Paaugstinot akcīzi, pieaugs degvielas cenas • IR.lv

Paaugstinot akcīzi, pieaugs degvielas cenas

24
Foto: Jānis Saliņš, F64
Indra Sprance

Karčevskis: degvielas cenas varētu pieaugt par vairākiem santīmiem

Ja Saeima apstiprinās koalīcijas plānus konsolidēt budžetu, paaugstinot akcīzes nodokli degvielai, pieaugs benzīna un dīzeļdegvielas cenas, kā arī ēnu ekonomika, Ir.lv atzina Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas padomes priekšsēdētājs Ojārs Karčevskis

Karčevskis norādīja, ka šobrīd Igaunijā degvielas akcīze benzīnam ir par 2,8 santīmiem augstāka nekā Latvijā, bet dīzeļdegvielai – par 4,2 santīmiem augstāka, savukārt Lietuvā tā ir zemāka. Ja Latvija nolems paaugstināt akcīzi līdz Igaunijas līmenim, kad gala cenu degvielas patērētājiem tas varētu ietekmēt vidēji 1,22 santīmu apmērā par katru akcīzei palielināto latu.

"Jebkurš akcīzes nodokļa palielinājums izsauks degvielas cenu palielinājumu, par to nav šaubu, " sacīja Karčevskis, norādot gan , ka šobrīd nevar matemātiski rēķināt iespējamo degvielas cenu pieaugumu, jo jāsaprot, ko tieši valdība plāno izlīdzināt un kādu summu iecerēts iegūt valsts budžetā. Ja tie būtu daži miljoni latu, tad, iespējams, akcīzi nemaz nevajadzētu paaugstināt līdz Igaunijas līmenim, pieļāva Karčevskis.

Viņš arī atzīmēja, ka akcīzes palielināšana varētu būt bīstama, jo palielinās ēnu ekonomiku, turklāt jāņem vērā, ka Lietuvā šis nodoklis ir zemāks un "blakus ir arī Krievija.., " sacīja Karčevskis.

Kā liecina publiski pieejamā informācija, patlaban Igaunijā akcīzes nodokļa likme bezsvina benzīnam ir 422,77 eiro par 1000 litriem, Latvijā – 382,75 eiro/1000l, dīzeļdegvielai – attiecīgi 392,92 un 332,95 eiro/1000l. Lietuvā gan benzīnam, gan dīzeļdegvielai akcīze patlaban ir vienāda – 302,75 eiro/1000l, taču kaimiņvalsts parlamenta mājaslapā norādīts, ka 2011.gads ir pēdējais pārejas posmā uz Eiropas Savienības valstīs noteikto akcīzes kārtību, tātad šis nodoklis varētu pieaugt.

Jau vēstīts, ka valdības koalīcija pirmdien vienojusies par budžeta konsolidācijas pasākumiem 27 miljonu lafu apmērā, kas cita starpā paredz paaugstināt akcīzi degvielai, "to pielīdzinot Lietuvai un Igaunijai". Konkrētas summas gan netika nosauktas.

Komentāri (24)

ltvpanorama 08.02.2011. 11.15

nu nezin..kaut kā visi šitie pasākumi ir ekstensīvi..vai tad nau vēl iemācījušies ka ir blaknes..ka piemetot nodokļu likmi ieņēmumi nepalielinās par to pašu summu?..nu kas man liegs reizi divas mēnesī braukt uz Joniškiem (no jelgavas tas ir nieka 40 km), pieliet bāku līdz malām un pie reizes iepirkties vietējā bodē??..milzu ieguvumi būs budžetā no šitā visa?..jeb man aiz patriotisma jāiet pirkt dārgā Valmieras piena produkcija (nepērku jau tāpēc vien ka zinu kam tas pieder) un jātankojas vietējā somu Nestē vai norvēģu Statoilā, kas to pašu leišu benzīnu vien tirgo?

+5
-1
Atbildēt

2

    lebronj2356 > ltvpanorama 08.02.2011. 14.39

    Karčevskītis nervozē, jo naftas cenas jau pāris dienas krītas….izskatās, ka koriģēsies pēc Ēģiptes burbuļa. Ko nu – būs vien jāpazemina cena tankā, vai arī jāpamaļ par dārgo sapirkto degvielu !

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Ivars Kalvis > ltvpanorama 08.02.2011. 14.52

    Es ar ”Valmieras Pienu” nepērku :)
    Savāds, bet tomēr ieguldījums Latvijas nākotnē ;)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 08.02.2011. 10.58

Degvielas oligopolistus satrauc tas, ka bizness neies no rokas, jo cilvēki pārdomātāk izmantos auto un vienkārši mazāk pirks degvielu. Un protams PR nolūkos teiks, ka apgrozījuma samazinājums ir ēnu ekonomikas pieaugums nevis vienkārši patēriņa samazinājums. Neviens normālas mašīnas īpašnieks nelies savā auto bākā Krievijas “kandžu”.

+4
-2
Atbildēt

0

Dina Repša 08.02.2011. 11.40

Man ir brīnums, ka šos pasākumus atbalsta par kompetentu uzskatītais ekonomists Vilks. Tas mani nudien pārsteidz! Otrs – mani pārsteidz valdības pārstāvju un ierēdņu nemitīgā statistikas iepludināšana medijos – tur un tur degviela ir tik un tik dārga, pie mums lētāk… Salīdzinām ienākumus un tad runājam! Degvielas cenas “pa kluso” pacels daudzus ciparus LV, bet neesmu neko dzirdējsi par algu vai citu lietu paaugstināšanu. Faktiski Valdība sper platu soli t.s. “ēnu ekonomikas” atbalstam.

+4
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu