemberga un Maskavas ietekmē! Bet, diezin, un kā šie ZZS gāzīs patreizējo valdību, lai to atomstacijas černobīļas variantu pieņemtu valdībā, tas būs interesanti vērot no malas!Cirks ar ZZS kā galveno virtuozu virves staigāšanā, ir interesanti vērot, kā šie melo un pat samulst pieķerot nozieguma vietā!

+11
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu